Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kultura

Muzika

Kako smo učili geografiju uz Fredija Merkjurija

Danas bi Fredi Merkjuri napunio 70 godina. Čovek koji je bio rođen za zvezdu. I čovek koji je sa ovog sveta otišao kao zvezda
Datum: 05/09/2016

Kako smo učili geografiju uz Fredija Merkjurija

Foto: Tanjug-AP Photo/Gill Allen

Ovako je to bilo 24. novembra 1991. u Beogradu i Srbiji. TV Dnevnik je trajao do sledećeg TV Dnevnika. Kao da je čitav televizijski program bio jedan džinovski TV Dnevnik, a u njemu epidemija smrti i svakodnevno izveštavanje o poginulima na ratištu. TV Pink je bio daleka bliska budućnost kao i čitav koncept hleba i igara. Nije bilo ni Kasandre, već samo "vreme smrti". I u tim smrtima domaćih, srpskih ljudi, našlo se mesto za smrt jednog britanskog Indijca koji nije imao veze s ratištem u Pakracu, Slavonijom, Krajinom...

U TV Dnevniku iz 24. novembra 1991. javljeno je da je preminuo Fredi Merkjuri, pevač grupe Kvin. A samo dan pre toga bila je njegova pres konferencija na kojoj je objavio da je bolestan od AIDS-a. To je bila potvrda vesti s kojim je mesecima spekulisao tabloid San šaljući paparaco potere za čovekom koji se na listi pevača svih vremena magazina Rolingstoun nalazi na visokoj 18. poziciji. I Srbi, kojima je smrti bilo suviše u stvarnosti (i TV Dnevniku) sažalili su se na odlazak frontmena grupe Kvin.

Preko Fredija Merkjurija se učila geografija jer smo preko slavnih ličnosti iz rokenrola i muzike, a ne preko školskog globusa otkrivali egzotična mesta. Preko Merkjurija smo otkrivali egzotični Zanzibar baš kao što smo preko golmana Liverpula - Brusa Grobelara saznali za Zimbabve, a preko Dvajta Jorka za Trinidad i Tobago.

Tako su i za Merkjurija znali i oni koji nemaju Kvin u svojim kolekcijama i to preko pesme "We are the champions" koja je finale svake Lige šampiona u fudbalu kad se iz "ušatog" pehara nategne šampanjac. Tako su i za Merkjurija znali i one koje nemaju Kvin u svojim kolekcijama, a ne gledaju fudbal pa i ne znaju pesmu "We are the champions", ali su bile u Barseloni tamo im je turistički vodič objasnio da pesmu "Barcelona", koja prati vodoskok najpompeznije gradske fontane, pevaju Fredi Merkjuri i Monserat Kabalje.

Fredi Merkjuri je bio rođen za zvezdu i to zna jedan Beograđanin koji je početkom sedamdesetih prodavao garderobu u tržnom centru u Kensingtonu u kojem je butik imao i pevač tada nove grupe Kvin kome je ovaj naš zemljak lepio plakate pred prvi koncert.

Fredi Merkjuri je jedinstvena pojava i jedan od najboljih glasova na svetu što je bilo jasno na onom tribjut koncertu na Vembliju gde su najpoznatiji svetski muzičari izvodili u dobrotvorne svrhe pesme grupe Kvin i redom se mučili sa "skidanjem" Merkjurijevog pevanja, pa se mučio sa "Barcelonom" čak i famozni i neprevaziđeni Robert Plant.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.