Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kultura

Izložba

Patrijarh Irinej: Sveti Sava je centralna ličnost naše istorije i kulture

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej otvorio je izložbu "Sveti Sava Srpski" u Muzeju istorije Srbije. Na izgložbi će do 28. novembra posetioci moći da vide i originalno žezlo, štap Svetog Save koji je donet iz manastira Mileševa
Datum: 05/07/2016

Patrijarh Irinej: Sveti Sava je centralna ličnost naše istorije i kulture

Foto Igor Pavićević

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej otvorio je izložbu "Sveti Sava Srpski" u Muzeju istorije Srbije koja će biti otvorena do kraja novembra.

Izložba obuhvata kopije fresaka i ikona sa likom Svetog Save, legende o životu i radu svetitelja, fotografije ličnih predmeta i relikvija, spise, i još mnogo toga. Cilj izložbe je isticanje značaja najmlađeg sina rodonačelnika srpske srednjevekovne dinastije Nemanjića i približavanje priče o njegovom životu posetiocima.

Na otvranju izložbe, patrijarh Irinej je istakao da je Sveti Sava centralna ličnost srpske istorije, kulture, a posebno srpske duhovnosti i crkve.

''Odakle god da krenemo u oblast kulture, umetnosti, duhovnosti putevi nas vode uvek Svetom Savi, koji je centralna ličnost naše istorije, kulture, a posebno naše duhovnosti i crkve'', rekao je Irinej i dodao da se raduje ovoj izložbi, prenosi Tanjug.

Patrijarh je ovom prilikom podsetio da je Sveti Sava srpski prosvetitelj i učtelj, i rekao da će nam izložba pomoći da, kroz ono što je ostalo od Svetog Save, sagledamo njegovu veličinu i značaj.

''Naša kulturna istorija počiva na njegovoj ličnosti i on je veliki dar našem narodu. Pokrenuo je točak istorijie, naše kulture, koji traje i dan danas'', rekao je patrijarh Irinej.

Izložba "Sveti Sava Srpski" predstavlja dugogodišnji projekat Muzeja istorije Srbije i da je rađena decenijama, kako je objasnila direktorka muzeja Dušica Bojić.

''Izložba će trajati do 28. novembra, a na njoj će posetioci imati priliku da vide i originalno žezlo koje je Sveti Sava za svog života nosio u rukama'', rekla je Dušica Bojić i dodala da će posetioci žezlo moći da vide samo do 5. septembra.

Autor izložbe je Andreja Vujnović takođe se obratio ovom prilikom i istakao da su život i delo svetog Save preveliki po prirodi i značaju za srpski crkvu, državu, književnost i umetnost.

''Radeći na realizaciji izložbe trudili smo se da uskladimo ono što imamo i čime raspolažemo sa onim šta hoćemo, a hteli smo da vam predočimo svu veličinu i raznovrsnost licnosti i dela Svetoga Save'', rekao je Andreja Vujnović.

Izložba "Sveti Sava Srpski" prati 23. Međunarodni kongres vizantologa, koji će biti održan u Beogradu od 23. do 26. avgusta.

Kako je najavljeno, planira se i dalje prikazivanje ove izložbe koja bi nakon Beograda trebalo da bude postavljena i u Narodnom muzeju u Kraljevu, u Narodnim muzeju u Čačku, zatim u Prijepolju, a u planu je i slanje izložbe u inostranstvo.

 


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Vladimir Milicic
12.07.2016 - 10:48
Vecita propaganda srpske Crkve
Ime \"Sveti Sava\" nije isrorijsko ime: ono je mitsko ime, te zato istorijska laž. To ime su stvorili uvek aktivni propagatori Crkve, tj. vođe crkve. To ime definitivno nije stvorio narod u svojim pesmama i pričama već su to činili crkveni plaćenici svojin tekstovima koje su--kao kukavice svoja jaja--lažno unosili u narodni folklor. Kada bi, na primer, srpski seljak ikada pomislio da napiše pripovetku \"Kako je Sveti Sava učio srpskog seljaka da ore\"? Taj seljak zna da je to neistina pa zato niikada ne bi ni napisao takvu glupost, tj. laž. Zatim, kako može neko ko nije nikada postojao da bude centralna ličnost srpske istorije i kulture. Ako je reč o nekome ko može i treba da se smatra centralnom ličnošću srpske kulture, onda je to nesumnjivo Vuk. St. Karadžić. On je zadužio srpski narod (i ne samo srpski) više nego iko drugi. Crkva nikada to nije učinila. U kritičnim istorijskim trenucima, kada je narodu trebala bar duhovna pomoć, recimo posle Kosovskog boja, svi predstavnici crkve su, iz ljubavi prema narodu, hrabro pobegli i ostavili narod na cedilu nekih bar šezdesetak godina. Crkva, tj. crkvene vođe, nikada nisu učili narod ničemu korisnom, izuzev svojim izmišljenim verovanjima i predrasudama. Najbolje bi bilo za srpski narod da se predstavnici crkve povuku u svoje rupe i ostave srpski narod na miru.