Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kultura

Komentar

Pet najboljih krimi-serija za ovo leto

Zavisnik sam od detektivskih serija i samo neznalice mogu reći da je to jedna te ista stvar i jedna te ista mustra. Nije, jer u pitanju je čitava evolucija žanra
Po izboru Branka Rosića
Datum: 24/08/2016

Pet najboljih krimi-serija za ovo leto

Na samom početku, dovoljno je da Džilijan Anderson izgovori u seriji "The Fall": "Detective Superintendent Stella Gibson", pa da zaboravim na izlazak, zaostali tekst, posetu rodbini... na sve. Ili kad čujem ono profano: "Imate pravo da ćutite, a sve što kažete..." dok drže šaku na glavi optuženog koji ulazi u policijski automobil.

Zavisnik sam od detektivskih serija i samo neznalice mogu reći da je to jedna te ista stvar i jedna te ista mustra. Nije, jer u pitanju je čitava evolucija žanra od onih oldtajmerskih privatnih detektiva iz Čendlerovih i Hemetovih romana, tipova u trenčkoutovima i fedora-šeširima, s večnom cigaretom i čašom viskija, preko engleskih starijih dama-usedelica Agate Kristi te njene naslednice P. D. Džejms, pa sve do skandinavskih detektivki koje izgledaju kao posthipi domaćice (Sara Lund - "Forbrydelsen") ili superseksi amazonke (Saga Noren) pa do novih britanskih detektiva koji poštuju sveto pravilo svih junaka, a to je savršenstvo u poslovnom i krajnja nesređenost u privatnom životu, što je možda najviše vidljivo kod čuvenog Džona Lutera (Idris Elba), junaka istoimene BBC-jeve serije.

 

Trapped


Istorija kaže da neka zemlja biva osvojena od druge nakon što je ta druga porazi. Tako je to u istoriji, ali u fudbalu i serijama važi nešto drugo. Island je prvo osvojio Englesku da bi je nekoliko meseci kasnije pobedio. Ili, jasnije, osvojio ju je serijom "Trapped", da bi je nekoliko meseci kasnije pobedio na Evropskom prvenstvu u Francuskoj.

A kako su i čime "Zarobljeni" zarobili ne samo Britance već i svet? U zabačenom mestu usred islandskog fjorda ribari su iz mora izvukli telo bez udova i glave. U luku je uplovio danski trajekt i lokalni šef policije Andre Olafson sumnja kako je ubijenog neko raskomadao na brodu, a onda delove razbacao po zalivu. Kapetan danskog trajekta odbija saradnju s policijom. Gradić u kome se valja ovaj odlični krimić odsečen je zbog nevremena od ostatka Islanda koji je po percepciji neupućenih odsečen od sveta.

Scenografija serije podseća na savršeni "Fargo", ali loši klimatski uslovi nisu prepreka zanimljivoj radnji. Šef policije Andre Olafson bori se protiv nestručnosti struke i snežne mećave. Šverc dveju devojaka od strane osobe koju proganja Interpol dodaje vatru (led) na celu priču i zaplet. Gledajući glavnog junaka serije - Andrea Olafsona, osetićete hladnoću jer taj policajac često u snežnim kadrovima izlazi nezakopčan. I on ne odstupa od detektivske formule za glavnog junaka koja glasi: savršen inspektor + haotični privatni život. On je samohrani, razvedeni otac dvoje dece koji i dalje nosi burmu, a i vi ćete se trajno vezati za ovu seriju.

 

Marcella


Britanci su godinama puštali Skandinavce da im uzmu glavni žanr - krimiće, a onda su se naljutili i počeli rafalno da izbacuju najbolje serije tog žanra. Ali i u ovoj seriji, "Marcella", autorski potpis pripada liku iz postojbine Volvoa, Ikee i Abbe - Švedske. Seriju potpisuje Hans Rosenfeldt, švedski scenarista i pisac koji je stajao iza detektivskog megahita švedsko-danske produkcije - serije "Most".

Gostujući na privremenom radu u Londonu, Rosenfeldt piše priču o Marcelli koja se vraća na detektivsko mesto u britanskoj policiji, i to na slučaj serijskog ubice. Njegov "rukopis" podseća na nerešen slučaj pre deset godina na kojem je ona radila. Da li je u pitanju isti ubica ili kopipejster zločinačkog uma? Detektivku Marcellu Backland glumi britanska glumica Ana Fril koja je ostrvskoj publici poznata po sapunici "Brookside", drugom ešalonu komšijskih serija tipa "Coronation Street" i "Eastenders". Ona dokazuje da kreator serije voli seksi detektivke, pa se posle Sage Noren sada kao glavna pandurska njuškica pojavljuje takođe privlačna detektivka koja nije tako hladna kao njena švedska koleginica iz "Mosta", ali u prtljagu nosi problem baš kao i plavokosa pandurka iz Malmea.

 

River


I ovde imamo spoj Skandinavije i Britanije jer je glavni detektiv u seriji Šveđanin koji radi za Metropoliten policiju Londona. Da bi sve bilo autentično, glavnu ulogu tumači fenomenalni švedski glumac Stelan Skarsgord. Ne treba na osnovu naslova misliti da je ovo priča o ubistvima u nekoj reci, već je naziv BBC hita dat po prezimenu glavnog junaka Džona Rivera, detektiva koji u prvoj epizodi ostaje bez svoje poslovne (životne?) partnerke koja biva upucana u potiljak. Vidno uzdrman, ostaje na slučaju i pokušava rešiti misteriju njenog ubistva koje uključuje prljave porodične tajne. Stalnu "pomoć" pri rešavanju slučajeva ima od mrtvih koji mu se javljaju kroz halucinacije. Ta njegova komunikacija sa preminulima dovodi ga pod sumnju glavnog šefa policije koji mu na vrat stavlja psihologa koji treba da odluči da li je Džon River sposoban za posao ili mora okačiti lisice, revolver i službenu značku o klin.

Srećom po gledaoce, psiholog je na našoj i njegovoj strani, pa River kreće u neviđeni lavirint tajni na čijem kraju ga čeka neočekivani ubica. Otvarajuća pesma kojom počinje serija pripada hitu "I love to love" koji peva britanska disko kraljica Tina Čarls rođena u Vajtčepelu, kraju u kojem je ubijao Džek Trbosek ali i braća Krej, a koji pripada Ist Endu po čijim pločnicima i Džon River juri ubicu svoje...

 

The Night Manager


Pošto je ova serija pre neki dan nominovana za Emi nagrade, slobodni smo da prognoziramo da će ih i uzeti, pa ako ne u kategoriji glavnog glumca, onda sigurno u odeljku "sporedan". I biće to potpuno opravdano jer Hju Lori (dr Haus) briljira kao Ričard Roper, veliki dobročinitelj ispod čije se površine krije zloglasni trgovac oružjem. Ako tumač naslovne uloge - Tom Hidlston ne dobije Emija, sigurno će profitirati jer mu lik bivšeg britanskog vojnika koji radi u svetskim hotelskim franšizama donosi nominaciju za budućeg Džejmsa Bonda. On vrlo lako iz hotelskog menadžerisanja može ući u lik Agenta 007 jer u seriji po romanu čuvenog Džona le Karea revolveri i brushalteri pucaju kao kod Bonda, a plus su tu odlični pejzaži u kojima se odvija ubacivanje Džonatana Pejna (Hidlston) u luksuzni zverinjak opasnog trgovca oružjem za kojim juri MI6 čije poglavice su odavno korumpirane.

Zato sve ide preko obaveštajne agencije u Londonu koju vodi sjajna Olivia Colman (gledali smo je u engleskoj krimi-seriji "Broadchurch") i zbog koje je Le Kare ipak pristao na promenu pola junaka njegove knjige u čijem originalu je muškarac. Tu promenu kralj špijunskih trilera i eksagent britanske tajne službe opravdao je time što ova adaptacija mora odražavati savremenost obaveštajne službe. Serija proklizava u konkurenciji napetijih krimića, ali bondovski rukopis, atraktivne lokacije i žene koje ljube vlasnike oružnog lista garantuju dobar provod uz "Noćnog menadžera".

 

The Night Of


Okej, da udelim nešto i Amerikancima. Ali i ovo je na neki način adaptacija evropskog rukopisa, u ovom slučaju britanske serije "Criminal Justice". Grubo rečeno, kad odgledate pilot-serije, pomislićete da ovaj tip nikako nije trebalo te noći da izađe u grad ("Kobna noć"). To je nešto poput slučaja Laušević, doduše ništa slično tome, ali radi se o onom dobro poznatom nalaženju u lošem trenutku na lošem mestu zbog čega vam se život dramatično promeni, naravno nagore. Serija prati policijsku istragu i sudski postupak protiv optuženog Amerikanca pakistanskog porekla Nasira Kana. Ovaj mladi prezimenjak novog gradonačelnika Londona odličan je student koji se nes(p)retnim sticajem okolnosti nađe u situaciji iz koje nema povratka.


Ukupno komentara: 3Sva polja su obavezna.la piovra
29.08.2016 - 09:28
tate ovog zanra
a talijani nista?
Mipsy
14.11.2016 - 12:28
The night of
Odlicna serija. U \"cugu\" se odgleda!
Mipsy
14.11.2016 - 12:28
The night of
Odlicna serija. U \"cugu\" se gleda.