Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kultura

Komentar

Santa Maria della Salute: Kako će Laza Kostić završiti na TV ekranu

Počinje snimanje biografske serije o Lazi Kostiću nazvane po njegovoj najpoznatijoj pesmi "Santa Maria della Salute"
Datum: 31/07/2016

Santa Maria della Salute: Kako će Laza Kostić završiti na TV ekranu

Scenario i režiju za seriju, čije snimanje uskoro počinje, potpisuje Zdravko Šotra, a u glavne uloge poverene su Vojinu Ćetkoviću koji tumači lik Kostića i Tamari Aleksić koja je igrati njegovu nesuđenu ljubav, Lenku Dunđerski. Pored njih, glumačku ekipu čine Nela Mihailović, Aleksandar Berček, Svetlana Bojković, Nebojša Dugalić, Sloboda Mićalović i Nataša Ninković. Snimanje će se odvijati na 150 lokacija, a jedanaest epizoda biće emitovano na RTS već sledeće godine. Reditelj Zdravko Šotra ističe da je Kostić važan za srpsku istoriju.

"Tri godine se bavim Lazom. Trebalo je vremena da se istraži zanimljiv život i da se to produkcijski omogući. U središtu je Laza Kostić, jedan od naših prvih intelektualaca koji se zapaženo bavio politikom", podsetio je Šotra.

Kostić je jedan od najpoznatijih srpskih pesnika, a njegova pesma "Santa Maria della Salute" nastala je kao reakcija na nemoguću ljubav.

"U zrelom dobu susreće Lenku, osobenu po svemu, ne samo po lepoti, devojačku ličnost koja se prožima kroz njegov život do kraja. Deset godina piše monumentalno delo naše poezije koje ima dubinu svetskih razmera", ističe Šotra.

Glavnu mušku ulogu igra Vojin Ćetković koji smatra da u Srbiji nema dovoljno poezije.

"Već tri godine ležem i budim se sa stihovima Laze Kostića. Govorimo o pesniku kome nisam čuo da je iko izgovorio te stihove onako kako je on zaslužio. Želim da na neki način vratimo poeziju u Srbiju", poručio je Ćetković.

Njegova partnerka u seriji biće Tamara Aleksić koja tumači lik Kostićeve najveće ljubavi.

"Ovo je naša priča najsličnija Romeu i Juliji i ne mogu da dočekam početak snimanja", rekla je ona.

Scene iz Kostićevog života su poput filmskih, tako da nije bilo potrebno izmišljati scenario. Stihovi koje je posvetio Lenki su rezultat njegove intimne drame kroz koju je prolazio. Bio je očaran njenom lepotom, ali bio je svestan da njihova veza nije moguća. On je imao pedeset godina, a Lenka dvadeset i nikada nije priznao svoja osećanja. Pokušao je da pronađe način da stavi tačku na ovu priču, čak je pokušavao da ubedi Nikolu Teslu da se oženi Lenkom, ne otkrivajući da je baš on zaljubljen u nju. Tesla nije bio zainteresovan za ženidbu, nauka je bila sve što ga je zanimalo. Lenka je bila zainteresovana samo za Lazu. I on za nju, ali njihova ljubavna priča nije imala srećan kraj. Na Lenkin nagovor, Kostić se oženio Julijanom Palanački dok je kumovao Lenkin otac. Na bračnom putovanju zatekla ga je vest o Lenkinoj smrti. Zvanična verzija bila je da je umrla od groznice u Beču. Kostić, koji je u tom trenutku bio u Veneciji, otišao je u crkvu Gospe od Spasa (Santa Maria della Salute) i počeo da piše stihove najlepše ljubavne pesme.

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.