Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kultura

Intervju

U Srbiji niste preterano interesantni dok ne počnete da čačkate vlast

Svi Nušićevi likovi su prilagođeni današnjem vremenu, a ulaskom u politiku morate da pristanete na velike kompromise, zbog čega sve gubi smisao, konstatuje u intervjuu za Nedeljnik.rs glumac Nikola Rakočević, u kome osim o svom političkom angažmanu govori i o novom sitkomu RTS-a "Nušićijada"
Razgovarao Dimitrije Đurić
Datum: 31/07/2016

U Srbiji niste preterano interesantni dok ne počnete da čačkate vlast

Foto Profimedia

Nikolu Rakočevića sreo sam na snimanju jedne od scena TV sitkoma "Nušićijada" čije se emitovanje očekuje od sredine oktobra na Radio-televiziji Srbije. Iako smo pokušali da razgovaramo o politici, jer je Nikola vešto izbegavao da snadam se da ovaj razgovor novinara i glumca neće izgledati kao naricanje "ožalošćene porodice".

 

Gotovo sve Nušićeve drame problematizuju odnos politike i društva, a junake prikazuju kao gladne moći i vlasti. Gde je između ovih motiva radnja serije, a gde uloga Milorada koju igrate?

Sve Nušićeve drame su povezane u jednu veliku seriju, a svi likovi obrazovani prema mnoštvu junaka iz tih drama. Sve ove teme su prisutne i prilagođene današnjem vremenu. Scenario za seriju se još uvek razvija, ali tu su i želja za vlašću, želja za moći. Šta mi postanemo kad dobijemo vlast u ruke je, takođe, tema kojom ćemo se baviti u seriji.

 

A gde ste vi između ovih Nušićevih motiva?

I ja se na neki način bavim politikom, jer se bavim javnim poslom. Neko je rekao da je svaki javni nastup - politički čin sa izvesnim uticajem. Skoro ceo život slušam kuknjavu, žaljenje na sistem, uslove za rad, za život. U jednom trenutku sam došao u situaciju da razmišljam da li da odem iz ove zemlje ili da je prihvatim onakvu kakva je. Ne da se pomirim sa sistemom, sa izrabljivanjem, nekorektnošću, nego da probam da živim mimo njih. Mislim da je suština u okretanju prema sebi i rešavanju problema sa sobom.

 

Da li zbog takvog stava sebe i ljude slične vama doživljavate kao sumnjiva lica u odnosu na okruženje?

Ne. Sumnje počinju u onom trenutku kad počnete da čačkate vlast, da se muvate oko centara sile.. Kada ne dirate u to, onda niste preterano interesantni.

 

Mislite li da umetnik može da umanji svoj dar učešćem u politici?

Zavisi od trenutka u kom živite. Ulaskom u politiku morate da pristanete na velike kompromise, pa onda sve ono zbog čega ste ušli u politiku gubi smisao.

 

Šta mislite o ministru Ivanu Tasovcu? Ili o tome da naredni ministar kulutre bude glumac, na primer, pominjao se i Miki Manojlović... ?

Ne znam šta bih rekao. Voleo bih da se pojavi neko jak i čvrst ko može da promeni stvari, da izvrši pritisak, pa da u kulturi bude više novca. Ko god da bude ministar kulture, želim mu da u tome uspe, ali nisam siguran da može. Veći problem kulture je, međutim, u našem odnosu prema životu, u odnosu prema sebi i drugima, a ne toliko u budžetu. On jeste mali, a za pojedine ustanove sramotan.

 

Nema intervjua u kome vas kolege nisu predstavile kao čuvara vrednosti ili kao uzora. Utisak Olje Bećković o vama je bio da je nemoguće da ste loš čovek, a tako dobar umetnik. Od koga ste učili?

Učim od ljudi sa kojima živim i radim i u razgovorima sa njima. Mislim i da taj proces učenja i shvatanja još uvek traje, samo sam došao sam u određeni trenutak života i karijere kada imam uticaj na mlade ljude, pa se trudim se da budem normalan, prirodan i da mi postupci budu ljudski.

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.