Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kultura

Književnost

Zašto je Lorkina smrt još uvek pod cenzurom?

Španija obeležava osam decenija otkako su rafali izrešetali tridesetosmogodišnjeg pesnika, a sve je bliže spoznaji da je to mesto gde počiva Lorka trajno zakopano i da se ne zna u koju je jamu bačen najveći španski pesnik. Najnovija saznanja o poslednjim Lorkinim danima ukazuju da je mučen i zbog toga što je po opredeljenju bio socijalista i zbog seksualnog opredeljenja, piše Politika
Datum: 18/08/2016

Zašto je Lorkina smrt još uvek pod cenzurom?

Foto Profimedia

Federika Garsiju Lorku, jednog od najvećih pesnika 20. veka, falangisti su streljali pre osamdesed godina (19. avgusta 1936.), na samom početku građanskog rata, a Španija ni u 21. veku nije uspela da pronađe dovoljno energije i da se potpuno suoči sa bezimenim masovnim grobnicama rasutim svuda po Iberijskom poluostrvu. U jednoj od tih jama nestali su, zajedno sa hiljadama drugih žrtava, Lorkini posmrtni ostaci, piše Politika.

Španija obeležava osam decenija otkako su rafali izrešetali tridesetosmogodišnjeg pesnika, a sve je bliže spoznaji da je to mesto gde počiva Lorka trajno zakopano i da ga niko i nikad više ne može iznedriti na videlo.

Politika podseća kako je Lorka pisao proročki kao da je unapred znao da će otići u mrak. U zbirci "Pesnik u Njujorku" detaljno je opisao svoju posthumnu sudbinu:"Tada sam shvatio da sam bio ubijen. Tražili su me u kafeima, po grobljima, u crkvama....Ali me nisu našli. Nikad me nisu našli? Ne. Nikad me nisu našli."

Po mišljenju mnogih, Lorka je "sahranjen" pored krivine planinskog puta koji spaja sela Viznar i Alkafar. Do ovog saznanja došlo se kada je čuveni španski sudija Baltazar Garson (u međuvremenu ražalovan i sad je član tima odbrane osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža) zvanično zatražio 2008. da lokalne crkve i uprava otvore svoje arhive kako bi se rasvetlila sudbina hiljada ljudi, nestalih u građanskom ratu i potom za vreme dikature generala Franka koja je trajala do njegove smrti 1975. godine. Ministartsvo pravde Andaluzije je tada objavilo da će Lorkini posmrtni ostaci biti iskopani u roku od "nekoliko nedelja", piše Politika.

Ipak, posle tri meseca pokazalo se da u ovom plitkom "grobu" (svega 40 cm pod zemljom) nema ničega što bi ukazivalo da u njemu počiva Lorka: nijedan kost, ni tragovi kuršuma, ni parče od odeće...

Najnovija saznanja o poslednjim Lorkinim danima ukazuju da je mučen i zbog toga što je po opredeljenju bio socijalista (iako se nije bavio politikom) i zbog seksualnog opredeljenja.

Ne zna se tačno ni kad je konačno ubijen. Zna se da to bilo pre 80 godina između 17. i 19. avgusta. Povodom godišnjice list La Vangardija iz Barselone objavljuje podatak koji najbolje govori o represiji Frankovog režima. Ovaj dnevnik opisuje kako je tek 1. septembra 1936. godine, dve nedelje posle ubistva Lorke, na svojim stranicama objavio nekoliko redova koji aludiraju da je pesnik mrtav.

 
Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.