Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kultura

Kultura

Zašto je važna Donka Špiček

Ideja Donke Špiček i ekipe koja je radila sa njom dok je bila urednica Dečjeg programa TV Beograd bila je jasna: darujući deci program koji stimuliše na misao, koji promoviše dobrotu i koji ih okreće knjizi, vredno su davali vetar u leđa čitavoj jednoj generaciji da sutra izraste u dobre, vredne i normalne ljude
Piše Miljana Nešković
Datum: 10/07/2016

Zašto je važna Donka Špiček

Foto: Screenshot

"Mnogo kvalitetnih emisija smo ostavili iza sebe, koje bi i današnja deca mogla da gledaju. I to je sve besplatno. Samo su potrebni termini za emitovanje", rekla je Donka Špiček u intervjuu koji je dala pre nekoliko godina. Danas smo čuli da nas je napustila Donka, žena čije ime nosi miris detinjstva, u melodiji odjavne špice TV klasika "Laku noć deco".

Da, polako ali sigurno nas napuštaju velika imena koja su postavljali temelje programa za najmlađe, koji su nam detinjstvo činili čistim i lepim, i koji su iz temelja gradili čitavu jednu televiziju za decu. Imali su dramski, informativni, dokumentarni i muzički odsek. Ideja Donke Špiček i ekipe koja je radila sa njom dok je bila urednica Dečjeg programa TV Beograd bila je jasna: darujući deci program koji stimuliše na misao, koji promoviše dobrotu i koji ih okreće knjizi, vredno su davali vetar u leđa čitavoj jednoj generaciji da sutra izraste u dobre, vredne i normalne ljude.

Zbog toga i dan danas formati kao što su "Ispeci pa reci", "Laku noć, deco", "Na slovo na slovo", "Priče iz Nepričave", "Kockica", "Fore i fazoni" imaju značajno mesto u našoj kolektivnoj melanholiji, bude samo tople emocije i nešto su što bismo voleli da i naša deca željno iščekuju na televiziji.

Da li će se ponoviti "zlatno doba televizije za decu" iz vremena Donke Špiček i sada kada je otišla na večna lovišta, zavisi, pomalo, od svih nas.

Donka Špiček je TV Beograd radila od 1980. do 1995. Kad je otišla u penziju, smatrala je da je vreme da to rade neki novi, neki mlađi. Iza sebe je ostavila bogatu televizijsku baštinu dečijeg programa, ali i recept za sve one koji možda nisu sigurni kako to treba da izgleda - ako prate Donkin recept sigurno neće pogrešiti. Od jutra do večeri postojao je program, od buđenja, informative, preko dokumentaraca i zabave pa do "vremena za spavanje". Tako se gajila stalna dečija publika.

- "Deca su uvek deca, znatiželjna, imaju potrebu da saznaju više, a roditelji su tu da ih usmere na prave stvari", objašnjavala je svojevremeno Donka.

"Deca su na poslednjoj lestvici. Za njih nema novca, sve je komercijalizovano. Roditelji treba da zahtevaju. Mi plaćamo televiziju, a ništa ne zahtevamo. Prihvatamo kako jeste, a to nije dobro".

Radost Evrope, najznačajnija manifestaciju posvećena deci Evrope osnovala je Donka Špiček. Prvi put je trajala od 3. do 7. oktobra 1969. godine

"Na 'Susrete četvrtkom' jednom su nam u goste došao hor iz Švedske", prisetila se Donka Špiček početaka ovog festivala u intervjuu od pre nekoliko godina koji je dala za Blic. "Deci se toliko dopalo gostoprimstvo njihovih vršnjaka iz Beograda, da nisu hteli da idu kući. Tada sam došla na ideju da sa saradnicima organizujem manifestaciju u kojoj bih decu iz različitih krajeva Evrope okupila u Beogradu. Tadašnji potpredsednik Skupštine grada Beograda Milan Vukas je podržao moju ideju. U jesen 1969. Beograd su preplavili klinci koji su došli iz deset zemalja. Bilo je to prvo izdanje 'Radost Evrope' ".

Mnogi ne znaju da je čuvenu pesmicu za decu „Sve što raste htelo bi da raste", Duško Radović napisao upravo na Donkin nagovor.

"On je bio sjajna ličnost", govorila je Donka. "Na poslednjem spratu zgrade 'Borbe' bila je redakcija novina 'Pioniri'. Duško je voleo da uređuje dečje novine. Kada sam ga zamolila da napiše pesmu za 'Radost Evrope', za pola sata je sastavio tekst za koji je muziku kasnije komponovao Miodrag Ilić - Beli, a otpevali Dragan Laković i dečji hor Kolibri. Dešavalo se da odem kod Duška u zgradu Beograđanke u pola sedam ujutru i da ćutim s njim po sat vremena".

Do kraja života, Donka je isticala da je ponosna na "Radost Evrope". Mi smo, sa druge strane, rasli uz program koji je ona stvarala neretko smatrajući da se podrazumeva da ga imamo i da je takav. Kad smo porasli, shvatili smo da se ništa ne podrazumeva. Napustio nas je ove godine Manda, danas je otišla i Donka. Na nama je da li ćemo da nastavimo da gajimo ono što su nam ostavili iza sebe, na njihovim temeljima i učeći od njih da njihove snove nastavimo da sanjamo zbog dece i zbog nas, ili ćemo samo da ih se sećamo.

Laku noć Donka. Lepo je bilo rasti dok si bila na straži.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.