Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Le Monde

Srbija

„Društvo je napredovalo, ali režim je ostao zamrznut"

Dopingovana rastom i grozničavim, naročito kineskim investicijama, Kambodža nezaustavljivo ide ka blokadi političkog sistema. Uoči izbora za Skupštinu, premijer Hun Sen, na čelu države već trideset tri godine, jedva uspeva da prikrije svoje dinastičke ambicije
PIŠE specijalni dopisnik LMD Kristin Šomo
Datum: 26/10/2018

„Društvo je napredovalo, ali režim je ostao zamrznut"

Foto: Profimedia

U Pnom Penu, pada noć donoseći svežinu koja je svima dobrodošla. Šetači i sportisti jurišaju na ravnu površinu ispred Vat Botuma, na dva koraka od kraljevske palate. To je mesto gde se nalaze prijatelji da bi išli u sportsku šetnju, čas zumbe ili gimnastike. Ponekad se okupi više stotina ljudi da bi vežbali složene koreografije. Na jednom uglu trga, Bopa (1) već nekoliko nedelja, zajedno sa svojim bratom i jednim prijateljem, prodaje koktele. Između 17 i 18 časova, oni postavljaju bar na rasklapanje koji nestaje oko ponoći. Uspeh. Prosečna starost kupaca ne prelazi 25 godina. „Konkurencija je oštra. Otkako smo mi ovde, pojavila su se dva druga punkta sa istom namenom", kaže mlada žena, koja baveći se tim poslom zarađuje dodatni dohodak na svoju platu sekretarice u jednoj tekstilnoj fabrici, s druge strane Tonle Sapa („velikog jezera").

Grad se komeša, pulsira, podrhtava. Izbledeli su ožiljci prošlosti, kada su Crveni Kmeri (1975-1979) ispraznili grad i odveli njegove stanovnike na selo. Pnom Pen pokazuje lice dinamične prestonice. Neprestano se otvaraju nova mesta za izlazak, piće i opuštanje. Za svaki se novčanik može naći ponešto. Najbogatiji se odlučuju za barove smeštene na krovovima hotela, dok je u uličnim kafeima dobrodošla skromnija klijentela.

Za Bopu, sve to komešanje maskira duboku bedu mladih. Sa svojih manje od 30 godina, koliko ima i skoro 60% njenih zemljaka, oseća se privilegovanom. Ona nije upoznala ni rat, ni Crvene Kmere. Odrasla je u Pnom Penu i videla grad koji se menja u skladu sa ekonomskim rastom po prosečnoj godišnjoj stopi od 7% u proteklih deset godina. Međutim, situacija u zemlji joj izgleda nesigurna. Ona strepi od ishoda parlamentarnih izbora predviđenih za 29. juli. „Ne usuđujem se da govorim o politici, ali ne znam da li ću ići da glasam. Niti za koga."

Društvo je napredovalo, ali režim je ostao zamrznut"

Glavna opoziciona partija, Partija nacionalnog spasa Kambodže (PSNC), ona je čije prisustvo na izborima najviše nedostaje. Raspuštena je odlukom Vrhovnog suda, kada su je sudije smatrale odgovornom za podstrekavanje na „revoluciju za obaranje režima". Uhapšen 3. septembra 2017. usred noći, njen predsednik Kem Sokha u zatvoru čeka na suđenje; sto osamnaestorici članova je zabranjeno da se u narednih pet godina bave bilo kakvom političkom aktivnošću; polovina od 55 parlamentaraca pobegla je u inostranstvo.

Bivši predsednik Sam Rensi živi u egzilu, u strahu da će biti krivično gonjen na osnovu optužbe koja je u svim delovima neosnovana. PSNC je bio jedini koji je mogao da se takmiči sa Narodnom partijom Kambodže (PPC ili KPK Kmer) premijera koji dominira političkim životom od 1979. i kraja režima Crvenih Kmera (2).

Ovim raspuštanjem izbrisani su glasovi tri miliona, ili skoro toliko, birača (od 6,6 miliona) na parlamentarnim izborima iz 2013, kada je opozicija bila dobila 44,5% glasova, a na opštinskim izborima u junu 2017. godine 43,8% (3). Nakon tih neobjavljenih rezultata usledili su istovremeno ujedinjavanje unutar PSNC-a, partije Sama Rensija, i Partije prava čoveka, koju je predvodio Kem Sokha, i dolazak nove generacije glasača. „Posledica povećanog broja glasova koje je dobio PSNC, mogao bi biti poraz PPC-a u julu", kaže jedan politički komentator. Od sada je ta pretnja uklonjena. Za vladu, raspuštanje partije je sinonim „stabilnosti i mira (4)".

Premijer Hun Sen, kandidat za vlastitog naslednika, bori se protiv vremena i ponora koji ga sve više razdvaja od njegovih građana. Pripadnici bebi-bum generacije rođeni devedesetih i dvehiljaditih odrasli su u miru. Od najranijeg uzrasta, mnogi od njih su naučili engleski u brojnim nevladinim organizacijama (ONG) ili u privatnim školama koje su procvetale širom zemlje.

Njima korišćenje medija omogućuje da se informišu izvan okvira tradicionalnih kontrolisanih medija ? za društvene mreže koje su do sada bile vrlo slobodne, pretnju predstavlja odluka vlade od prošlog 2. maja da će unutrašnje i spoljašnje veze centralizovati unutar Ministarstva telekomunikacija. Tako se ova generacija kupala u idejama slobode i demokratije. „Društvo je napredovalo, ali je režim zamrznut", konstatuje jedan mladi komentator.

 

Jedna žena je stavljena u zatvor zato što je na svojoj Fejsbuk stranici objavila sliku koja je prikazuje kako baca cipelu na pano PPC-a


Kao onaj koji je nadživeo sve kambodžanske ratove, Hun Sen je na svom položaju od pre trideset tri godine i sanja da tu i ostane „još bar deset godina (5)". On preti da će se vratiti građanski rat ako narod na izborima okrene leđa njegovoj partiji. Bilbordi i oglasi, skoro na sve strane, obnavljaju sećanje na 7. januar 1979, dan oslobođenja ? poraz Crvenih Kmera protiv vijetnamske vojske. Tada je Hanoj uspostavio vladu u kojoj su dominirali bivši kadrovi Crvenih Kmera, uključujući i Hun Sena, koji je napustio organizaciju Pol Pota, 1977, da bi izbegao čistke.

Premijer hoće da bude poštovan kao spasilac svog naroda, kao onaj koji je doneo mir i stabilnost, potukavši, 1998, poslednje gerilce Crvenih Kmera (oni su prihvatili mirovni sporazum koji je potpisan u Parizu 23. oktobra 1991, uoči izbora koje su organizovale Ujedinjene nacije u maju 1993). Taj argument koji se koristi ad nauseam (do tačke mučnine, prim. prev.) treba da učvrsti legitimitet njega lično kao i njegove partije. Zapravo, objašnjava Karolin Hjudžs, autorka sa Netra Enga u jednoj studiji o mladima u Kambodži i politici (6), „za generacije rođene pre devedesetih, PPC i Hun Sun su uživali legitimitet. Njima je zajednička bila istorija ratova. To nije slučaj sa najmlađima. Čak i ako demokratska ideja za njih ostaje apstraktna, oni su svesni da vlada mora biti u službi građana".

Snažna optužba koja se upućuje Hun Senu i njegovoj vladi je da ne uzimaju u obzir teškoće građana. Naravno, ekstremno siromaštvo je očigledno opalo (13,5% stanovnika 2014, u poređenju sa 47,8% 2007. Š7Ć), ali nejednakosti su znatno povećane, pogađajući seosko stanovništvo i mlade (8), čija je budućnost zazidana - što izaziva veliko nezadovoljstvo. Iako je napravljen značajan napredak u pohađanju osnovne škole, samo 46,8% mlađih od 30 godina je završilo srednje obrazovanje, dok su ostali morali da napuste srednje škole, uglavnom iz ekonomskih razloga (9). Nedostatak obradive zemlje tera najmlađe da napuštaju svoja sela u potrazi za poslom.

Prema Ministarstvu planiranja, 22% seoskih porodica šalje od kuće jednog od svojih članova na više od tri meseca godišnje, što bi bilo oko dva i po miliona mlađih od 30 godina (10). Odlazi se u grad ili u inostranstvo. Najmanje milion njih živi preko granice. Glavna odredišta su: Tajland, Malezija i Južna Koreja. „Ti mladi se osećaju eksploatisanim, ostavljenim za račun razvoja i rasta", primećuje Karolajn Hjuz. „Najobrazovaniji se trude da nađu posao u javnom sektoru, zatrovanom korupcijom i nepotizmom."

Težina korupcije, čiji teret čovek podnosi „od samog rođenja, kada babica preseče pupčanu vrpcu" po Bopinim rečima, stalna je tema razgovora. Kambodža se trenutno nalazi na 161. mestu od 180 zemalja prema stepenu percepcije korupcije, na listi koju je ustanovio Transparensi internešenel. Nekoliko nevladinih organizacija osuđuje krčenje šuma i prisvajanje zemljišta i... nekažnjavanje kojim je zaštićen klan formiran oko gospodina Hun Suna, pri čemu se mešaju ekonomski, vojni i porodični interesi. Jedan izveštaj koji je u julu 2016. objavila nevladina organizacija Globalni svedok (11), veruje da premijerovo okruženje, naročito njegove ćerke, nećaci, braća i sestre imaju bogatstvo koje iznosi 500 miliona dolara (430 miliona evra) i milijardu dolara. Toliko bi iznosio ekvivalent od 467.000 godina prosečnog prihoda Kambodže (1.070 dolara)!

Pozvan na seansu „prevaspitavanja"

U ovim turbulentnim vremenima, većina naših sagovornika traži od nas diskreciju kada se govori o političkim temama. Jedna žena je stavljena u zatvor zato što je na svojoj Fejsbuk stranici objavila sliku koja je prikazuje kako baca cipelu na pano PPC-a. Dva novinara Radija Slobodna Azija od novembra čekaju proces za špijunažu - oni su optuženi da su prenosili informacije u inostranstvo.

Preko trideset radio-stanica, onih koje su prenosile Radio Slobodna Azija i Glas Amerike, koje finansira Vašington i koje se smatraju glasilima opozicije, zabranjeno je. Papirna verzija Kambodža dejlija prestala je da izlazi, Pnom Pen post je kupio jedan malezijski investitor čija agencija za odnose sa javnošću je u prošlosti sarađivala sa kambodžanskom vladom.

Ta dva anglofona naslova obezbeđivala su pokrivenost ne čineći ustupke društvenom i političkom razvoju u kraljevini. Direktorka kambodžanskog Centra za ljudska prava, gospođa Šak Sofeap, pozvana je u maju pred sud u Pnom Penu da svedoči u procesu gospodina Kem Soke. Nikakvo značajnije okupljanje nije obeležilo hapšenje ovog poslednjeg, ili oslobađanje PSNC-a prošlog novembra.

Šta je preostalo od previranja iz 2013, kada je između jula i decembra, PSNC tražio nove izbore pošto je ustanovio pljačku? Šta se desilo sa hiljadama demonstranata i štrajkača, naročito u oblasti tekstila, koji su toliko uznemirili vlast (12)? Jedan mladi univerzitetski profesor, koji je neko vreme bio savetnik PSNC-a, objašnjava zamrlost javnog mnjenja osećanjem napuštenosti od aktivista. „Kako se organizovati bez vođe? Glavne vođe su napustile zemlju ili ostaju tihi."

Važan deo demonstranata i aktivista PSNC-a na mitinzima 2013. bili su seljaci i radnici iz provincije. Bez logistike nije lako pokretati. U trenutku donošenja odluke Vrhovnog suda o zabrani PSNC-a policijske blokade na putevima oko glavnog grada ili primedbe poslodavaca smirile su plamen najsnažnijih.

 

Kambodža se trenutno nalazi na 161. mestu od 180 zemalja prema stepenu percepcije korupcije


Mladog učitelja iz pokrajine Kompang Speu, na primer, pozvao je njegov provincijski direktor na jednu seansu „prevaspitavanja": „Prigovorio mi je da na svojoj Fejsbuk stranici objavljujem teme koje se bave društvenim problemima. Upozorio me je da 'prelazim na drugu stranu'."

Od novembra, monasi i funkcioneri su posebno nadzirani. Za nekoliko meseci formirana je olovna zavesa. Oni koji pozivaju na bojkot izbora zbog zabrane PNSC-a rizikuju gonjenje od strane sudskih vlasti, već je upozorilo Ministarstvo unutrašnjih poslova. Mobilisano je osamdeset hiljada vojnika i boraca „da osigura bezbednost" glasanja.

Ubistvo heroja demokratije

Naša generacija živi u prostoru velike slobode... koja se zaustavlja pred tabuom politike", kaže rezignirano Sum Sithen, producent i organizator festivala kratkometražnog filma. I tako, pragmatični ili opljačkani, mladi Kambodžanci koriste svoju energiju i svoje talente u drugim oblastima. U kreiranju digitalnih startapova ili u umetnostima, koje su za nepunu deceniju pokazale veliku vitalnost.

To je način da se prenesu poruke. Likovi koje za svoju seriju ,,Preživljavanje" slika Šov Teanli naglašavaju osećaj nelagodnosti: stojeći svi u istom položaju, sa telom nagnutim napred, na vrhovima prstiju, u neravnoteži. Držeći podignutu glavu, oni moraju da paze da ne potonu. „To je znak da smo svi na granici da se podavimo. Mi smo u stanju preživljavanja. Sve je nesigurno", objašnjavao nam je slikar još 2015.

Nesigurnost se osećala u trenutku ubistva Kema Leija, u julu 2016. Taj 45-godišnji harizmatični politički analitičar ubijen je nasred ulice dan nakon objavljivanja izveštaja Globalnog svedoka koji otkriva bogatstvo Hun Senovog klana. Više od milion ljudi je prisustvovalo njegovoj sahrani kako bi odali počast čoveku koji je smatran herojem demokratije. „On je u sebi nosio mogućnost da se prevaziđe politika konfrontacije. Nudio je nove mogućnosti", objašnjava Jang Saing Koma, njegov prijatelj i lider Stranke za razvoj građana (GDP), grupe čiji je jedan od osnivača bio Kem Leij.

Suočena sa kritikama, vlada je preduzela reforme u kojima se značajno mesto pridaje osnivanju sektora za borbu protiv korupcije. Novi ministar obrazovanja je imenovan da bi stavio tačku na davanje mita prilikom dobijanja diplome na kraju srednje škole. Plata funkcionera je porasla za 6,8% prošlog januara, a zatim za više od 10,7% u aprilu, da bi dostigla 210,60 evra mesečno; minimalna plata za više od 700.000 radnika u tekstilnom sektoru učvršćena je na najmanje 145 evra, naspram 129 evra koliko je iznosila ranije, a žene radnice u industriji dobile su majčinski dodatak. Premijer tradicionalno pažljivo skuplja svoje birače na strani opozicije.

On umnožava govore i sastanke deleći koverte sa novcem. Na Fejsbuku, na kojem se rado pojavljuje, okuplja deset miliona fanova (od šesnaest miliona stanovnika). „Fejsbuk me je približio mom narodu i omogućio mi je da neposredno slušam zahteve", napisao je on 6. marta 2016. „Tako sam mogao da brzo i efikasno rešim probleme." Zapravo, prema Pnom Pen postu, samo petina „lajkova" sakupljena na ovoj stranici potiče iz Kambodže. Drugi su sa naloga registrovanih na Filipinima, u Burmi i u Brazilu (13)...

Promocija potomaka Hun Sena

Znak otvorenosti Hun Suna i PPC-a prema mladima je promocija njihovih naslednika. Tako je ministrov stariji sin, general Hun Mane, unapređen u šefa štaba oružanih snaga. Ljubimac, Hun Mani, koji ima 36 godina, delegat je u parlamentu i predvodi Savez federacija kambodžanske omladine (UJFC). „To služi da se mladi zabave putem igara i hobija. To je strategija da se izbegne političko pitanje i da se ne odgovori na prve probleme", kaže jedan kolumnista koji zahteva anonimnost. Svake godine UFJC organizuje Angkor Sankgranta povodom Kmerske nove godine (sredinom aprila). Hiljade članova učestvuje u igrama i tradicionalnim plesovima ? istoriji elitne kulture i ponosa Kmera.

Nošenje krame, ešarpe sa kvadratnim dezenom, tipične za selo, tu je obavezno. „Voleli bismo da vidimo mladu generaciju kako nosi odeću koja je u Angkoru deo tradicije", priča Tit Šandra, koji je još od 2013. jedan od organizatora ovog festivala. On u tim aktivnostima vidi sredstvo za održavanje stabilnosti: „Mi ne želimo slabu i podeljenu Kambodžu. Kao što poslovica kaže: 'Jedan prut se može slomiti, ali snop pruća ne može.'" Ovaj mladi čovek, poreklom iz siromašne porodice iz Batambanga, ne želi da propusti svoju priliku. On stalno pominje Hun Mana: „Gotovo da zaboravljam da je on sin Hun Sena. Zaista nam je blizak. Na njega gledam kao na starijeg brata." A politika? Nema komentara o raspadu PSNC-a. „Meni je važna moja karijera", kaže on. „Roditelji su me uvek učili da se čuvam. Govorili su mi: 'Nemoj da tražiš promenu a da se prethodno nisi potrudio da se i sam promeniš.'"

Za Astrid Noren Nilsen, koja je izlagala na konferenciji o Južnoj Aziji, na univerzitetu Lund (Švedska), „taj način da se promoviše ponos Kmera odvraća mladima pažnju. Ide se ka jednom sistemu u kojem će se kritikovanje vlade smatrati napadom na narod".

Po njenom mišljenju takav trend se javlja u premijerovim manevrima od smrti kralja Norodoma Sihanuka 1912, kako bi sebi obezbedio kraljevski legitimitet (14). Ona navodi mnoge primere, kao što su govori i filmovi koji ga izjednačavaju sa ličnošću Sadeh Kanom, običnim čovekom koji je postao kralj, ili kao što je raskošna ceremonija kojom se slavi mir, a koju je organizovao dve nedelje nakon raspuštanja PSNC-a. Radi se o davanju „božanskog legitimiteta autoritarnim skretanjima režima i uvođenju pojma dinastičkog nasleđivanja", nastavlja ova univerzitetska profesorka.

Štaviše, represivni arsenal je dovršen kada je prošlog februara usvojen zakon lese-majeste, vrlo sličan onom koji već postoji u Tajlandu. Dvojica bivših aktivista PSNC-a već su uhapšena, jer su kritikovali kralja Norodoma Sihamonija zbog njegove apatije pred autoritarnošću premijera. „Ovaj zakon vezuje monarhiju za autoritarni režim i smanjuje njenu nezavisnost", zaključuje Astrid Noren-Nilsen, koja u tome vidi klizanje moći ka nasleđivanju u korist dece Hun Sena. Ako osigura pobedu na predstojećim izborima, ništa ne ukazuje da premijer neće ostvariti svoje dinastičke ambicije.

KRISTIN ŠOMO, novinarka.

PREVOD: Aleksandar Stojanović

 

(1) Najčešće su ljudi tražili anonimnost.

(2) Vidi: Francis Crémieux, „La difficile reconstruction du Cambodge", Le Monde diplomatique, juli 1980.

(3) Na parlamentarnim izborima 28. jula 2013, PPC je osvojio 3.235.969 glasova, PSNC 2.946.176; na opštinskim 4. juna 2017, PPC je zabeležio 3.540.056 glasova, PSNC 3.056.824.

(4) ,,Jačanje vladavine zakona i liberalno-demokratskog procesa", Savet ministara, Pnom Pen, 8. februara 2018.

(5) Kong Meta i Andrew Nachemson, „Hun Sen repeats vow to serve 10 more years, noting 'it could be more'", The Phnom Penh Post, 8. mart 2018.

(6) Netra Eng i Caroline Hughes, „Coming of age in peace, prosperity, and connectivity: Cambodia's young electorate and its impact on the ruling party's political strategies", Critical Asian Studies, vol. 47, no 3, Aleksandrija (SAD), 20 jun 2017.

(7) „Poverty and shared prosperity 2016", Banque mondiale, Ženeva, 2017.

(8) „Youth well-being policy review of Cambodia", izveštaj Organizacije za saradnju i ekonomski razvoj (OCDE), Pariz, 2017.

(9) „Labour market transitions of young women and men in Cambodia 2014", izveštaj Instituta za statistiku i Ministarstva planiranja u saradnji sa Međunarodnom organizacijom rada, Pnom Pen, juni 2015.

(10) „Migration in Cambodia: Report of the Cambodian Rural Urban Migration Project (Crump)", Ministarstvo planiranja, Pnom Pen, avgust 2012.

(11) „Hostile takeover. The corporate empire of Cambodia's ruling family", Global Witness, London, juli 2016.

12) Vidi: Philippe Revelli, „La révolte populaire menace le pouvoir cambodgien", Le Monde diplomatique, april 2014.

(13) Cf. Daniel Nass et Shaun Turton, „Only 20 per cent of PM's recent Facebook 'likes' from Cambodia", The Phnom Penh Post, 9. mart 2016.

(14) Astrid Norén-Nilsson, „A regal crackdown", prezentacija održana na Univerzitetu Kornel 13. aprila 2018, neobjavljena ali saopštena od strane autora.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.