Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Info

Ada Huja: Od deponije do parka

Špic Ade Huje, koji je do 2000 godine ostao jedini netaknut i obilovao gustom šumom, počeo je da se pretvara u ilegalnu deponiju šuta. Za 10 godina posečeno je 12 hektara šume i nasuto stotine hiljada kubika šuta i smeća. 2011 Supernatural sa opštinom Palilula pokreće inicijativu sa revitalizaciju ekosistema Ade Huje
Autor: Srđan Stanković
Datum: 11/04/2017

Ada Huja, i prostor oko nje, predstavljaju kolevku evropske civilizacije. Pre 7,000 godina današnji Kalemegdan, Ada Huja i Vinča, koje spaja Dunav, deo su celine prvog evropskog grada, visoko razvijene kulture Vinče. Iz doba Singidunuma, grada na Dunavu, najveca Keltska nekropola pronadjena je tačno iznad Ade Huje, na Rospi Ćupriji. Rimljani su na ovom prostoru gajili vinovu lozu i pravili prva javna kupatila lekovitih voda.

1960 godine Beograd se širi, gradi, razvija i generiše sve više smeća. Grad ima hitnu potrebu da reši problem gomilanja smeća i donosi skandaloznu odluku da Ada Huju pretvori u deponiju grada. Narednih 10 godina Ada Huja je gradska deponija, a 1970. grad donosi jos skandalozniju odluku i deponiju seli u Vinču. Iako 1970 Ada Huja zvanično nije više deponija, ona to faktički jeste. Tada počinje degradacija ovog izuzetno važnog kulturnog I biološkog područja na Dunavu, na samo 4 km od centra grada.

Ostrvo se polako spaja sa obalom, a obala u utvrdu koju čini red smeća red zemlje, red šuta, pa opet red smeća i Ada Huja postaje poluostrvo. Kratkovidi čelnici grada nisu ni slutili šta ostavljaju budućim generacijama: nama.

Protok Dunava oko ostrva sada je trajno zaustavljen i formira se dunavski rukavac. Dalja urbanizacija, divlja gradnja, industralizacija svoje nus proizvode, otpadnu vodu sliva direktno u rukavac.

Rezulat: 300, 000 kubika toksičnog mulja, arsena, olova, naftnih ugljovodonika...otvoreni fekalni kolektor. Od prvog evropskog grada, visoko razvijene kulture od pre 7,000 godina došli smo do najveće gradske kanalizacije na otvorenom. Stanovnici desne obale Dunava već decenijama ne mogu normalno da žive od nesnosnog smrada koji dolazi sa Ade Huje.

Špic Ade Huje, koji je do 2000 godine ostao jedini netaknut i obilovao gustom šumom, počeo je da se pretvara u ilegalnu deponiju šuta. Za 10 godina posečeno je 12 hektara šume i nasuto stotine hiljada kubika šuta i smeća.

2011 Supernatural sa opštinom Palilula pokreće inicijativu sa revitalizaciju ekosistema Ade Huje.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.