Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Društvo

"Ako u vašem stanu nađem neprijavljenog sledi kazna. Posete su dozvoljene danju, noću nema zadržavanja": Kad upravnik zgrade preozbiljno shvati svoju funkciju

"Nema šta da komentarišete ako u vašem stanu nađem nekoga ko nije prijavljen. Sledi prijava Komunalnoj policiji i kazna propisana kućnim redom. Posete su dozvoljene tokom dana, ali noću nema zadržavanja i spavanja ilegalno. Pazite - za sve postoje kazne", navodi se u obaveštenju u jednoj zgradi koju je javnosti predočio Rodoljub Šabić
Datum: 25/08/2017

"Ako u vašem stanu nađem neprijavljenog sledi kazna. Posete su dozvoljene danju, noću nema zadržavanja": Kad upravnik zgrade preozbiljno shvati svoju funkciju

Foto: Screenshot / Facebook

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka od ličnosti Rodoljub Šabić reagovao je na ponašanje jednog upravnika zgrade, pošto se na društvenim mrežama prethodno pojavila fotografija obaveštenja koje je upućeno stanarima, u kojem je navedeno da će upravnik kontrolisati ko boravi u zgradi, kao i da će to raditi zbog "sve većeg ulaska u gradu nepoznatih lica".

Takođe, naveo je i da će "strogo kontrolisati broj članova (domaćinstava)", kao i da su stanari "dužni da otvore svoja vrata od stana kada on pozvoni ili pokuca".

"Nema šta da komentarišete ako u vašem stanu nađem nekoga ko nije prijavljen. Sledi prijava Komunalnoj policiji i kazna propisana kućnim redom. Posete su dozvoljene tokom dana, ali noću nema zadržavanja i spavanja ilegalno. Pazite - za sve postoje kazne", navodi se u obaveštenju.

Nije poznato o kojoj je zgradi reč, niti u kom se gradu ovo desilo.

Poverenik je na svom Tviter profilu sve to prokomentarisao rečima "ozbiljno ili naučna fantastika?".

"Upravnik je inače prošao 'program obuke' u kom nije bilo ni reči o zaštiti privatnosti. Neko 'lepo' procenio - nema potrebe?", napisao je Šabić.

Novi Zakon o stanovanju i održavanju zgrada usvojen je krajem prošle godine, a odredbama je previđeno da svaka zgrada ima svog upravnika, kao i da u slučaju da se stanari ne dogovore dobiju profesionalnog, licenciranog upravnika.

Usvajanje zakona je pratilo dosta polemike u javnosti, a rok za primenu svih odredbi je 18 meseci od usvajanja.

Profesionalni upravnici proteklih meseci prolaze kroz program obuke.


Ukupno komentara: 4Sva polja su obavezna.Pajson
28.08.2017 - 13:40
Dođoš
Kad neko takav u Srbiji koristi ijekavicu zna se koliko je sati.
devojka
27.08.2017 - 14:02
recite upravniku da je u ilegali
Samo sa policijskim nalogom ima pravo da udje u stan. Zatim konak nije ilegalan akt, cak i kada on propise, sve sto pise je nistavno.
3xm
28.08.2017 - 13:40
Ludilo Mozga
Ilija,crni Ilija...
Rudar
28.08.2017 - 16:18
SS
SS. Kakav dalji komentar?! Ako mi nađu Tihog, Prle će se u grobu okrenuti.