Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Svet

Čuveni prirodnjak upozorio: Slom civilizacije je na vidiku, počnite da delujete odmah

Dejvid Atenborou se obratio delegatima iz 200 zemalja koji diskutuju o načinima sprovođenja Pariskog dogovora o klimatskim promenama iz 2015. godine
Datum: 03/12/2018

Čuveni prirodnjak upozorio: Slom civilizacije je na vidiku, počnite da delujete odmah

Foto: Tanjug - AP

"Slom civilizacije i prirodnog sveta je na vidiku", izjavio je poznati britanski prirodnjak i televizijski novinar devedesetdvogodišnji ser Dejvid Atenborou na samitu UN o klimatskim promenama u Poljskoj.

Atenborou se obratio delegatima iz 200 zemalja koji diskutuju o načinima sprovođenja Pariskog dogovora o klimatskim promenama iz 2015. godine. 

"Upravo se suočavamo sa katastrofom globalnih razmera koju je stvorio čovek, našom najvećom pretnjom u više hiljada godina: klimatskim promenama. Ukoliko ne stupimo u akciju, slom naših civilizacija i nestanak velikog dela prirodnog sveta je na horizontu." 

"Narodi sveta su progovorili. Vreme nam ističe. Oni žele od vas, donosioca odluka, da počnete da delujete odmah. Predvodnici sveta, vi morate da predvodite. Produžetak civilizacija i prirodni svet od koga mi zavisimo je u vašim rukama", rekao je prirodnjak.


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.Dejan Mijuskovic
04.12.2018 - 09:43
I treba
Pa i nije neka civilizacija. Normalno obrazovane osobe koje se redovno informišu i imaju memoriju (dakle ne AMEBE koje se informišu rialitijem) znaju o cemu govorim.
Steva
04.12.2018 - 09:43
neko nekoga ovde zaludjuje
David Frederick Attenborough - engleski radijski i televizijski spiker, voditelj i prirodoslovac. (sa Wikipedije). Sa druge strane, Nasa kao i Ruska Akademija Nauka, naucnici, ne spikeri sa tv-a, vec god unazad upozoravaju na mini ledeno doba, koje je pocelo vec 2015god a trajace 60god, sa vrhom oko 2060god. Da je to vezano za min output sunca, 309god ciklus, i magnetno polje oko zemlje. Uzeli su uzorke leda, pa pregledajuci podatke za 800.000 god unazad, nema nikakve korelacije izmedju klime i CO2, i to davno pre ljudi, industrije, zagadjivanja...Pre ce biti da je halabuka dobrodosla politicarima u povecanju raznih eko poreza, taxi...Vec sad kazu da to cini i do 30\% cene, direktno ili indirektno.