Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Svet

Da li je u redu spavati na aerodromima: Londonski aerodrom uveo nove mere koje se neće dopasti putnicima

Kako objašnjavaju iz londonskom "Stansteda", spavanje na terminalima zna da ometa ostale putnike i osoblje, koji ne mogu od njih da prođu ili da sednu
Datum: 20/08/2018

Da li je u redu spavati na aerodromima: Londonski aerodrom uveo nove mere koje se neće dopasti putnicima

Foto: Profimedia

Pre nekoliko nedelja, londonskim aerodromom "Stansted" patroliraju kontrolori koji sprovode novu meru - zabranu spavanja unutar terminala, a ukoliko se nekom od putnika to slučajno desi, probudiće ga odmah, preneo je RTS.

Terminal za odlaske se tokom noći ponekad i potpuno zatvara za putnike, a reakcije su podeljene.

Iz "Stansteda" su odluku obrazložili u saopštenju u kojem su naveli da postoje "brojni razlozi zašto se periodično zatvara zgrada terminala noću,  radovi na aerodromu u sklopu transformacije u vrednosti od 600 miliona, kao i omogućavanje čišćenja i drugih priprema za sledeći dan".

U saopštenju podsećaju putnike da ne spavaju na terminalu i da ne stižu na terminal mnogo pre zakazanog leta.

Portparol aerodroma rekao je britanskom Telegrafu da je bilo mnogo putnika koji su ostajali tokom čitave noći na terminalu, da su pojedini donosili "kamp krevete", vreće za spavanje i drugu pokretnu opremu za spavanje kako bi izbegli plaćanje hotela. Kako objašnjavaju iz Stansteda, to zna da ometa ostale putnike i osoblje, koji ne mogu od njih da prođu ili da sednu.

"Postoji veliki broj opcija da se to izbegne, na aerodromu i u blizini postoji smeštaj. Postoji veliki broj hotela, kao i opcija preko sajta Airbnb", rekao je portparol aerodroma.

On ističe da spavanje u sedećem položaju ne predstavlja problem, kao i da će se oni putnici kojima je tog dana otkazan ili odložen let, ukoliko im kompanija preko koje putuju ne obezbedi smeštaj, tretirati drugačije u odnosu na ovo pravilo.

Popularni sajt "Spavanje na aerodromima" (Sleeping in Airports) sakuplja ocene i izveštaje putnika o aerodromima širom sveta.

Sajt u ovom slučaju piše da mnogi aerodromi nisu zvanično uveli ovu zabranu i da vas neće izbaciti sa terminala, ali će vas pitati zašto niste u hotelu i tražiće vam dokaz da putujete sledećeg dana.

Sa druge strane, ističu na sajtu, postoje aerodromi koji olakšavaju putnicima da se odmore tokom velikih pauza između letova.

Na primer, prošle godine je Aerodrom "Shipol" u Amsterdamu postavio krevete na rasklapanje za putnike kojima su letovi otkazani zbog snežnih oluja.

Takođe, mnogi aerodromi u Americi rade slično. Među njima su Majami, bostonski „Logan", Dalas/Fort Vort i čikaški „O'Her", naveo je Telegraf.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.