Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Preporuka

Dobar roditelj: Kako da od krize rastemo?

Susret francuske ilustratorke Linde Korace s kliničkom psihološkinjom An-Kler Klajndinst, majkom četvoro dece, bio je plodonosan i iz saradnje te dve mame nastala je knjiga Ilustrovani ključ za dečje krize, koju je u prevodu na srpski jezik objavio Kreativni centar.
Datum: 14/03/2019

Dobar roditelj: Kako da od krize rastemo?

U krizi budite svesni opasnosti, ali prepoznajte i priliku.“ Lako je reći da nas teškoće izgrađuju, oblikuju i utiču na to da postanemo ono što nikad ne bismo mogli, ali kada se dogode, vrlo često ne znamo kako da se ponašamo dok oluja traje. Još je teže kada kroz krizu prolazi dete i svaki roditelj će priznati kako strahuje da u tim krizama „ne napravi grešku“ koju će teško ispraviti. Iz jednog takvog kriznog perioda sa svojom hipersenzibilnom decom Linda Koraca, francuska ilustratorka, izašla je sa idejom da pomogne drugim roditeljima na rubu nervnog sloma. Njen susret s kliničkom psihološkinjom An-Kler Klajndinst, majkom četvoro dece, bio je plodonosan i iz saradnje te dve mame nastala je knjiga Ilustrovani ključ za dečje krize, koju je u prevodu na srpski jezik objavio Kreativni centar. U ovom svojevrsnom vodiču autorke su objedinile i ukrstile svoje tačke gledišta, svoj senzibilitet i iskustva kako bi pozvale sve roditelje da promene ugao gledanja da bi razumeli svoju decu i ono što se odigrava u svakodnevnim „kriznim“ i konfliktnim situacijama.

U knjizi se opisuje put: u prvih pet poglavlja nalaze se ključevi za razumevanje određenog broja veoma konkretnih životnih promena i za delanje pri suočavanju s njima. Čitalac može da otvori knjigu i da je čita od prve do poslednje strane, ali može da pročita i samo tekst pod naslovom koji mu govori više od ostalih, bez nužnog upoznavanja sa čitavim sadržajem. Već u šestom poglavlju, koje je nešto drugačije od ostalih, čitalac je pozvan da ode nešto dalje, da svoj položaj roditelja postavi u dugoročnu perspektivu, da ponovo promisli o nekim temeljnim činiocima neophodnim na njegovom putu hrabrog i istrajnog roditelja“, navode autorke u predgovoru knjige.

Metode opisane u Ilustrovanom ključu za dečje krize mogu se primeniti u radu sa svom decom, a posebno su pogodne za hipersenzibilnu decu (deca s visokim potencijalom, ADHD-om, DIS-poremećajima itd.).

Iako će vas upoznati s metodama i smernicama koje će vam podstaći kreativnost, autorke ne obećavaju da ćete samim čitanjem steći čarobni štapić za rešavanje problema, već vam skreću pažnju na ono što će svakom roditelju pomoći da raste u svojoj ulozi i da uradi sve što može kako za dete tako i za sebe.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.