Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Kultura

"Dovlatov" u konkurenciji za nagradu Evropske filmske akademije

U užem izboru je ove godine 49 filmova, nagrade će biti dodeljene u Sevilji 15. decembra, a među odabrabnima je i "Dovlatov", rusko-poljsko-srpska koprodukcija, nastala uz podršku i Filmskog centra Srbije, kao i film Mile Turajlić "Druga strana svega"
Datum: 21/08/2018

"Dovlatov" u konkurenciji za nagradu Evropske filmske akademije

Foto: Igor Pavićević

Evropska filmska akademija (EFA) objavila je uži izbor filmova za nominacije za 31. nagrade ove kuće u kategoriji evropskog dugometražnog igranog filma, javio je Filmski centar Srbije.

 U užem izboru je ove godine 49 filmova,  nagrade će biti dodeljene u Sevilji 15. decembra, a među odabrabnima je i "Dovlatov", rusko-poljsko-srpska koprodukcija, nastala uz podršku i Filmskog centra Srbije.

Film Dovlatov, sa našim glumcem Milanom Marićem u naslovnoj ulozi, premijerno je prikazan u glavnom takmičarskom programu ovogodišnjeg Berlinskog filmskog festivala, kada je naišao na pozitivne ocene filmske kritike. Kasnije, u samo prva četiri dana ovaj film reditelja Alekseja Germana Mlađeg je u bioskope Rusije privukao više od 300 hiljada gledalaca.

 

PROČITAJTE JOŠ: Milan Marić: Kako sam igrao Dovlatova

 

U istom izboru 49 najboljih evropskih filmova u borbi za nominacije za nagrade Evropske filmske akademije našao se i bosanskohercegovački film "Muškarci ne plaču" Alena Drljevića, film u kome značajne uloge tumače srpski glumci, bračni par, Boris Isaković i Jasna Đuričić.

Tri i po hiljada članova Evropske filmske akademije glasaće za nominacije u svim kategorijama, a konačne nominacije će zvanično biti objavljene 10. novembra tokom Festivala evropskog filma takođe u Sevilji.

Prošle sedmice obelodanjeno je da je u uži izbor za nominacije za nagradu ove panevropske institucije ušao i srpski celovečernji dokumentarni film "Druga strana svega" autorke Mile Turajlić, a i ovaj film je podržao Filmski centar Srbije.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.