Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Svet

Džasinda Ardern spremala se ceo život za nešto veliko u politici: Najmlađa liderka slobodnog sveta

"Moja strast za socijalnom pravdom dolazi iz onoga što sam videla. Moja ljubav prema politici razvila se kada sam shvatila da je ona neophodna za promene"
Piše Marko Prelević
Datum: 25/03/2019

Džasinda Ardern spremala se ceo život za nešto veliko u politici: Najmlađa liderka slobodnog sveta

Foto: Profimedia

Kada se lider novozelandskih laburista 1. avgusta 2017. povukao sa čela partije, sve je izgledalo gotovo po njih. Istraživanja javnog mnjenja davala su njegovoj partiji jedva četvrtinu podrške u biračkom telu, pred izbore koji su bili zakazani za 23. septembar.

A onda se desila ona. Džasinda Ardern spremala se ceo život za nešto veliko u politici, još pre univerziteta. Okej, mnogo pre univerziteta: nakon što je 1998. godine pokazala koliko voli da priča pred vršnjacima i koliko ume da se izbori za njih - recimo, u njenoj školi devojčicama je bilo zabranjeno da nose pantalone, ali je mudrom kampanjom uspela da obori taj propis - oni su je izglasali, naravno u šali, za "osobu koja ima najviše šansi da postane premijer Novog Zelanda".

No njen put, mislilo se, biće postepen. Nije bio. Trajao je samo sedam nedelja.

Kada se prvi put pojavila u žiži javnosti, na Tviteru su je predstavili kao Brajd iz "Kill Bill". Do grla zakopčani lider Nacionalne partije Bil Ingliš (ne zovu ga zaludu Boring Bill) u televizijskom je duelu kazao da je njena podrška samo "zvezdana prašina" (stardust), pa su je potom nacrtali kao Dejvida Bouvija. Neka devojka je startovala Džeremija Korbina i snimila ga kako pozdravlja Džasindu, te je internet, kako to srpski portali vole da kažu, eksplodirao.

Džasinda Ardern, sadašnja novozelandska premijerka, 40. po redu, najmlađa koja je ikada obnašala tu funkciju i najmlađa žena lider u svetu (imala je 37 godina kada je inaugurisana), bila je najveće političko iznenađenje 2017. godine, a ubrzo po inauguraciji najavila je da će Novi Zeland postati prva država koja daje čvrsto obećanje da će sprovesti državu blagostanja. Kao prioriteti nove vlade stavljeni su zdravstvo (novih 3,2 milijarde dolara godišnje), izgradnju 1.600 objekata za stanovanje svake godine, besplatne posete lekara svoj deci mlađoj od 14 godina, 450 miliona dolara za nove škole i potpuno iskorenjivanje siromaštva i beskućništva. Jedino je zakinuta odbrana, kojoj je budžet smanjen sa 982 miliona na 324. Ali premijerka je rekla da ne želi da se takmiči u raketama i BDP-u, već u sreći za svoje stanovnike.

Ardern smatra da svet mora brže i glasnije da se suprostavi klimatskim promenama. Zalaže se i za smanjenje nuklearnog naoružanja. Oseća probleme siromašnih jer je godinama volontirala u jednoj narodnoj kuhinji.

"Moja strast za socijalnom pravdom dolazi iz onoga što sam videla. Moja ljubav prema politici razvila se kada sam shvatila da je ona neophodna za promene."

Takvim rečenicama je Džasinda i uspela da preokrene istraživanja javnog mnjenja. Uprla je prstom u okoštalost društva, najavivši da će dekriminalizovati abortus (iako je bila vernica, i to pripadnica mormonske crkve, zbog stavova prema gejevima i abortusu danas se izjašnjava kao agnostik); mladima je obećala da će im se učetvorostručiti stipendije, a da će svi fakulteti biti besplatni ("Ne treba da gatamo kojim ćete se poslom baviti, pošto ćete, sigurna sam, izabrati nešto strava. Mi treba samo da vam pomognemo da se pripremite za to, da budete obučeni i obrazovani", ispričala je akademcima na koledžu Vestern springs); ženama je poručila da niko nikada više neće smeti da im postavlja pitanja o trudnoći, kontracepciji ili tome kada će roditi i zašto to ne žele.

Bilo je to mnogo više trudoovski nego trampovski, govorili su politički analitičari koji su pokušali da objasne čudesan uzlet jedne žene, svetionika liberalne demokratije u svetu koji je na udaru populista, od regiona na koji se Novi Zeland naslanja - (previše) snažni lideri na vlasti su u Kambodži i na Filipinima - sve do najmoćnijih zemalja sveta.

"Jako smo ponosni što nas ona vodi. Pogledajte ko je na čelu drugih država", kazala je, u izjavi za Tajms, Rubi Topzand, studentkinja iz Velingtona. "Ona je pobuna."

U Vijetnamu pružila je ruku upravo predsedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trampu.

"Vaša iznenađujuća pobeda uznemirila je mnoge u vašoj zemlji", rekao joj je Tramp.

"Pa, makar niko nije izašao da maršira protiv mene kada sam pobedila", odgovorila mu je uz osmeh.

Sa britanskom kraljicom imala je mnogo srdačniji susret. Dogodilo se to na sastanku vođa Komonvelta, a svi su pričali o njenoj odeći. Nosila je tradicionalni maorski ogrtač "Kahu huruhuru", plašt koji je tradicionalno rezervisan za maorske poglavice i zvaničnike ukrašen perjem. Postoji više od 10 vrsta maorskih ogrtača, a najvredniji su ukrašeni perjem kivi ptice. Danas se za njihovu izradu koristi perje ptica ubijenih na putu zato što je većina vrsta ptica na Novom Zelandu ugroženo, te su zaštićene.

Mark Sajks, čuvar maorske kolekcije u narodnom muzeju Novog Zelanda Te Papa, rekao je da je to bio ponosan trenutak za Maore širom sveta.

"Ogrtači se nose zbog toplote, zaštite ali i da bi pokazali status i manu", rekao je on. "Mislim da se Ardern prikazala kao vođa Maora, celog Novog Zelanda, svih. Osetio sam se ponosno. Ona ga je neverovatno dobro iznela."

Slike premijerke su postale "viralne" na društvenim mrežama. Mnogi su komentarisali da su slike uhvatile preokret tradicionalnih rodnih uloga - ženski vođa koji nosi ogrtač moći dok je trudna i predstavlja svoju zemlju.

Džesinda stoluje iz Košnice, kako Novozelanđani zovu sedište vlade. Na devetom spratu nalazi se njena kancelarija, nimalo pompezna, sa pogledom na luku Velington i sa posterima hrabrih žena koje su bile u ratu. Njena nova uloga znači i da je konstantno pod reflektorima svetskih medija. Fotografisala se za Vogue, ali je morala da, makar na neko vreme, ostavi svoje strasti i svoj mladalački imidž iza sebe. Recimo, to što je imala pirsing u nosu, ili što je povremeno volela da pušta muziku po kafićima na Novom Zelandu. Ili što je volela da popije skoč.

Uz sve što je uspela da uradi, Džesinda Ardern je početkom prošle godine saopštila i da je trudna, sa svojim dugogodišnjim partnerom, voditeljem pecaroških emisija Klarkom Gejfordom. To joj je bila, šale se Novozelanđani, velika uteha nakon smrti najpoznatije novozelandske mačke, Pedlsa, kojeg je, na samom početku i "njegove vladavine", pregazio automobil.

Sem svih rekorda koje je dosad postavila, i svega dobrog što će tek uraditi za Novi Zeland, prelepu zemlju od oko pet miliona stanovnika, Džasinda Ardern postala je i prva žena koja se porodila na tako visokoj funkciji još od predsednice Pakistana Benazir Buto.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.