Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Kultura

Forest fest: 40 godina posle Hajdučke česme, muzički spektakl kod Kumove česme!

Četrdeset godina posle Hajdučke česme, koja je bila prelomni moment za tadašnju hipi generaciju, održaće se novi muzički spektakl kod Kumove česme, koji može biti presudni događaj za generaciju njihove dece
Datum: 19/05/2017

Forest fest: 40 godina posle Hajdučke česme, muzički spektakl kod Kumove česme!

U istoriju popularne kulture, kao jedan jedan je od najpoznatijih koncerta održanih u bivšoj Jugoslaviji, upisan je u leto 1977. godine Koncert kod Hajdučke česme. Nastupila je tada najpoznatija pop grupa u regionu - Bijelo Dugme, svirajući pred oko 100.000 ljudi u beogradskom izletištu Košutnjak.

 

 

Jedan deo medija optuživao je mlade da su “hipici” i da idu lošim putem, jer ne poštuju autoritete i slušaju muziku koja se izvodi na bučnim, električnim instrumentima, ali koncert je prošao bez incidenata i zapamćen je kao jedan od najvećih spektakala u zemlji. Članovi grupe u tom trenutku bili su: Željko Bebek - vokal, Goran Bregović - gitara, Ipe Ivandić - bubnjevi, Zoran Redžić - bas gitara i Laza Ristovski - keyboard. Krajem godine izdali su LP “Koncert kod Hajdučke česme”. Bio je to prvi koncertni album grupe "Bijelo dugme" i izdao ga je Jugoton. Album je prodat u neverovatnom tiražu od preko 900.000 primeraka.

 

 

A šta danas rade “hipici”? Danas oni stari hipici nisu toliko koncertno aktivni, ali njihova deca takođe vole muziku i prirodu, vole da putuju, da kampuju, bave se ekologijom, zdravo se hrane, bave se sportom i redovno vežbaju. Oni vole elektronsku muziku, posebno trance zvuk, sa elementima drevnih etno melodija iz raznih krajeva sveta. Vole festivale, a posebno one u prirodi, u šumi.

Verovali ili ne, 40 godina posle Hajdučke česme, koja je bila prelomni moment za tadašnju hipi generaciju, održaće se novi muzički spektakl kod Kumove česme, koji može biti presudni događaj za generaciju njihove dece, za današnju omladinu! Od 8. do 12. juna kod Kumove česme u prelepom ambijentu Spomenika prirode Ribnica, kraj sela Paštrić, kod Mionice, Srbija dobija novi veliki festival - FOREST FEST. Festival će predstaviti 77 umetnika, 14 izdavačkih kuća i 10 organizacija iz 25 zemalja (V. Brita nija, Belgija, Indija, Rumunija, Kanada, Brazil, Švedska, Italija, SAD, Nemačka …) koji će prezentovati najrazličitije žanrove trance muzike.

 

 

Na FOREST FEST-u nastupiće svetske zvezde: E-MANTRA (Altar records), ASKARI (Dacru records), ELEUSYN (JOOF rec.), TROPICAL BLEYAGE (Dacru rec.), NIGHT HEX (Suntrip rec.), SARMATI (Cyber Zone Music)... i mnogi drugi poznati izvođači (detaljnije na: www.forestfest.rs ). Posle ovog nesvakidašnjeg Šumskog Festivala, na muzičkoj, turističkoj i umetničkoj sceni Srbije, ništa neće biti isto. Karte za FOREST FEST do kraja maja možete nabaviti po promotivnoj ceni od 2.200 dinara u WIN WIN maloprodajnim objektima širom Srbije ili putem sajta www.ddtickets.rs . U cenu ulaznice uključeno je kamp mesto na samoj obali reke, besplatan parking, pristup Spomeniku prirode Ribnica i ulaz na svih pet dana festivala. Za sva dodatna pitanja kao i informacije o prevozu koji će biti organizovan iz pojedinih gradova, posetite Web stranicu www.forestfest.rs.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.