Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Sport

Guča prestonica fudbala za mlađe kategorije: "Trofej Guča - Kup Miljana Miljanića"

Pred početak 19. tradicionalnog fudbalskog turnira u Guči, njegov osnivač i fudbalski doajen Ljubodrag Laki Stanić podseća da je kroz ovu manifestaciju prošlo na hiljade talentovane dece, a da su kasnije neki postali vrhunski igrači ili reprezentativci
Piše Nikola Janković
Datum: 07/12/2018

Guča prestonica fudbala za mlađe kategorije: "Trofej Guča - Kup Miljana Miljanića"

Foto: Promo

Već osamnaest godina u Guči se tradicionalno održava međunarodni turnir malog fudbala za mlađe kategorije pod imenom "Trofej Guča - Kup Miljana Miljanića", u organizaciji Fudbalskog kluba Guča. U našoj zemlji nema mnogo sličnih manifestacija sa ovakvim renomeom. Do sada je kroz turnir prošlo hiljade igrača, trenera, sportskih radnika, a nemali broj mladih fudbalera postali su kasnije vrhunski asovi i članovi reprezentativnih selekcija Srbije, ali i reprezentacija u regionu.

Pred ovogodišnji 19. turnir, koji počinje razgovaramo sa alfom i omegom ovog turnira, fudbalskim doajenom Dragačeva, osnivačem FK Guča i koordinatorom za bazični fudbal u Fudbalskom savezu Srbije, Ljubodragom Lakijem Stanićem.

Gospodine Staniću, kako se javila ideja da pokrenete ovu manifestaciju?

Ideja je potekla od moje malenkosti i legendarnog sportskog novinara Mijaila Kostića, rođenog Dragačevca, koji je zdušno i nesebično podržavao i pomagao svaku zdravu sportsku priču. Hteli smo da FK Guča, kao mlad klub, izađe iz anonimnosti i da se naša deca takmiče sa vršnjacima iz naših najvećih klubova i ekipama iz okruženja, kao i da steknu prijatelje za ceo život.

Kada ste krenuli sa ovim projektom, da li ste mogli da zamislite da će turnir prerasti u međunarodni?

Ne, ali smo se nadali da možemo napraviti lepu fudbalsku storiju i tradicionalnu manifestaciju. Imali smo viziju, plan i ideje, a sve preko toga je došlo kao nagrada za minuli rad. Zahvalni smo svima koji su doprineli da turnir prevaziđe okvire naše zemlje i što su nam redovni učesnici klubovi iz Hrvatske, Bosne, Crne Gore, Makedonije, Slovenije.

Uz naziv Trofej Guča dodali ste i ime našeg legendarnog trenera Miljana Miljanića. Možete li nam otkriti kako je došlo do toga?

Naravno, sa zadovoljstvom. Kako je Miljan bio patrijarh srpskog fudbala, i moj veliki prijatelj, često je dolazio u Guču i otkrivao mlade talente. Od samog začetka, bio je poklonik i promoter turnira, gde god je išao. Miljanić je bio vizionar, i kao takav, uvideo je potencijale našeg turnira i dao nam neprocenjive savete. Nakon njegove smrti, došli smo na ideju da postojećem imenu pridodamo i Kup Miljana Miljanića, što smo i učinili uz saglasnost porodice Miljanić. Tako smo Čiči odali priznanje za sve dobro što je uradio za turnir i Guču!

Za gotovo dve decenije održavanja turnira, mnogim budućim uspešnim igračima Guča je bila prva afirmacija i odskočna daska za dalju karijeru. Da li možete da se setite fudbalera koji su učestvovali na Trofeju Guča, gde su osvajači svoje prve trofeje, a kasnije postali pravi fudbalski asovi?

Svakako, Guča je bila pionir u ovakvoj vrsti projekta, pa su od nas mnogi, kasnije, prepisali uspešan model kako treba organizovati slične manifestacije. Kroz turnir je prošlo na hiljade talentovane dece, neki su postali vrhunski igrači i reprezentativci, kao što su Adem Ljajić, Nenad Krstičić, Miralem Sulejmani, braća Sćepović, Đorđe Jovanović, Luka Đorđević, Stefan Babović, Miloš Jojić... Svi oni su učestvovali na Trofeju Guča i napravili ozbiljne karijere. Po tome se naš turnir razlikuje od drugih.

Na šta ste posebno ponosni za ovih osamnaest godina turnira?

Ponosni smo na popularnost i masovnost, kao i na desetine iznedrenih reprezentativaca. Takođe, i na sklopljena prijateljstva i druženja, a naročito što je i UEFA prepoznala i nagradila naš rad i afirmaciju fudbala, fer-pleja i mladih. Ponosni smo i na izvanrednu saradnju sa svim klubovima i savezima u zemlji i regionu.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.