Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Zabava

"Hakuna matata": Kako je izraz "nema problema" postao veliki problem za Dizni

Čak 50.000 ljudi je potpisalo peticiju da Dizni ne može da koristi u komercijalne svrhe ovaj izraz
Datum: 19/12/2018

"Hakuna matata": Kako je izraz "nema problema" postao veliki problem za Dizni

Foto Profimedia

U pripremi je rimejk animiranog filma "The Lion King", a jedna od glavnih promena mogao bi da bude nedostatak zaštićenog izraza, prenosi Gardijan.

"Hakuna matata" na svahiliju znači - nema problema. Po prvi put se pojavio u pesmi benda Them Mushrooms na singl pesmi Jambo Bwana.

Dizni ga je zatim iskoristio u prvoj verziji priče o kralju lavova 1994. godine, a devet godina kasnije Dizni je zaštitio taj izraz kao svoj zaštitni znak i deo brenda.

Međutim, pokrenuta je peticija jer "Dizni ne može da zaštiti nešto što nije izmislio".

Profesor Kimani Ndžogu koji se bavi pitanjima kreativne ekonomije u Keniji, rekao je da korišćenje tog izraza u komercijalne svrhe nije etički postupak.

"Velike kompanije na severu koriste kulturna dobra Afrike da bi zaradili. Oni vrlo dobro znaju da je taj izraz ljudska imovina, deo kulture čitavog jednog kontinenta", rekao je profesor Ndžogu i dodao da bi peticija mogla da utiče i na pravni sistem "na severu", a ne samo na ovaj pojedinačni slučaj.

Afrički pravni stručnjaci smatraju da bi na "crnom kontinentu" trebalo da bude napravljena baza izraza koji se moraju zaštiti kao kulturno dobro. Dizni još uvek nije odgovorio na pozive Gardijana da prokomentarišu ovu peticiju.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.