Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Fenomeni

Kao jaje: Iskopan najveći dijamat ikada na tlu Severne Amerike

Dijamant te veličine, nađen u kanadskom rudniku pored Arktičkog kruga, potpuno je neočekivan u ovom delu sveta, navode stručnjaci
Datum: 16/12/2018

Kao jaje: Iskopan najveći dijamat ikada na tlu Severne Amerike

Foto: Profimedia

Najveći dijamant ikada iskopan u Severnoj Americi pronađen je u kanadskom rudniku pored Arktičkog kruga, prenose mediji.

Žuti 552-karatni dijamant otkriven je u rudniku Diavik, smeštenom na severu Kanade, stotinak kilometara južno od Arktičkog kruga, objavio je u subotu list Toronto Star.

"Dijamant te veličine potpuno je neočekivan u ovom delu sveta i znači stvarnu prekretnicu za iskopavanje dijamanata u Severnoj Americi", objavila je kompanija na internet stranici mining.com. Pronađeni dragoceni kamen jedan je od 30 najvećih dijamanata na svetu.

Kompanija je rekla da dijamant veličine jajeta neće biti prodat u nebrušenom obliku. Umesto toga, kompanija Dominion tražiće partnera za sečenje i brušenje dijamanta, objavio je ABC News. Kompanija napominje da je još prerano govoriti o vrednosti pronađenog dijamanta.

Dosadašnji rekord u Severnoj Americi bio je dijamant pronađen u Diaviku u severozapadnoj Kanadi. Dve milijarde godina star dijamant od 187,7 karata tzv. "Foxfire" otkriven je 2015. Najveći dijamant na svetu, 3.106-karatni Cullinan pronađen je 1905. u Južnoj Africi.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.