Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Društvo

Koju rečenicu treba da izgovorite za povećanje plate

Glavna izvršna direktorka američke banke J. P. Morgan Čejs ima odgovor
Datum: 07/01/2019

Koju rečenicu treba da izgovorite za povećanje plate

Profimedia

Kao glavna izvršna direktorka američke banke J. P. Morgan Čejs prošle je godine toj banci, koja upravlja bogatstvom vrlo bogatih klijenata, povećala prihode za deset odsto. To je osoba koja i vama može pomoći u povećanju ličnih prihoda.

Na nedavnom panelu Kofi je iznela svoj savet kako od šefa zatražiti povišicu plaze. Smatra da tvrdi pregovori ne donose uvek uspeh i da bi taktičniji pristup mogao da donese više koristi, prenosi poslovni.hr

Bilo da tražite povišicu ili pak pregovarate o novom poslu, Kofi kaže da će vam više uspeha doneti rečenica: “Cilj mi je da imam xy hiljada dinara platu. Šta treba da uradim da bih to postigao?” 

Evo zašto vas pitanje postavljeno na ovaj način može lakše dovesti do željene povišice. 

Postavite li pitanje na koje je samo moguće odgovoriti sa da li ne, zatvarate vrata daljm pregovorima, piše Inc. Ako vam odgovore negativno, nemate kuda, razgovor je završen. Od povišice neće biti ništa, bar ne u neko skorije vreme. Kada postavite otvoreno pitanje poput onog koje je Kofi predložila, ostavljate prostor za razgovor s poslodavcem i dajete mu priliku da vam izloži šta bi trebalo da napravite da biste dobili željenu povišicu. Time ste pokazali da želite iskren i otvoren razgovor o svojoj plati, a ne da igrate mentalne igrice. Isto tako, važno je da imate realan cilj i pri postavljanju željenog iznosa uzmete u obzir svoje iskustvo, tržišnu vrednost vaše pozicije kao i druge faktore koji bi mogli da utiču na odluku vašeg poslodavca. 

Drugi deo vašeg pitanja, onaj koji se odnosi na to šta bi trebalo da uradite da biste došli do željene plate pokazuje da ste voljni da uložite dodatan napor kako biste došli do povišice. Time tražite dodatne odgovornosti i pokazujete da želite da vas se usmeri kako biste bili još uspešniji u svom poslu. 

Na kraju Kofi je istakla da pregovori neće možda dovesti do tačnog iznosa koji ste zatražili, ali isto tako podseća da je tako u svim pregovorima.

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.