Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Info

Kustoski kurs šta kustosiranje može/treba da bude?

U saradnji sa Muzejom savremene umetnosti Beograd, a u okviru kustoskog kursa Šta kustosiranje može/treba da bude?, Antariksa (istroričar i koosnivač KUNCI istraživačkog instituta) održaće predavanje, treće u seriji javnih predavanja.
Datum: 24/09/2018

Kustoski kurs šta kustosiranje može/treba da bude?

U saradnji sa Muzejom savremene umetnosti Beograd, a u okviru kustoskog kursa Šta kustosiranje može/treba da bude?, Antariksa (istroričar i koosnivač KUNCI istraživačkog instituta) održaće predavanje, treće u seriji javnih predavanja. Serija predavanja osmišljena je da pruži jedinstveni uvid i ponudi drugačiju perspektivu u vezi sa teorijama i praksama procesa stvaranja izložbe, kao i da uputi i razmotri postojeće disciplinske granice i načine da se one prošire.

Antariksa će govoriti o svom istraživačkom kolektivu u Jogdžakarti, Indoneziji. Od kada je osnovan 1999. godine KUNCI je bio duboko zaokupljen proizvodnjom kritičkog znanja i razmenom tog znanja putem sredstava i forme objavljivanja i oglašavanja, unakrsnih disciplina, aktivnih istraživanja, umetničkih intervencija i vernakularnih oblika obrazovanja unutar javnog prostora. Antariksa će se takođe baviti specifičnom pozicijom koju KUNCI zauzima, koja ne pripada ni jednoj ni drugoj struji u okviru postojećih disciplinskih granica, istovremeno pokušavajući da ih proširi. Članstvo u kolektivu je otvoreno i dobrovoljno, a zasniva se na želji za kreativnim eksperimentom i spekulativnim istraživanjem, sa fokusom na tački preseka teorije i prakse.

O PREDAVAČU:

Antariksa je istoričar i koosnivač KUNCI Istraživačkog centra. Autor je knjige Tuan Tanah Kawin Muda: Hubungan Seni Rupa-LEKRA 1950–1965 (Spona između umetnosti i Instituta za narodnu kulturu u Indoneziji 1950–1965) (Yayasan Seni Cemeti, 2005). Antariksa je 2017. godine bio laureat Global South(s) du Collège d'études mondiales/Fondation Maison des sciences de l'homme fellowship. Fokus njegovog istraživanja jeste umetnost i pokretanje ideja u Južnoistočnoj Aziji tokom japanske okupacije. Njegova sledeća knjiga se upravo bavi tim odnosom: 日本占領期のインドネシアにおけるアート集団主義 (Umetnički kolektivi u Indoneziji tokom japanske okupacije) (Kyushu University Press, 2018).

Kustoski kurs i seriju javnih predavanja inicirala Biljana Ćirić u saradnji sa Supervizuelnom, predavanje Antarikse omogućio je MSUB i ambasada Republike Indonezije u Beogradu MSUB uz podršku Car:Go.

SLEDI: Javno predavanje Gee Politi, glavne urednice Flash Art magazina, u ponedeljak 1. oktobra 2018. s početkom u 18:00 u MSUB.

Generalni pokrovitelj: Wiener Städtische; partneri projekta: Muzej savremene umetnosti Beograd, Evropski centar za kulturu i debatu – Grad, EVA International – Bijenale savremene umetnosti u Irskoj, Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ i Muzej Zepter.

Projekat su podržali: Gete institut u Beogradu, Italijanski kulturni institut u Beogradu, Ambasada Švedske, Ambasada Kraljevine Holandije, Ambasada Irske u Grčkoj, Ambasada Republike Indonezije u Beogradu, EU Info Centar, Mondriaan fund, Pro Helvetia; galerije Eugster || Belgrade, HESTIA Art Residency & Exhibitions Bureau, Centar za promociju nauke, Zepter Hotel, Royal Inn Hotel i CAR:GO. Medijski partneri projekta: EUNIC Srbija i RTS3.Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.