Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Psihologija

Ljubav u ofisu: Šta kad se zaljubite u kolegu (ili šefa)

Moderni kapitalizam izmislio je timbilding, ali je na zaljubljivanje zaposlenih stavio veto. Ipak, ankete pokazuju da produktivnost ne pada s bujanjem hormona, a sve više suknji pada u kancelarijama zbog odlepljivanja na šefa
Datum: 22/02/2019

Ljubav u ofisu: Šta kad se zaljubite u kolegu (ili šefa)

Foto: Profimedia

Da se ne lažemo, ljubav, strast, avantura, ništa ne može da se poredi s tim. Kad vas jedna od njih opali, svet je vaš. Ništa tako ne podiže kao ljubav. Statistika kaže da nam se ona - ljubav, avantura, strast - svejedno, najčešće dešava na poslu. Jer, tu smo duže nego kod kuće, kafiće da ni ne pominjemo. Emocije su jače jer je prostor sužen, radni dan sve duži, a bliska saradnja utiče da postanemo bliskiji s onima s kojima radimo. Sve je prenaglašeno, pa i nije čudno što može da počne opasno da varniči, da, ako se ne gasi na vreme, onda nema nazad. Ne pomaže ni to što u mnogim kompanijama stavljaju znak opasnosti na veze među kolegama, ali činjenica je da sve ankete pokazuju da 90 odsto zaposlenih oseća privlačnost prema kolegi. Da li iz dokolice, želje za uzbuđenjem ili simpatija od ranije, tek, pogled vam se susretne s osobom koja razume kroz šta prolazite. I oboma vam treba isto.

"Radno mesto je dugo smatrano neutralnom zonom, gde ne dolazi do zaljubljivanja. Za to su bili rezervisani noćni klubovi", objašnjava sociolog Ronan Šastelije, koji je učestvovao u istraživanju. "Ipak, granicu između privatnog i poslovnog života ponekad je teško povući, a put do ljubavi se uvek pronađe, bez obzira na prepreke", kaže sociolog Šastelije, koji smatra da takve veze ne treba automatski isključivati.

Neki poslovi su predodređeniji za afere na poslu, tu su uvek ozloglašeni doktori, ali ne treba zaobići ni političare, bankare, menadžere, službenike i trgovce po kojekakvim prodajnim salonima, restoranima, kancelarijama i arhivama, pa i, o da, novinare.

Ako radite u mesari, teško da ćete imati zgodnog nadređenog, mada momci koji rade u kasapnicama mogu da budu prilično sladunjavi s onim izvajanim rukama od cepanja po mesu, pogotovo ako su vam asocijacija na Rokija (a on vam je fetiš). Ipak, ako vam je hijerarhija takva da imate šefa, menadžera, direktora, the boss-a, koji predstavlja prototip alfa-mužjaka, i još ako ste ikada gajili bilo kakve simpatije prema njemu, pride ako radite s njim tesno ili prekovremeno, onda ste u deep, deep trouble.

U "no no" stvari ikada spada ona: ne se.i gde jedeš, ili ne pišaj u bunar iz kojeg piješ - u prevodu, ne petljaj se s ljudima koje ćeš morati da srećeš svaki dan. Ali, baš te, zabranjene stvari, privlače nam pažnju još otkako je Eva uzela zabranjeni plod u raju i sve nas upropastila. 

 

Oko 64 odsto anketiranih izjavilo je da fantazira o nekom kolegi, u seksualne odnose upustilo se 71 odsto ispitanika, a od njih je 55 odsto imalo i više avantura na poslu. Oko trećine takvih afera završi se romantičnom vezom, onom ozbiljnom. Produktivnost? Tri četvrtine je reklo da seks nije uticao na produktivnost, odnosno da su posle, čak, bolje radili. Dakle, plus za vezu s kolegom ili boss-om.

Francusko istraživanje je pokazalo da mnoge afere krenu kroz imejl prepisku, jer se na kraju poruke uvek stavi emotikon iks, koji znači poljubac ili smajli, koji je siguran znak naklonosti i pažnje. On se, u 40 odsto slučajeva protumači kao želja za produbljivanjem odnosa. Anketa je pokazala da takve poruke najčešće dobijaju rukovodici koji nam se dopadaju, 40 odsto žena to čini, a kod 55 odsto žena i 60 odsto muškaraca koji su imali aferu na poslu sve je počelo smajlijima u porukama. Ispitanici su priznali da ih takve poruke čine odvažnijim, hrabrijim i napaljenijim.

Na poslu se, prema istraživanjima francuskih i američkih naučnika, najčešće zaljubljuju mlađi od 35 godina, mada se ta granica za muškarca pomera naviše, i to za više od deceniju. Jednostavno objašnjenje za muškarca zbog čega se upušta u seks na poslu jeste: muškarci jednostavno vole seks. Oni vole žene, vole drugačije, novo, sveže. "Monogamija ubija", stalno to govore. Čast izuzecima, ali oni bi se bliže upoznali sa svojom koleginicom ili šeficom u svako doba. Ne mali broj priznaje da vršlja po fejsu, instagramu ili tviteru one s petog koja ume da dođe na posao u miniću i samolepljivim čarapama, pa makar i da bi samo održavali strast u svojoj glavi jer je tako lakše prebroditi dan. Pritom, ako je ta (s petog) hladna kao led, suzdržano ljubazna, na funkciji, vodi vas u opasnu zonu raspaljene mašte. Mnogi bi da k.esnu svoju šeficu i to negde među papirima. S muškarcima smo najčešće načisto jer je vernost kod njih postala precenjena kategorija, iako to nije pravilo jer i oni umeju da izgube glavu i postanu izgubljeni za sve ostale koleginice.

Ipak, nije tajna da su žene sklonije da se zaljubljuju, posebno u svoje šefove. I nije tajna da je to odličan način da skrenete misli s neuzvraćene ljubavi, loše veze ili usamljenosti. Mnogi bi na keca sad konstatovali da je u pitanju moć, ali uvek je više od toga. Moć je promenljiva kategorija, ali muškarcu samo daje samopouzdanje koje je, zapravo, ženi privlačno. Nećemo da pričamo o onima koje jure šefa da bi napredovale, jer će takvima biti privlačni i oni masni, mali, debeli, proćelavi, koje ne bi pogledale da rade u ivanjičkoj zadruzi. Sa alfa-mužjakom znate na čemu ste: njemu, načinu na koji hoda, priča, drži sastanke šmekerski ubacujući ironične komentare i odlučuje, ne može da odoli nijedna žena. Jedan poduži pogled, njegov odlučan stav, hrabrost da rizikuje, pa opet zavodljiv pogled, toplota koja na momenat izbija ispod poslovne hladnoće, sve to ženski fino podešeni senzibilitet oseti. Ta distanca koja postoji može samo da bude još veća zamka u koju se uplećete. One koje vole izazov, apsolutno će otkačiti za alfa-mužjakom. One smernije će sanjati da joj priđe i bude nežan.

Ali baš svaka koja se zaljubi, želeće da on dođe i uzme ono što želi. To je toliko puta maštala, pa čak i Bridžit Džouns o svom ženskarošu šefu, u onim svojim bapskim gaćama. To je razlog zbog kojeg je spremna ujutro ranije da ustane i dotera se maksimalno, nabaci oblak parfema i treperi do kraja dana. To je čini srećnijom i bar na trenutak oboje diže iz čemera dnevne rutine. Oči ne mogu da slažu, a ništa opasnije od zavoljivog i čežnjivog pogleda ili slučajnog dodira pri na primer susretu u liftu, ili kobajagi rešavanju problema s kompjuterskim mišom. Kako kažu, ljubav i strast ne mogu da se sakriju, baš kao ni kijavica. Žena, međutim, kad je ošamuti jedna takva mogućnost avanture, kako kažu sociolozi, skoro da i neće pružiti otpor. Nikakva samoubeđivanja da on može da ima svaku neće pomoći, naprotiv, to će učiniti da se oseća posebnom, izabranom. To je treći plus za vezu, a ukoliko je sa šefom, sociolozi kažu da se samopouzdanje dramatično uvećava. Tu negde će se, ipak, provući i misli o tome može li to biti ljubav njenog života. Jer, ako muškarac traži razonodu, žena retko traži samo i isključivo utehu. Ona će često sanjati o trajnijoj vezi i nije isključeno da će je, čak i kad uključi racio, onako zaljubljenu posećivati takve romantične misli. 

"Ne osećajte se krivim ako se zaljubite na poslu. Vaš nadređeni se trudio da zaposli ljude koji dele iste vrednosti, principe, radnu etiku, veštine i obrazovanje. Osim toga, zajedno dnevno provedete od osam do 12 sati. Ali, ukoliko se ta romansa pretvori u vezu, budite oprezni i nemojte svima da govorite da ste zajedno sve dok niste sigurni da je to veza na duge staze", kaže PR Rasti Ruef.

Sociološkinja i publicista Bi Džej Galager, kaže da je ženama važno s kim su, ali i da to "biti ljubavnica" ima svojih draži kojima neke devojke ne mogu da odole. "Takve veze su intenzivne i samim tim što su zabranjene ili skrivene, to daje dinamiku vezi. Kad vas moćan muškarac želi, to ženi daje osećaj da je posebna", kaže ona. "Ne treba potceniti ni osećaj da ste polaskani pažnjom, i za mnoge žene - teško je odoleti kad vam neko daje na značaju. Pažnja može da učini čuda. Mlade žene uvek misle da će se ta veza završiti drugačije, da će 'biti drugačije sa mnom jer me on stvarno voli'. Bez obzira da li ona veruje u šta želi da veruje, kad hormoni ovladaju njom, teško će moći da mu se odupre, posebno ako o takvom muškarcu već dugo mašta. I to će je definitivno učiniti srećnijom, poletnijom i spremnijom za rad."

Istorija je puna takvih priča, u kojima alfa-mužjak uzima ono što želi: kraljevi su to činili, vitezovi, prinčevi, vlastela je imala lak pristup sobaricama i devojkama s farme. To je deo našeg kolektivnog nesvesnog, dešavalo se milenijumima i dešavaće se i danas i ko zna koliko još.

Šta se onda dogodi da žena poželi da spava sa svojim šefom? Ne postoji jedan odgovor, kao što ne postoji ni jedna veličina pantalona. Svako radno mesto ima svoju romantiku ili je nema, a ženski razlozi su kompleksni koliko i ona sama. Dakle, svaka žena, pa i svaki muškarac, trebalo bi da govori za sebe. I odluči za sebe.

Ali, ono na šta svi upozoravaju jeste da parovi na poslu ne insistiraju da 24 sata provode zajedno, jer ma koliko nekog da volite, izaći ćete mu na nos. "Budite diskretni, odredite pravila i plan za bekstvo", kaže jedan od američkih savetnika za veze.

Ne dozvolite da vas emocije pretvore u ludu Aleks iz "Fatalne privlačnosti" koja progoni Majkla Daglasa, i pre svega budite iskreni.

"Ponašajte se profesionalno, ne dozvolite da to utiče na vaše mišljenje, ponašanje i sposobnosti, osim ako vas ne učini produktivnijima i boljima. A intimu sačuvajte za posle radnog vremena, ma koliko vam uzbudljiv seks na foto-kopir mašini delovao. Posebno razmislite da li ćete posle toga moći svakog dana da provodite vreme s njim na poslu." 


Ukupno komentara: 0



Sva polja su obavezna.