Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Društvo

Mladi reditelj protestuje: Čita "izbačenu" lektiru ispred hrvatske vlade

"Naravno da je potrebno prilagoditi i unaprediti školski kurikulum s vremenom u kojem živimo, ali mislim da to nikako ne sme da bude na račun književnosti", rekao je Lavro Krsnik
Datum: 21/02/2019

Mladi reditelj protestuje: Čita "izbačenu" lektiru ispred hrvatske vlade

Foto: Instagram

Lovro Krsnik, mladi pozorišni reditelj iz Hrvatske, odlučio se na neobičan protest nakon što su s popisa lektire izbačeni neki od njegovih najdražih dečjih junaka. Oni su bili tu za mene kada sam odrastao", kaže Lovro Krsnik o Malom princu, Pipi Dugoj Čarapi i mnogim drugim likovima iz mašte.

On već šest dana dolazi ispred ulaza u zgradu Vlade Hrvatske na Markov trg i naglas čita dela kojih više nema na popisu za lektiru. O svom protestu redovno piše i na društvenim mrežama, posebno putem Instagrama i Fejsbuka gde uživo prenosi svako čitanje. Zbog svog gustog rasporeda svaki dan čita u drugo vreme, pa dan ranije putem društvenih mreža najavljuje naredni termin čitanja.

"Naravno da je potrebno prilagoditi i unaprediti školski kurikulum s vremenom u kojem živimo, ali mislim da to nikako ne sme da bude na račun književnosti. Period obaveznog školovanja ionako brzo prođe u odnosu na ostatak radnog života i mnogima će to biti jedina prilika da se susretnu sa štivom koje spada pod klasik", rekao je Lovro, preneo je Klix.ba.

Zanimljivo je da još niko iz zgrade Vlade Hrvatske nije došao na Lovrino čitanje. Do sada su mu, kaže, prišli samo službenici iz osiguranja, policajci, i građani.

"Svaki put me zatraže ličnu kartu, a onda ih obično pitam: 'mogu li i vama da čitam' pa se svi nasmejemo i puste me da slobodno nastavljam sa svojom akcijom. Juče sam otišao u glavnu policijsku stanicu u Petrinjskoj po Dozvolu za javna okupljanja, ali su me ispratili uz osmeh i rekli da ne radim ništa protivzakonito jer samo čitam na javnom mestu. Isto važi i za one koji dođu da me slušaju jer ništa od toga, naravno, nije ilegalna radnja. Kada bih napravio ukupnu računicu, u pet dana mi je prišlo šest nadležnih, a samo osam građana koji su za moje čitanje saznali preko društvenih mreža. Moguće da brojka deluje malo obeshrabrujuće, ali verujem da će se lavina reakcija tek pokrenuti", rekao je Lovro.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.