Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Info

Na prepunoj splitskoj Rivi svečanom ceremonijom završene 22. Plazma Sportske igre mladih

Splitsku rivu preplavili su natjecatelji međunarodne završnice Plazma Sportskih igara mladih na svečanom zatvaranju pod pokroviteljstvom tvrtke Tommy
Datum: 27/08/2018

Na prepunoj splitskoj Rivi svečanom ceremonijom završene 22. Plazma Sportske igre mladih

Grad Split već mesec dana živi u znaku sporta i Plazma Sportskih igara mladih. Nakon državne završnice, usledila je međunarodna završnica koja je okupila 1100 malih sportskih amaterskih prvaka iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Kruna uspešne sezone proslavljena je na prepunoj splitskoj rivi na ceremonij zatvaranja uz izravan televizijski prijenos programa na N1 televiziji u sve tri zemlje. Plazma Sportske igre mladih najveća su amaterska manifestacija u Europi koja deci omogućava da se okušaju u 10 sportova: Coca- Cola Cup fudbalu, mali nogomet, Kinder turnir u košarci, HEP turnir u rukometu, odbojka, Hrvatska pošta Cup u tenisu, stolni tenis, odbojka na pesku, šah, graničar i atletika.

Ove su godine srušile sve rekorde po broju učesnika i sudionika. U 2018. godini organizovale su sportska takmičenja u više od 220 gradova i mesta u regiji i okupili više od 170.000 sudionika. Snaga Igara su upravo njeni učesnici, osnovnoškolci i srednjoškolci iz cele regije, više od milion i pet stotina sportista koji su u 22. godini osetili šta je to sport, druženje i zabava.

Podršku Plazma Sportskim igrama mladih na Rivi došli su pružiti mnogobrojni poznati sportisti i osobe iz javnog i poslovnog života regije, a uz selektora Hrvatske fudbalske reprezentacije Zlatka Dalića našla su se i dva bivša izbornika- Slaven Bilić i Igor Štimac.

''Podatak da ova manifestacija okuplja 170.000 dece samo govori kako sport treba prave ljude. Svaka čast organizatorima i deci koja se bore za medalje bez ikakvih incidenata ili problema.''- istakao je g. Dalić

Najveću pomutnju i interes uz Zlatka Dalića izazvao je dolazak sportske veličine i najdugovječnijeg ambasadora Plazma Sportskih igara mladih-Predraga Mijatovića: '' Ovo je stvarno neverovatan projekat, ove godine učestvovalo je 170.000 dece, a moj zadatak kao ambasadora je da ih podržim koliko mogu i svojim dolaskom kad god sam u mogućnosti. Ovakve pozitivne projekte treba gajiti, jer decu treba usmeriti prema sportu.

Putem video linka malim sportistima svoju podršku iz Madrida uputio je i najbolji fudbaler svetskog prvenstva - Luka Modrić, a učesnike iz cele regije pozdravili su i Nemanja Matić i Miralem Pjanić.

Kako se u Plazma Sportskim Igrama mladih sve vrti oko sporta i propagiranja sportskog načina života niti zatvaranje nije moglo proći bez malo takmičarskog duha. U tradicionalnoj sportskoj veštini - potezanju konopa okušali su se predstavnici ekipa Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, a kako bi sve prošlo kao i uvek u regularnim uslovima i fer pleju, u ulozi posebnog sudije našao se Enis Bešlagić, proslavljeni glumac i veliki prijatelj Plazma Sportskih igara mladih: "Predivno mi je da sport okupi mlade s ovih prostora, to su neke nove generacije koje dolaze, koje su rasterećene prošlošću. Predivno je da ta priča dolazi iz Splita i nadam se da će postati svetska priča''.

Proglašeni su i ukupni pobednici međunarodne završnice po broju osvojenih medalja. Prvo mesto u ukupnom zbroju osvojile su ekipe iz Hrvatske, nakon čega ih slede Srbija i Bosna i Hercegovina.  Prelazni pehar zemlje s najviše osvojenih medalja gospodinu Tihomiru Gudiću, izvršnom direktoru Plazma Sportskih igara mladih uručio je Predrag Mijatović.

Svečani deo programa započeo je himnom Plazma Sportskih igara mladih u kojoj su podršku Igrama dale mnogobrojne pevačke zvezde: Nina Badrić,  Petar Grašo, Ivana Husar Mlinac, Marija Husar Rimac, Danijela Martinović, Boris Novković, Toše Proeski, Tedi Spalato, Vanna i s posebnim naglaskom - veliki Oliver Dragojević kojem je bio posvećen koncert nakon ceremonije i velikog vatrometa.

Obrade najvećih Oliverovih hitova izvodili su Iva Ajduković, Alen Đuras, Marko Kutlić i Jure Brkljača uz pratnju benda Gorana Kovačića.

Uzvanike je pozdravio gospodin Zdravko Marić, predsednik Plazma Sportskih igara mladih koji je nakon završetka istakao: ''Ovo su nam rekordne igre, deca se prijavljuju svake godine u još većem broju što je nama najveća satisfakcija, prekrasno je videti na rivi decu iz sve tri zemlje, u finalima kako aplaudiraju i kako se vesele u duhu fer plej. To je i povod zašto su igre osnovane i trudićemo se u novoj sezoni biti još bolji.''

Zdravko Marić uručio je priznanja dugogodišnjim partnerima i podržavateljima Plazma Sportskih igara mladih, a nagrade su preuzeli: gospodin Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova Hrvatske; gospodin Zoran Bogdanović, predsednik uprave Coca-Cola HBC, Stipe Mamić, pomoćnik ministrice Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, poduzetnik Željko Tufekčić i gospođa Ruža Tomić-Fontana, predsjednica uprave Coca-Cola HBC Hrvatska.

Plazma Sportske igre mladih su kroz sve svoje programe u 2018. godini provodile preventivnu akciju ''Zajedno više možemo-u akciji s policijom'' u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova, predstavnici policije su i na Rivi provodili prigodne edukativne programe za decu. Važnost takvih akcija istakao je ministar Božinović:'' Nakon predstavljanja akcije u Slanom, završavamo  veličanstevno u Splitu. Policija je dobila mogućnost da se obrati mladima i deci,to nam je važno da svi skupa zajedno propagiramo zdrave načine života, temeljne ljudske vrednosti koje prenosimo mladima to su tolerancija, prijateljstvo, fer plej''.

Posebna nagrada večeri bila je titula mlade ambasadorice Plazma Sportskih igara mladih kojom je proglašena Hana Kroužil, izvanredna mlada sportašica i odlikašica koja je na Plazma Sportskim igrama mladih prvi put nastupila još 2012. godine. Osvojila je ukupno 5 zlatnih, 1 srebrnu i 3 bronzane medalje u 7 godina takmičenja na Plazma Sportskim igrama mladih u Splitu.

Nagradu joj je dodelio gospodin Dragan Stajković,  generalni direktor tvrtke Bambi.

Velika ceremonija zatvaranja završila je spektakularnim vatrometom i nastavkom druženja dece iz cele regije na splitskoj rivi.

 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.