Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Zabava

Najusamljeniji žabac na svetu nije više sam: Romeu pronašli Juliju

Romeo je proveo deceniju u izolaciji u akvarijumu u Boliviji. Naučnici kažu da su mu pronašli Juliju nakon što su pretražili udaljene bolivijske tropske šume
Datum: 17/01/2019

Najusamljeniji žabac na svetu nije više sam: Romeu pronašli Juliju

Foto: Profimedia

Žabac za koji se verovalo da je poslednji iz svoje vrste, posle deset godina pronašao je srodnu dušu, prenosi BBC.

Romeo, nazvan najusamljenijim žabcem nasvetu, proveo je deceniju u izolaciji u akvarijumu u Boliviji. Naučnici kažu da su mu pronašli Juliju nakon što su pretražili udaljene bolivijske tropske šume.

Pet Bolivijskih vodenih žaba pronađeno je u jednom potoku i uhvaćeno, s ciljem produženja vrste i onda vraćanja njih u divljinu.

Naučnici veruju da će Julija prihvatiti Romea i da će produžiti vrstu.

"Romeo je zaista miran i opušten i ne pomera se mnogo", kaže zoolog Tereza Kamačo Badani.

"On je zdrav i voli da jede, ali pomalo je stidljiv i spor."

Julija ima potpuo drugačiji "karakter", kažu naučnici.

"Zaista je energina, pliva mnogo i jede dosta i ponekad pokušava da pobegne."

Pet uhvaćenih žaba, tri mužjaka i dve ženke, prve su vodene žabe koje su viđene u divljini poslednjih deset godina, iako su šume ranije pretraživane.

Klimatske promene posebno su naškodile vodozemcima čiji je broj ugroženih vrsta već prevazišao broj ugroženih ptica i sisavaca. On je pronađen pre deset godina, kada je bilo jasno da je u pitanju ugrožena vrsta, ali nisu verovali da će tako dugo ostati sam. Pre godinu dana je postao poznat, kada su mu otvorili profil na jednom od sajtova.

"Ja sam Bolivijska vodena žaba i iako ne želim da budem negativan, bukvalno sam poslednji primerak svoje vrste. Znam, teška tema, ali nisam zato ovde. Nadam se da ću pronaći savršenu partnerku da bismo zajedno spasili vrstu (bez pritiska)", piše na Romeovom profilu.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.