Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Kultura

Nema više kupanja u rimskim fontanama, niti alkohola na ulici

Prema novom zakonu, svako ko bi obučen kao centurion ili gladijator u Rimu od turista tražio novac u zamenu za sliku, mogao bi da bude kažnjen sa 400 evra
Datum: 16/11/2018

Nema više kupanja u rimskim fontanama, niti alkohola na ulici

Foto: Profimedia

Grad Rim pooštrio je kontrolu ponašanja turista i zabranio niz aktivnosti kako bi, paradoksalno, zaštitio turiste od prevare, ali i poboljšao bezbednost na ulicama grada, kao i kvalitet života Rimljana, piše CNN.

Zato ako uskoro planirate da posetite Rim, pijete na ulici obučeni kao gladijator ili centurion, razmislite ponovo, piše ova američka mreža. Prema novom zakonu, svako ko bi tako obučen i od turista tražio novac u zamenu za sliku, mogao bi da bude kažnjen sa 400 evra. Pijenje na ulicama, organizovanje tura po pabovima da bi se popilo u svakom po jedno piće, i kupanje u gradskim fontanama takođe su na zabranjenoj listi.

Sve je to deo novog pravilnika ponašanja koje su rimske vlasti izdale i objavile na svom sajtu. Doskora privremene mere o konzumiranju alkohola na ulicama sada su trajne. Svako ko bude uhvaćen sa čašom u ruci na ulici, posle 22 sata, može da očekuje opomenu ili novčanu kaznu. Klubovi i barovi će morati da prekinu sa služenjem alkohola u periodu od dva sata iza ponoći do sedam ujutru.

Novi zakoni dozvoljavaju policiji da izriče novčane kazne ili čak zabranu ulaska u određene delove grada u periodu od 48 sati u slučaju njihovog kršenja. Ponovljeni prekršaji mogu da podignu zabranu i na 60 dana.

Nisu svi baš zadovoljni ovim propisima. Zabrana prodaje alkohola u ranim jutarnjim satima zamišljena je kao mera koja bi smanjila i dilovanje droge, ali lokalni mediji tvrde da je to samo sprečilo mlade da piju, a ne i da konzumiraju drogu.

Gradske vlasti kažu da nova pravila postoje da bi se bavila "mnogim aspektima gradskog života, s posebnom pažnjom na poštovanje umetničkog i kulturnog nasleđa glavnog grada".


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.