Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Info

Neobična zbirka Indonezije u Beogradu

Slavni indonežanski književnik, počasni član Adligata Seno Gumira Ađarma, poslao je za Beograd rukopis svog dnevnika o putvanju po Borneo, neobjavljen i napisan pre više decenija, koji je, zajedno sa njim, preživeo brodolom i plivao po Javanskom moru
Datum: 10/12/2018

Neobična zbirka Indonezije u Beogradu

Foto: Adligat

Iz Indonezije su u Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat stigle vredne slike, predmeti i rukopisi za Zbirku Indonezije koje ovo udruženje formira u saradnji sa nekoliko uglednih institucija najveće muslimanske države na svetu. 

Slavni indonežanski književnik, počasni član Adligata Seno Gumira Ađarma, poslao je za Beograd rukopis svog dnevnika o putvanju po Borneo, neobjavljen i napisan pre više decenija, koji je, zajedno sa njim, preživeo brodolom i plivao po Javanskom moru.

 

Foto: Adligat
Foto: Adligat

 

Indonežanski intelektualci su, zahvaljujući ambasadorki Adligata u Indoneziji, najvećem srpskom ekspertu za ovaj deo sveta, gospođi Hristini Nikolić, postali izuzetno zainteresovani za kulturne aktivnosti ovog srpskog udruženja. Tako su počasni članovi Adligata upravo postali i jedan od najzačajnijih živih pesnika Indonezije Separdi Đoko Damono, koji je Muzeju knjige i putovanja poklonio više svojih potpisanih dela i najavio doniranje svojih rukopisa i Putu Viđaja ugledni balinežanski dramaturg, pisac i pozorišni režiser.

Najznačajniji indonežanski pisci upravo su poslali za Beograd tridesetak svojih potpisanih dela, a na putu je i više od pola tone knjiga i predmeta za najvažniju zbirku Indonezije u ovom delu sveta. Kao poseban kuriozitet u muzeju posetioci mogu probati i kopi luvak kafu, napravljenu od zrna kafe izvađenih iz izmeta jedne male životinje.

 

Foto: Adligat
Foto: Adligat

 

U Adligat su nedavno već stigli važni egozotični eksponati iz udaljenih plemena ostrva Sulavesi, koja je, posle proputavanja ovim ostrvom u Beograd doneo Viktor Lazić. Među eksponatima koji se već mogu videti u stalnoj postavci Muzeja knjige i putovanja nalaze se ratničke kacige, ogrlice i maske domoradaca, te originalne nadgrobne tau-tau lutke, mačete i odelo od kostiju vodenog bifola naroda Torađa. Lazić je većinu eksponata dobio na poklon pošto je učestvovao u neobičnim ritualima ovog plemena, uključujući vađenje mrtvih iz grobova. 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.