Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Pop kultura

Netfliks snima seriju "Sto godinu samoće"

"Netfliks je dobio prava na remek-delo Gabrijela Garsije Markesa. To je prvi put da je Markesova porodica dala prava za ekranizaciju nekog njegovog dela", navela je američka kompanija
Datum: 07/03/2019

Netfliks snima seriju "Sto godinu samoće"

Foto: Profimedia

Američka internet-kompanija Netfliks saopštila je da će snimiti televizijsku seriju prema čuvenom romanu Gabrijela Garsije Markesa "100 godina samoće", nakon što je dobila autorska prava od porodice kolumbijskog književnika.

"Netfliks je dobio prava na remek-delo Gabrijela Garsije Markesa. To je prvi put da je Markesova porodica dala prava za ekranizaciju nekog njegovog dela", navela je američka kompanija.

Interesovanje za adaptaciju čuvenog Markesovog romana oduvek je postojalo. Sin čuvenog pisca, Rodrigo Garsija, koji će biti izvršni producent na Netfliksovom projektu, rekao je nedavno da je njegov otac godinama primao ponude za adaptaciju, ali da je smatrao da "Sto godina samoće" ne bi moglo da se adekvatno prenese u jedan, ili čak dva filma, ali i da je pisac želeo da se priča ispriča na španskom jeziku, te da je u startu odbijao brojne ponude.

Fransisko Ramos, zadužen za orginalni sadržaj na španskom jeziku na Netfliksu, istakao je da je kompanija i ranije pokušavala da dobije prava za snimanje serije, ali da su odbijani, a da je tek uspeh serija poput "Narcos" i filmova kao što je "Roma" koji je nedavno osvojio i Oskara za najbolji strani film pokazao da Netfliks i te kako ume da napravi sadržaj na španskom jeziku.

"Sto godina samoće" obuhvata čitav vek postojanja porodice Buendija, čiji je patrijarh Hose Arkadio Buendija osnovao fiktivni kolumbijski grad Makondo. Roman se smatra remek-delom latinoameričke književnosti, ali i delom koje je popularizovalo žanr magičnog realizma. Knjiga je prodata u više od 50 miliona primeraka i prevedena na više od 40 jezika.

Za sada nije poznato kada će početi snimanje serije. Još uvek je prerano da bi se znalo ko će činiti glumačku postavu, ali Ramos je već naglasio da Netfliks radi sa najboljim latinoameričkim talentima, ali i da će se serija snimati u Kolumbiji.

Ova priča govori o sto godina koje su ne samo Kolumbiju, već čitavu Latinsku Ameriku oblikovale kao kontinent, kako je dodao Ramos, "kroz diktature, rođenje novih zemalja i kolonijalizam".


Ukupno komentara: 0



Sva polja su obavezna.