Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Društvo

Oj, Srbijo među šljivama: Na tržištu 80 miliona litara rakije, a legalno samo četvrtina

Srbi i dalje imaju mnogo više poverenja u domaću rakiju, u trgovinskim lancima i prodavnicama se kupi tek manji deo rakije koja je u prometu
Datum: 14/12/2016

Oj, Srbijo među šljivama: Na tržištu 80 miliona litara rakije, a legalno samo četvrtina

Foto Profimedia

Ministarstvo poljoprivrede upozorilo je da samo četvrtina rakije na tržištu Srbije dolazi od registrovanih proizvođača, piše današnja Politika.

Prema zvaničnim podacima proizvedeno je prošle godine prozivedeno je samo 22,5 miliona litara rakije, što se nikako ne poklapa sa podacima o količini voća iz zasada koje završi u kazanima.

Nadležni, piše Politika, napominju da je to najvidljivije na primeru šljive. U Srbiji se godišnje proizvede oko 740.000 tona, od čega je oko 70 odsto šljive za pečenje rakije, a za litar je u proseku potrebno 8 do 10 kilograma.

"Dolazimo do količine od 52 do 62 miliona litara, i to samo šljivovice. Ali, činjenica jeda se na tržištu nalaze i mnogo veće količine voćnih rakija. Pretpostavka je da je u Srbiji trenutno u prometu oko 80 miliona litara rakije", kaže Kolinda Hrehorović, šef odseka za proizvodnju i preradu voća u Ministarstvu poljoprivrede.

Sličnim podacima raspolaže i Grupacija uvoznika i distributera jakih alkoholnih pića GUDAP.

Prema istraživanju GUDAP-a, nedavno sprovedenom na uzorku od 1.054 građana, tek 28 odsto njih kupuje rakiju u prodavnicama i trgovinskim lancima. Za trećinu ispitanika "povoljna cena" je odlučujući faktor pri izboru pića.


Ukupno komentara: 0



Sva polja su obavezna.