Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Info

Patrijarh Irinej odlikovao Aleksandra Djukova i Kirila Kravčenka ordenom Svetog Save

Najviše odlikovanje Srpske pravoslavne crkve uručeno je u Hramu Svetog Save, u okviru ceremonije početka postavljanja mozaika na glavnoj kupoli hrama. Planirano je da radovi na unutrašnjoj dekoraciji cele centralne kupole hrama budu završeni do kraja godine
Datum: 22/05/2017

Patrijarh Irinej odlikovao Aleksandra Djukova i Kirila Kravčenka ordenom Svetog Save

Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej odlikovao je ordenom Svetog Save drugog reda za doprinos razvoju rusko-srpskih odnosa i očuvanje tradicije i kulture Aleksandra Djukova, generalnog direktora kompanije „Gasprom njeft" i Kirila Kravčenka, člana Odbora direktora NIS-a i zamenika generalnog direktora „Gasprom njefta" za upravljanje inostranim aktivama kompanije. U ime Aleksandra Djukova, oreden je primio Kiril Tjurdenjev, generalni direktor kompanije NIS.

Ovo najviše odlikovanje Srpske pravoslavne crkve uručeno je danas u Hramu Svetog Save u Beogradu, u okviru ceremonije početka postavljanja mozaika na glavnoj kupoli hrama. Planirano je da radovi na unutrašnjoj dekoraciji cele centralne kupole hrama budu završeni do kraja godine, a mozaik čiju izradu finansira „Gasprom njeft" u iznosu od četiri miliona evra, biće postavljen na 1.230 kvadratnih metara kupole. Mozaik od specijalnog stakla i kamena koji predstavlja kompoziciju Vaznesenja Gospodnjeg, izrađen je u specijalnoj umetničkoj radionici u Moskvi, a umetničkim radovima je rukovodio Nikolaj Muhin, akademik i član prezidijuma Ruske akademije umetnosti, narodni umetnik Rusije.

Hram Svetog Save je simbol prijateljstva srpskog i ruskog naroda. Ponosan sam na to što danas u vidu mozaika za glavnu kupolu Hrama vidimo još jedan konkretan rezultat naše podrške da se sačuva kulturno i istorijsko nasleđe srpskog naroda. Posle osam godina koliko sam proveo u Srbiji, Orden Svetog Save kojim sam odlikovan za mene ima poseban značaj i još dublje me povezuje sa Srbijom", izjavio je Kiril Kravčenko.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.