Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Info

Poreska uprava posebno doprinela smanjenju sive ekonomije

Napredak u oblasti javnih finansija, sledeća na redu reforma parafiskalnih nameta i povećanje predvidivosti poreskih propisa
Datum: 04/09/2018

Poreska uprava posebno doprinela smanjenju sive ekonomije

jele

"Članice Američke privredne komore (AmCham) smatraju da je Ministarstvo finansija ostvarilo stabilizaciju javnih finansija, smanjen je javni dug i očuvana je stabilnost budžeta, što zaslužuje pohvale. Verujemo da istim smerom treba nastaviti, a poslovno okruženje poboljšati uređenjem parafiskalnih nameta, javnih nabavki, relaksiranjem deviznih propisa i sistemskom reformom Poreske uprave kako bi privreda dobila krila neophodna za dalji rast i otvaranje novih radnih mesta", rekla je Jelena Pavlović, predsednica AmCham-a u otvorenom razgovoru sa Sinišom Malim, ministrom finansija.

 

U fokusu razgovora sa ministrom finansija Sinišom Malim bile su teme od značaja za dalje unapređenje poslovnog okruženja poput pravca fiskalnih i finansijskih reformi.

 

Govoreći o podsticanju održivog privrednog rasta i očuvanju stabilnosti budžeta, ministar finansija Siniša Mali naglasio je da će prioriteti ministarstva u narednom periodu biti transformacija i modernizacija Poreske uprave, kao i donošenje paketa stimulativnih mera koji će da podstakne dalji rast privrede.

 

"Najnoviji revidirani podaci govore da je rast BDP-a u prvih šest meseci ove godine 4,9 odsto, što je mnogo više od očekivanog. Sve to govori u prilog tome da smo na dobrom putu, ali i da je važno da zadržimo finansijsku stabilnost i da podstaknemo dalji rast. Upravo se zbog toga aktivno bavimo transformacijom Poreske uprave, kako bi ona bila efikasnija u svom radu, a uskoro ćemo predstaviti i paket stimulativnih mera koji će olakšati rad privredi", izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

 

"Veliki posao urađen je na polju smanjenja sive ekonomije, a članice AmCham-a u tome prepoznaju uspehe Poreske uprave koja kontinuirano napreduje. Ipak, neophodno je povećanje efikasnosti, posebno u domenu poštovanja zakonskih rokova za povraćaj PDV-a, kao i generalnog ujednačavanja postupanja i tumačenja propisa", dodala je Pavlović.

 

Predsednica AmChama istakla je da nije završen proces reforme parafiskalnih nameta i da se nada će napokon biti završena i ova sistemska reforma, koju su prethodna tri ministra finansija započinjala ili nastavljala. "Napori AmChama usmereni su već pet godina na reformu parafiskalnih nameta i ohrabruje otvaranje javne rasprave na nacrt Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, koji ima za cilj da katalogizuje sve naknade, ukine parafiskale namete, precizira metodologiju određivanja iznosa i tako uvede predvidivost privredi u vezi sa ovim nametima", zaključila je predsednica AmCham-a.

 

Pored parafiskalnih nameta i sistemske reforme oblasti javnih nabavki, prema istraživanju AmCham-a o poslovnoj klimi i poverenju investitora, predvidivost izmene poreskih propisa ključni je izazov za poslovanje članicama AmCham-a, ali i mikro, malim i start-up kompanijama.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.