Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Info

Proglašeni pobednici 65. Martovskog festivala

Nagrade su dodeljene za dugometražni i kratkometražni dokumentarni film, domaći i međunarodni kratkometražni igrani film, animirani film i eksperimentalni film/video art. Novčani iznos nagrade za svaku od kategorija je po 2.000 evra i isplaćuje se u dinarskoj protivvrednosti
Datum: 02/04/2018

Proglašeni pobednici 65. Martovskog festivala

Foto: Stanislav Milojković

Na svečanom zatvaranju 65. Martovskog festivala, u Velikoj sali Doma omladine Beograda dodeljene su GRAN PRI nagrade najboljim filmovima koji su prikazani u takmičarskim selekcijama, i to u kategorijama: dugometražni i kratkometražni dokumentarni film, domaći i međunarodni kratkometražni igrani film, animirani film i eksperimentalni film/video art. Novčani iznos nagrade za svaku od kategorija je po 2.000 evra i isplaćuje se u dinarskoj protivvrednosti.

Dodeljene su i četiri strukovne nagrade: za najbolju režiju, za najbolju kameru, za najbolju montažu i za najbolji zvuk. Novčani iznos svake strukovne nagrade je po 500 evra u dinarskoj protivvrednosti. Članovi žirija za strukovne nagrade ove godine su bili Mina Đukić, rediteljka, Bojana Andrić, direktorka fotografije i Filip Dedić, montažer.

Publika je imala priliku da pogleda preko 120 filmova, kako u takmičarskim kategorijama, tako i u revijalnom delu programa, te na specijalnim projekcijama u okviru kojih su prikazane dve svetske i sve srpske premijere dugometražnih dokumentarnih filmova. Pored filmova, program festivala činile su i brojne radionice, predavanja i susreti sa autorima.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, popularni Martovski festival, naš je najstariji filmski festival. Od svog prvog izdanja bio je najvažnija, a u nekim periodima i jedina, platforma u okviru koje su domaći filmski autori mogli da prezentuju publici i inostranim kolegama svoje dokumentarne, eksperimentalne, animirane i kratke igrane filmove. Od 2017. godine, u organizaciji Doma omladine Beograda, festival se fokusira na domaću filmsku produkciju dokumentarnih, TV dokumentarnih, kratkih igranih, animiranih i eksperimentalnih filmova, postajući tako nacionalni festival u punom značenju te reči.

Nagrada za najbolji dizajn zvuka dodeljuje se Aleksandru Protiću za film "Druga strana svega". Nagrada za najbolju montažu dodeljuje se Aleksandri Milovanović za film "Druga strana svega". Nagradu za najbolji snimateljski rad dobija film "Lijana". Nagradu za najbolju režiju dobija film "Zvezde Gaomeigua", Marko Grba Singh. Gran Pri za najbolji strani kratkometražni igrani film žiri je dodelio makedonskom filmu "Vidi kakva je", reditelja Gorana Stolevskog. Gran Pri za najbolji domaći kratkometražni igrani film žiri je dodelio filmu "Lijana", reditelja Ivana Đurovića. Gran Pri za najbolji film u kategoriji eksperimentalni film/video art žiri je dodelio filmu "Zvezde Gaomeigua" autora Marka Grbe Singha. Gran Pri za najbolji animirani film žiri je dodelio filmu "Neputovanja", u režiji Ane Nedeljković i Nikole Majdaka Mlađeg. Gran Pri za najbolji kratki dokumentarni film žiri je dodelio filmu"Isti" reditelja Dejana Petrovića. Gran Pri za najbolji dugometražni dokumentarni film žiri je dodelio filmu "Wongar", rediteljke Andrijane Stojković.

Nagradu za najbolji dugometražni dokumentarac 65. Martovskog festivala, žiri dodeljuje filmu WONGAR, rediteljke Andrijane Stojković. Produkcijska kuća "Living Pictures" dodelila je specijalnu nagradu u vrednosti od 2000 evra za usluge postprodukcije narednog filma, a nagrada je pripala reditelju Dejanu Petroviću, dobitniku Gran Pri nagrade za film "Isti" u kategoriji za najbolji kratki dokumentarni film.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.