Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Info

Projekat ”Mali farmer”: Gradska deca na seoskim imanjima

Ideja projekta ”Mali farmer” je upoznavanje predškolske gradske dece sa životom i radom malih poljoprivrednih proizvođača – načinom na koji oni uzgajaju povrće i voće i gaje domaće životinje.
Datum: 18/06/2018

Projekat ”Mali farmer”: Gradska deca na  seoskim imanjima

Zahvaljujući projektu ”Mali  farmer”, koji je Centar za održivu  poljoprivredu i ruralni razvoj osmislio  zajedno sa portalom avalainfo.com, deca iz beogradskih  vrtića imaju priliku da obiđu poljoprivredna domaćinstva  u podavalskim selima Pinosava, Zuce i Beli Potok.   

Ideja  projekta ”Mali farmer” je upoznavanje predškolske gradske dece  sa životom i radom malih poljoprivrednih proizvođača – načinom  na koji oni uzgajaju povrće i voće i gaje domaće životinje.  

”Mnoga deca danas rastu u urbanim sredinama bez dodira sa selom i  poznavanjem seoskog načina života. Pod sloganom ”Vodimo vas tamo gde  hrana raste”, mi želimo da im približimo seosku atmosferu – kako naši  domaćini proizvode hranu i da probudimo dečiju svest o vrednosti hrane proizvedene  na takav način. Iz tih razloga organizujemo za decu iz 15 beogradskih vrtića tokom  maja, juna, septembra i oktobra poludnevne izlete na području Avale i podavalskih sela”,  kaže Jelena Sajić, koordinator projekta ”Mali farmer”.

U prvom delu posete deca borave na  nekom od podavalskih poljoprivrednih domaćinstava gde imaju priliku, većina njih po prvi put, da  dožive atmosferu na seoskom domaćinstvu. Oni mogu da uberu poljoprivredne plodove u bašti, obiđu i  uživo vide, pomaze i nahrane domaće životinje. Nakon boravka na domaćinstvu deca obilaze deo šume  na Avali i na ekološkoj radionici se upoznaju sa šumskom florom i faunom. Da su ovi izleti za decu  besplatni podsetila je Erika Kuene, ataše za kulturu u Američkoj ambasadi u Beogradu, koja finansira projekat.  

Ona je objasnila da je ovo sjajna prilika da deca nauče nešto o selu ali i šansa za poljoprivredna domaćinstva  jer se ovako podstiče razvoj ruralnog turizma u Srbiji. Više o projektu i načinu na koji beogradski vrtići mogu  da učestvuju možete pročitati na sajtu malifarmer.com.Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Jj
19.06.2018 - 09:53
Bravo
Bravo! Tako nam nešto treba!