Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Intervju

Sasvim drugačiji rijaliti: Kreće nova Radna akcija

Večeras startuje "S Tamarom u akciji" (RTS, 21,10h) Tamara Grujić postala je stilska figura jednog televizijskog talasa čija bi parola najbolje mogla da se opiše kao "dobro radi dobrog". Emisija Radna akcija je po formatu bila rijaliti program - verovatno najozloglašeniji TV format na planeti. Ipak, ono što je tim projektom postignuto tokom pet godina, u digitalnom dobu dokazalo je tezu da je forma manje važna od suštine. Sada kreće u novi, još humaniji izazov: obnavljanje domova porodica sa Kosova i Metohije
Miljana Nešković, Foto "S Tamarom u Akciji"
Datum: 11/03/2016

Sasvim drugačiji rijaliti: Kreće nova Radna akcija

Foto: Nemanja Maraš

Tamara Grujić je tokom pet godina postala ne samo omiljeno TV lice, već i stilska figura jednog televizijskog talasa čija bi parola najbolje mogla da se opiše kao "dobro radi dobrog". Emisija Radna akcija je po formatu bila rijaliti program - verovatno najozloglašeniji TV format na planeti. Ipak, ono što je tim projektom postignuto tokom pet godina, u digitalnom dobu dokazalo je tezu o kojoj su svojevremeno raspravljali kako filozofi tako i umetnici avangardisti - forma je znatno manje bitna od suštine.

Suština Tamarinog televizijskog rada je od početka bila činjenje dobrog i širenje energije koja će podsticati ljude da dobro čine. Tokom pet godina, Tamara Grujić je sa ekipom renovirala 88 domova, zahvaljujući čemu danas 88 porodica živi kvalitetnijim životom.

Da sve bude još bolje, ova ideja će svoj rast doživeti u narednom periodu. Na Prvom kanalu Javnog servisa, u udarnom večernjem terminu, startuje emisija "Sa Tamarom u akciji". Oslanjaće se na stari format, ali će trajati duže, biti bogatija sadržajem, ali i kreativom. Slavimir Stojanović, Rambo Amadeus i Jelena Paligorić samo su neki od umetnika koji će novu emisiju obojiti svojim umećima.

Tamara Grujić je u svom dosadašnjem radu na vrlo pristojan način pokazala da i te kako ume da ostvaruje snove. Emisija "S Tamarom u akciji", u prvoj sezoni, čije emitovanje počinje u prvoj polovini marta, obnavljaće domove porodica sa severa Kosova i Metohije. I to neće biti samo ostvarenje njihovog sna već i Tamarinog koja realizacijom ovog projekta može da kaže da ostvaruje i jedan svoj profesionalni izazov - pored toga što je voditelj emisije, biće potpisana i kao producent.

 

Kako je početna ideja došla u Srbiju, i kako ste se vi našli u ulozi voditelja?

Format u svetu postoji desetak godina, zove se Home Makeover, izraz koji je teško prevodiv na naš jezik. Svojevremeno je jedna nemačka producentska kuća želela da ga, u nešto izmenjenoj formi, postavi i kod nas. Koliko sam shvatila, imali su "now how" samo nisu imali "who with". Drugim rečima mučili su se da pronađu odgovarajuću voditeljku. Igrom slučaja, i ja sam se našla na kastingu. Da skratim priču, sve je išlo kao podmazano, kao da je format pravljen za mene. Bukvalno mi je pružio slobodu da budem ono što jesam i da radim ono što volim.

Uskoro se bliži emitovanje vaše nove emisije "S Tamarom u akciji"? Kako je izgledao put od početne želje do realizacije projekta?

Trnovit, pun neizvesnosti i veoma iscrpljujući, da budem iskrena. Pre tri godine sam upisala drugi fakultet (Produkciju u umetnosti i medijima, na Akademiji Umetnosti u Beogradu), i bukvalno prizvala novi posao, s obzirom da se u novoj emisiji prvi put pojavljujem u ulozi producenta. Emisija "Radna akcija" imala je tu nesreću da se za pet godina promene četiri producentske kuće koje su je radile. Kada je poslednji put skinuta sa programa, rešila sam da preuzmem stvar u svoje ruke i hrabro se upustim u jednu ludu, i neverovatnu avanturu. Rešila sam da nastavim da radim ovakvu vrstu projekta, jer je to ono što želim da radim, to me usrećuje i što je najvažnije, mislim da sam sposobna da pružim, pre svega, kvalitetan televizijski sadržaj koji treba da propagira i neguje vrednosti koje postaju potpuno zanemarene u savremenom društvu.

Šta je sve drugačije ovog puta u odnosu na prethodne serijale?

Na prvom mestu, drugačije je ime emisije. Simbolično su je moji prijatelji prozvali "S Tamarom u akciji" jer su gledali šta sam radila, pokušavala, i preživljavala poslednjih devet meseci. Želela sam da kuće budu zahtevnije, da ima više majstora, da pored objekata prikažemo i sredinu u kojoj ljudi žive, njihove običaje, da gledaoci uživaju od prvog do poslednjeg minuta, svake epizode. A bukvalno je Bog namestio da potpuno promenimo i sredinu u kojoj je rađeno najviše epizoda "Radne akcije" (blizina Beograda), i da se zadesimo na severu Kosova i Metohije, tačnije u opštinama Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Kosovska Mitrovica. Sigurna sam da velika većina građana Srbije ne zna puno o ovim krajevima, a slobodno mogu da kažem, i da nikada nije ni bila u ovim krajevima. I možda najvažnija promena je, da se emitujemo na Prvom programu Javnog servisa u udarnom večernjem terminu.

Kako ste birali porodice u tom delu Srbije?

Pripreme su trajale oko šest meseci. Ceo serijal ostvaren je zahvaljući saradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju i opštinama na severu Kosova i Metohije. Prvo smo od opština dobili spisak socijalno ugroženih porodica koje žive na toj teritoriji. Taj spisak smo prvo proverili sa Crvenim krstom, a onda i sa sektorom u Kancelariji za KiM koji se bavi socijalnim pitanjima. Zatim su arhitekta Aleksandar Popović i građevinski preduzimač, koji živi i radi u Zvečanu Goran Žnidaršić, obilazili domove i davali stručna mišljenja šta i kako možemo da radimo u zadatom roku od pet radnih dana.

Predstavite nam ekipu iza kamere...

Osim mojih prijatelja snimatelja i tonaca, postprodukcije slike i zvuka (montažera i dizajnera tona), koji su radili sa mnom još na BK televiziji, moj muž je doveo naše prijatelje koji su sa njim radili organizaciju na filmu. Zatim, sam imala veliku sreću da u projekat uključim i Slavimira Stojanovića koji je, osim što je naš najpoznatiji dizajner, i moj veliki drugar, i pre svega osoba koja apsolutno sve stvara po mom senzibilitetu. Zato sam znala da će njegova vizuelna rešenja potpuno obojiti ovu emisiju pravim bojama. Onda je tu i moja divna drugarica Jelena Paligorić, mlada i pretalentovana dramaturškinja, koja svojim duhovitim i brzim, visprenim jezikom, na predivan način vodi gledaoce kroz priču od početka do kraja. A posebno mi je zadovoljstvo da se pohvalim da je deo tima i Rambo Amadeus - Svetski Mega Car. Rambo Amadeus se, koliko mi je poznato, prvi put upušta u ovu avanturu. Ranije nije pravio namensku televizijsku muziku. Bio je toliko inspirisan, da je dane provodio u svom studiju. Na kraju mi je rekao "Slušaj, imamo novi muzički pravac - šumadijski fank".

Sa kojim izazovima se sada suočavate?

Za početak - da se manje svađam sa svojim suprugom koji je izvršni producent ovog projekta. Šalu na stranu, uopšte nije lako živeti i raditi sa bračnim partnerom, ali s druge strane, paradoksalno, život mi je sada i mnogo lakši. Više vremena provodimo zajedno i delimo iste probleme. On je diplomirao na mom fakultetu pre mnogo godina, ali se bavio isključivo filmskom produkcijom dok sam ja radila na televiziji. Zatim, čekaju me završavanje finansijske konstrukcije, planiranje i egzekucija marketinške i PR kampanje, kampanje na društvenim mrežama kao i prodaja serijala u susednim državama regiona. Bolje da mi niste postavili ovo pitanje. Upravo me hvata anksiozni napad kad sam se podsetila šta još treba da uradim.

Koliko je važno da čovek veruje u ono što želi?

Najvažnije je da čovek veruje sam sebi, da se dobro potrudi da u životu pronađe ono što ga ispunjava i raduje. Duboko verujem da nezadovoljstvo sopstvenim životom, trpljenje, bavljenje poslom koji se ne voli izaziva najveći broj bolesti. Jedna ruska poslovica kaže: "Ako radiš ono što voliš, onda si slobodan čovek, a ako voliš ono što radiš onda si srećan čovek". Do tog cilja nije lako doći. Mnogi odustaju. Treba biti istrajan i uporan, raditi na sebi, obrazovati se, i biti vredan. Ništa ne pada sa grane. A na kraju, kad se dođe do uspeha, on je slađi jer znate da ste do njega došli isključivo svojom zaslugom.

Šta je najvrednije što ste naučili radeći ovakvu vrstu emisija, i kada biste mogli da navedete samo tri razloga zbog kojih volite vaš posao, koja bi ta tri razloga bila?

Svest o drugim ljudima oko sebe, radost davanja i usrećivanja drugih, i zahvalnost na onom što imate. Najviše od svega me raduje što ovu emisiju vole da gledaju deca. I ona, gde god se ja nalazila, žele da pomognu i da se uključe u pružanju pomoći drugim ljudima. Treba da negujemo solidarnost, razumevanje, empatiju i da se radujemo tuđoj sreći kao svojoj sopstvenoj. Veliki ste onoliko koliko drugima možete da pružite, bez osvrta na ličnu korist.

Kako proživljavate netipične emotivne trenutke koji su sastavni deo vašeg posla? Da li ste se navikli?

Verovatno sam se navikla, u smislu da se trudim da ne donosim emocije koje primam na snimanju, u sopstvenu kuću. Mada, što duže radim ovakvu vrstu emisije, sve sam više uzbuđena i imam veću tremu, što je nadam se dobra stvar. Loše je kad vas pušta emocija i kad sve postaje rutina. I dalje se radujem, svim ljudima koji će posle naše emisije imati bolji život. Moji prijatelji su mi u šali dali slogan: "S Tamarom u akciji - popravljaju se kuće i životi".

Još uvek traje snimanje novog serijala na severnom delu Kosova i Metohije, koji ćemo uskoro gledati na Prvom programu Javnog servisa. Kakva su vam iskustva na terenu, da li imate vremena za odmor?

Trenutno, vremena za odmor apsolutno nema. Radimo od 8 do 23 časa svaki dan. Ludilo je u toku, ali veoma pozitivno ludilo na čijim krilima još uvek letimo. Umor nadomešćujemo energijom divnih ljudi, njihovom neizmernom toplinom, zahvalnošću, i neopisivim gostoprimstvom. Pre svega su uzbuđeni što je neko iz Beograda konačno došao sa televizije da boravi u njihovim krajevima. Porodice kojima smo do sada pomogli su postali sastavni deo naše ekipe, svakodnevno nas zovu da li nam nešto treba, da li nešto treba da nam donesu, govore da su nam vrata njihove kuće zauvek otvorena, i da imamo, i u ovom delu Srbije, svoje nove porodice. Šta vam više u životu treba nego širenje takve energije? Sve se u ovom našem Univerzumu oko toga vrti.


Ukupno komentara: 12Sva polja su obavezna.Marina
12.03.2016 - 09:47
?
Sad bas naslo da startuje, sa sve Vucicevim onim likom za KiM. Ma dajte ljudi...
Ana
04.05.2016 - 00:29
Da je jos ovakvih
Nemam reci ,da hocete doci i u Zajecar da pomognete monoj prijateljici ja bih zivela jos 100 godins
miljan
15.05.2016 - 18:48
pomoc komsinici
pozdrav najboljoj emisiji i organizaciji u Srbiji ...javljam se za pomoc mojoj komsinici starijoj zeni koja zivi u kuci kao iz prvog veka bez cesme i kupatila ....samo jedan problem kucica mislim stracara se nevodi na nju kako bi mogli da pomognemo toj zeni ..lokacija resnik...hvala unapredddddd...kontakt telefon moj je 0644949414 hvala unpred
novica stojanovic
09.09.2016 - 10:11
obnova stana
voleo bih da tamara dodje u petrovac na mlavi da mi ona i njena tv ekipa pomognu oko obnove i stana i nadju neki pristojan posao za mene da ne moram vise vec od 10 godina da molim za posao ako vbidite ovu poriuku nadam se da ce mi se javiti u roku od nekoliko dana tel 0631015585 012/327774 ul bate bulica 25/4 12300 petrovac na mlavi
Marija
22.09.2016 - 21:49
Prijava za emisiju
Mogu dobiti broj za prijavu?
novica
26.09.2016 - 17:01
obnova
hteo bih da mi se tamara javi radi sredjivanja stana 0631015585
Julijana
30.10.2016 - 12:06
Zelela bih ako je ikako moguce da se pomogne deci bez roditelja koju I zdravo stariji brat jedini punoletstvo, obstinate Ub, moj kontakt tel. 0601571071
dalibor
02.11.2016 - 17:43
pomoc oko kuce koja je katastrofa za boravak bez posla bez primanja ili bilo kakvih dobijanja
ja san dalibor imam 5 clana porodice i zivim u jalovik kod sapca zamoliobih tamaru da mi pomogne jel je uslov u koji zivimo kata strofa u kuci koja je dosta stara i ima puno vlage i sa detetom imam problem oko toga javite se ja vas molim imajte razumevanja za mene posto mi otac i majka bolesni i neznak kako cu i stacu ide zima a nemam gde drugo da idemo javi te mise na ovaj broj 0611831210ili 0612545708
Milta
05.11.2016 - 18:03
:-/
Svaka cast Tamari kao i celoj njenoj ekipi. Toliko se trude i potrude, a onda dodje porodica, mrtvi hladni teraju salu i segu. Srediti nekom kucu od 200 kvadrata, kuca od rupe postane vila..a njihova reakcija je \" Jao bas je lepo, hihihi huhuhu...\" Ne kazem da trebaju da padaju u nesvest, ali od golih betona i zidova do toplog modernog doma...puno je tu truda i para ulozeno.
Anita
05.11.2016 - 18:03
Treba mi bas tamarina pimoc
Zdravo svima ja sam anita iz zrenjanin inace sam u braku vec osam god imam dvoje male dece ...Dobili smo kucu inace od poverenistvo za izbrglice sad je nasa kuca ali ima dosta da se uradi volela dih da dodete kod nas 0618012742 ovo je moj br volela dih da dobijem tamara tvoj poziv hvala
dijana
05.12.2016 - 18:39
cao tamara volela bi da nam pomognete oko kuce zato sto mi nemamo mogucnost da je neroviramo jer niko ne radi i nedaju nam poso
Cao tamara molim te a nam pomognete oko kuce jer nemamo mogucnost nigde ne radimo hvala unaored
Radoica Lekovic E-male radoicalekovic@gmail.com
15.04.2017 - 14:28
Predlog za izgradnju novih objekata na drugaciji, brzi i laksi nacin.
Pratim Vas vac duzi period kako radite i fasciniran sam Vasim uspehom na nacin kako sirite pozitivnu energiju. Mene ste kao proizvodjaca kuca na drugaciji nacin zaintrigirali da ako ste zainteresovani za saradnju bio bih Vam zahvalan da izlozim svoj program. Hvala Srdacan pozdrav Radoica