Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Svet

"Srušili su dvorce od peska koje su pravila deca ne bi li zaradila malo novca": Nova pravila na "rajskom ostrvu" Borakaj

"Ova svakodnevna neregulisana komercijalna aktivnost narušava prirodni teren plaže, što dovodi do nepravilnih kontura koje utiču na prirodnu simetriju plaže", navele su lokalne vlasti u pravilniku
Datum: 21/01/2019

"Srušili su dvorce od peska koje su pravila deca ne bi li zaradila malo novca": Nova pravila na "rajskom ostrvu" Borakaj

Foto: Profimedia

Pre manje od tri meseca jedno od najlepših filipinskih ostrva Borakaj se ponovo otvorilo za turiste, ali u potpuno novom svetlu.

Borakaj je oduvek važio za jedno od najlepših ostrva u svetu, sve dok nije postalo žrtva sopstvenog uspeha kada ga je i predsednik Rodrigo Duterte nazvao "septičkom jamom".

Tada su nadležni zatvorili ostrvo na šest meseci, dajući i vreme ugostiteljima da reše probleme sa otpadnim vodama. 

Konačno 26. oktobra ostrvo se ponovo otvorilo za turiste, ali mnogo toga se promenilo – alkohol na plaži više nije dozvoljen, vatromet više nije dozvoljen, a policija je razrušila i čuvene dvorce od peska na ulazu na plažu koja su pravila lokalna deca ne bi li zaradila malo novca od turista.

Osim lokalcima, više ni turistima nije dozvoljeno da prave kreacije od peska, pa ako ih nadležni uhvate mogli bi se suočiti sa zatvorskom kaznom. 

"Ova svakodnevna neregulisana komercijalna aktivnost narušava prirodni teren plaže, što dovodi do nepravilnih kontura koje utiču na prirodnu simetriju plaže", navodi se u pravilniku. 

Uprkos nekima koji se žale na rušenje tvrđava od peska, vlasti kažu da policija redovno prima pritužbe na one koji ih grade i varaju turiste tako što im uzimaju novac za slikanje, a usput ih i pokradu.

Inače, Borakaj je od kraja oktobra do danas posetilo 300 hiljada ljudi, a vlasti navode da turistička atrakcija ima dug put pred oporavkom.

Tako su zabranjeni i svi vodeni sportovi, paljenje vatre na plaži, a ni prodavcima neće biti dozvoljen ulaz na plažu, preneo je  CBS.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.