Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Svet

Šta će reći Tramp: Biće ovo najtoplija dekada u istoriji

Meteorološka kancelarija saopštava da je 2015. bila prva godina u kojoj je globalna godišnja prosečna temperatura dostigla jedan stepen iznad predindustrijskog nivoa
Datum: 07/02/2019

Šta će reći Tramp: Biće ovo najtoplija dekada u istoriji

Foto: Profimedia

Svet se nalazi usred onoga što će verovatno biti najtoplijih 10 godina otkako se beleže podaci, tj. od 1850. godine, saopštila je londonska Meteorološka kancelarija.

Predviđa se da će temperature za svaku od narednih pet godina biti za stepen više, a možda još veće u poređenju sa predindustrijskim nivoima. Postoji i mala šansa da će u narednih pet godina globalne temperature privremeno ići iznad 1,5 stepen godišnje, preneo je BBC. To se smatra kritičnim pragom za klimatske promene.

Ukoliko se podaci poklope sa prognozom, onda će decenija od 2014. - 2023. biti najtoplija u više od 150 godina vođenja evidencije. Meteorološka kancelarija saopštava da je 2015. bila prva godina u kojoj je globalna godišnja prosečna temperatura dostigla jedan stepen iznad predindustrijskog nivoa. Svake godine od tada, globalni prosek je blizu ili iznad jednog stepena.

Meteorološka kancelarija saopštava da će se taj trend verovatno nastaviti ili povećati u narednih pet godina.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.