Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Svet

"Šugavko" savršeno predstavlja današnji Rim, tužan, nedostojan, usamljen: Zašto se Rimljanima ne dopada gradska božićna jelka?

Za rimsku božićnu smreku navodno je plaćeno 50.000 evra, bez javnog konkursa, a to je gotovo triput više nego prošle godine * Gradonačelnica Rađi, međutim, tvrdi da nevoljeno gradsko drvce ispunjava najviše ekološke standarde i okićeno je "jednostavno i sofisticirano" * Nedavno istraživanje kvaliteta života u italijanskim gradovima, pokazalo je da "večni grad" tek na 24. mestu
Datum: 15/12/2017

"Šugavko" savršeno predstavlja današnji Rim, tužan, nedostojan, usamljen: Zašto se Rimljanima ne dopada gradska božićna jelka?

Tanjug/Ettore Ferrari/ANSA via AP

Upoređuju je s četkom za čišćenje toaleta i zovu je "šugavko". Tako Rimljanima izgleda gradska božićna jelka, postavljena na Trgu Venecija.

Reč je o 21 metara visokoj smreki dopremljenoj u Rim s Dolomita koja je odmah izazvala talas kritika jer izgleda "jadno, naročito u poređenju s blještavim i raskošnim jelkama postavljenim u Milanu, italijanskoj modnoj i finansijskoj prestolnici".

 Osim toga, rimska jelka predmet je ismevanja na društvenim mrežama i ima već i "svoj" Tviter nalog ukrašen porukama "imam više pratilaca nego grančica".

"Šugavko savršeno predstavlja današnji Rim: tužan, nedostojan, usamljen", piše u komentaru milanskog dnevnog lista "Korijere dela Sera".

A večni suparnik "večnom gradu", Milano, uživa u finansijskoj renesansi podstaknutoj milionima koji su se slili u grad za Svetsku izložbu 2015. godine. Ovaj grad postavio je 30 metara visoku smreku ispred svoje znamenite srednjovekovne katedrale i raskošno je ukrasio. A pored toga, Milano je postavio velika božićna stabla i ispred tržnog centra Galerija Vitirio Emanuele II ili čuvene operske dvorane Skala, dok troškove pokrivaju privatni sponzori, poput televizije Skaj.

Sa druge strane, za rimsku božićnu smreku navodno je plaćeno 50.000 evra, bez javnog konkursa, a to je gotovo triput više nego prošle godine, tvrde rimski građanski aktivisti.

Ovo je druga godina zaredom da je gradonačelnica Virdžinija Rađi pod žestokim kritikama zbog izbora božiićnih dekoracija jer ni prošlogodišnje drvce nije bilo bajno.

Gradonačelnica Rađi, međutim, tvrdi da nevoljeno gradsko drvce zapravo ispunjava najviše ekološke standarde i okićeno je "jednostavno i sofisticirano", dok je njena stranka, Pet zvezdica, u međuvremenu saopštila da u gradu ima i većih briga od izgleda božićne jelke.

Inače, Rađi je ubedljivo pobedila na izborima 2015, ali od tada se neuspešno bori s problemima poput sakupljanja otpada i katastrofalnog gradskog prevoza.

Nedavno istraživanje kvaliteta života u italijanskim gradovima poslovnog dnevnika "Il Sole 24 Ore", pokazalo je da "večnom gradu" ne ide baš dobro. Tek je na 24. mestu, što je 11. mesta niže nego prethodne godine.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.