Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Biz news

Typhoon HIL svetu pruža poverenje i sigurnost: Jedinstvena tehnološka inovacija za testiranje energetske elektronike

"Svako ko želi da bude inovativan, a ujedno uspešan u biznisu, potrebno je da se usudi da 'pomeri' granice nemogućeg, promeni nešto", kaže dr Nikola Čelanović, suosnivač i direktor kompanije Typhoon HIL
Datum: 21/02/2019

Typhoon HIL svetu pruža poverenje i sigurnost: Jedinstvena tehnološka inovacija za testiranje energetske elektronike

Kao što je Tesla dramatično doprineo drugoj industrijskoj revoluciji, kompanija Typhoon HIL iz Novog Sada i njena inovativna tehnološka rešenja već deceniju doprinose četvrtoj industrijskoj revoluciji kroz podršku alatima za digitalizaciju, decentralizaciju i dekarbonizaciju energetske elektronike u svetu.

U vremenu sofisticiranih, informacionih i komunikacionih tehnologija nužnost je stvarati megatrendove. Pre deceniju, smelu ideju i od nje nastalu najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji, mladi inženjeri pretvorili su u stalno rastući, uspešan biznis. Razvili su alat koji pomaže u rešavanju problema koji proizilaze iz povećanja kompleksnosti u sistemima proizvodnje i distribucije električne energije. Typhoon HIL (Hardware in the Loop) danas je vodeća kompanija u svetu koja se bavi proizvodnjom visokotehnoloških sistema za testiranje upravljačkog softvera u modernim energetskim sistemima. Dr Nikola Čelanović, suosnivač i direktor kompanije Typhoon HIL objašnjava kako je inovacija našla višestruku primenu počev od kontrolnog softvera malog kućnog invertora, preko centralne kontrole vetroparka ili čak celih mikromreža koje sadrže baterije, generatore i fotonaponske panele, do električnih automobila i elektrifikovanih pogona na modernim plovilima.

 

Da li je razvoj energetske elektronike u 21. veku uveo najveće promene u oblasti proizvodnje i prenosa električne energije još od vremena Nikole Tesle?

Telefon i električna energija nastali su u slično vreme. Kada bi Bel i Tesla danas seli da razmene iskustva u kojim pravcima su napredovali njihovi izumi, uvideli bi da postoje razlike. Telefonija se snažno razvila kroz kvantni skok u vidu mobilne telefonije, dok je proizvodnja i distribucija električne energije suštinski ostala ista skoro poslednjih stotinu godina. Međutim, promene u proizvodnji i distribuciji električne energije upravo počinju, te kvantni skok treba uskoro očekivati kroz sve veću primenu distribuiranih obnovljivih izvora energije, razvoj električnih automobila, brodova itd.

 

Da li raste potreba da svako od nas kao pojedinac, ali i kao kompanija bude aktivan učesnik u proizvodnji i očuvanju energije, šta kažu prognoze?

Predviđanja su da će se za 20 godina potrošnja energije povećati za oko pedeset odsto, pre svega zbog rasta broja stanovnika na planeti, ali i zbog povećanog pristupa električnoj energiji u regionima u kojima ona trenutno nije dostupna, što je trenutno oko dve milijarde ljudi. U isto vreme će doći do smanjenja globalne emisije CO2 za pedeset odsto. Jedini način da se ovi ciljevi ostvare biće korišćenje OIE (obnovljivih izvora energije) kao što su vetroparkovi, fotonaponski paneli itd., kao i povećanje učešća električne energije u odnosu na druge izvore energije.

Digitalizacija energetske mreže je u toku. Decentralizacija neminovna. Dekarbonizacija obavezna. Zbog toga su nužna inovativna rešenja u oblasti energetske elektronike i novih tehnologija. Typhoon HIL ima jedinstveno rešenje koje odgovara izazovima energetske tranzicije koja je upravo počela. U osnovi ovih digitalnih transformacija, nalaze se decentralizovani softverski algoritmi, koji zajedno treba da upravljaju elektroenergetskim sistemima budućnosti. Taj softver potrebno je testirati, a to je na najbolji i najsveobuhvatniji način moguće samo uz pomoć specijalizovanih i naprednih alata koji su osnovna delatnost kompanije Typhoon HIL.

 

Typhoon HIL proizvodi test opremu, ali je istovremeno i podrška proizvođačima energetske elektronike. Možete li to da pojasnite?

U svetu mobilne telefonije Typhoon HIL bio bi Apple, koji, u odnosu na druge, ima kompletno razvijen sopstveni ekosistem. Ostali telefoni koriste Android i uz malu doradu daju pečat svom sistemu. Međutim, u takvim situacijama često dolazi do problema u komunikaciji, otežane integracije softvera i hardvera kreiranih u raznorodnim organizacijama vođenim različitim razvojnim  principima, problema u korišćenju različitih aplikacija. Zato potpuna integracija koju nudi Typhoon HIL daje klijentima sigurnost da na jednom mestu imaju sve, i sve garantovano radi od prvog dana. S druge strane, postiže se značajna ušteda jer u sistem za testiranje ne moraju da se dodaju hardverske ili softverske komponente drugih proizvođača, koje neminovno izazivaju probleme sa interoperabilnošću. Konkretno, naša inovativna tehnologija omogućava inženjerima da testiraju na način koji ranije nije bio zamisliv, a to je direktan uvid u ponašanje kontrolnog softvera, ali bez rizika koji dolaze sa fizičkim testiranjem.

 

Kakvi su vam planovi?

Svako ko želi da bude inovativan, a ujedno uspešan u biznisu, potrebno je da se usudi da "pomeri" granice nemogućeg, promeni nešto. Typhoon HIL neprestano unapređuje svoj portfolio sistema za testiranje, gde uspešno prepoznaje nove zahteve tržišta, ali i razvija tržište i stvara nove trendove u testiranju kroz inovativna rešenja. Pre Typhoon HIL-a, tržište za ovakav tim specijalizovanih alata bilo je ograničeno na oblasti automobilske i avio industrije, pa može da se kaže da je Typhoon HIL, na neki način, stvorio tržište u oblasti energetske elektronike.

Naše tržište je svet.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.