Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Nauka

U zemljama EU 25 odsto preduzeća koristi robote, najviše u Španiji

Najmanji udeo preduzeća koja u svojoj delatnosti koriste robote zabeležen je na Kipru, svega jedan odsto, zatim Estoniji, Grčkoj, Litvaniji, Mađarskoj i Rumuniji po 3 odsto
Datum: 22/01/2019

U zemljama EU 25 odsto preduzeća koristi robote, najviše u Španiji

Foto: Profimedia / Ilustracija

Velika preduzeća koja zapošljavaju 250 ili više osoba u većoj meri  koriste robote u obavljanju svojih delatnosti nego li što je to slučaj sa srednjim i malim poduzećima, pokazalo je istraživanje Eurostata.

Godine 2018,  u Evropskoj uniji, 25 posto velikih preduzeća koristilo je robote, naspram 12 posto srednjih poduzeća koja zapošljavaju od 49 do 250 osoba, te pet posto malih poduzeća koja zapošljavaju od 10 do 49 radnika. 

Preduzeća su češće koristila industrijske od servisnih robota.Industrijski roboti najčešće su se koristili u proizvodnom sektoru, dok su se servisni roboti koristili u proizvodnji i trgovini na malo.

Preduzeća koja su koristila servisne robote koristila su ih uglavnom za sisteme upravljanja skladištima u 44 odsto poduzeća, zatim za poslove čišćenja i zbrinjavanja otpada u 21 odsto, te za montažne radove takođe u 21 odsto preduzeća.

Najveći udeo preduzeća koja koriste industrijske ili uslužne robote zabeležen je u Španiji i to 11 odsto, Danskoj i Finskoj po 10 posto i Italiji 9 odsto. 

Najmanji udeo preduzeća koja u svojoj delatnosti koriste robote zabeležen je na Kipru, svega jedan odsto, zatim Estoniji, Grčkoj, Litvaniji, Mađarskoj i Rumuniji po 3 odsto.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.