Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Info

Unapređenim programima studentske prakse protiv „odliva mozgova"

Privredna komora Srbije, Gorenje, FEFA i Institut Mihailo Pupin motivišu mlade ljude na studiranje i dalji razvoj profesionalne karijere u Srbiji
Datum: 21/09/2018

Unapređenim programima studentske prakse protiv „odliva mozgova"

Privredna komora Srbije u saradnji sa kompanijom Gorenje, Fakultetom FEFA i Institutom Mihalio Pupin u januaru prošle godine počela je realizaciju dvoipogodišnjeg projekta EDU-LAB sa ciljem motivisanja mladih ljudi da studiraju i razvijaju svoju profesionalnu karijeru u Srbiji.

Projekat EDU-LAB podržan je od strane Evropske unije i osmišljen kao odgovor na jedan od najvažnijih socijalnih izazova u Dunavskom regionu - "brain drain" odnosno, odliv mozgova.

Osnovni cilj EDU-LAB projekta je da poboljša institucionalne kapacitete i poveća uticaj visokog obrazovanja na tržište rada. On teži i da osnaži saradnju među javnim organima, ustanovama visokog obrazovanja i poslovne zajednice i tu smo značajnog partnera našli u kompaniji Gorenje u kojoj već druga generacija studenata završila unapređeni program prakse, istakla je Ivana Kovačević iz PKS.

Specifičnost projekta je u tome što zahvaljujući unapređenom programu prakse, omogućuje studentima jedan interaktivniji rad i sticanje veština koje će im biti od pomoći u daljem ličnom i profesionalnom napredovanju.

Tokom prethodne tri nedelje na praksi je boravilo nekoliko studenata završnih godina Fakulteta FEFA koji su se upoznali sa kompanijom, načinom rada i najvažnije - bili izuzetno angažovani i interaktivni. Prednosti programa su upravo u tome što smo sa Privrednom komorom Srbije i ostalim partnerima unapred definisali teme na osnovu kojih su studenti dobijali projektne zadatke, a među zaposlenima Gorenja imali su mentore iz sektora marketinga, prodaje, finansija i računovodstva koji su ih usmeravali u radu. Rezultati su više nego zadovoljavajući, i radujem se što ćemo ove mlade ljude videti među našim budućim kolegama, poručio je Goran Sorak iz Gorenja, dodavši da je Gorenje kao društveno-odgovorna kompanija među prvima koji su nakon usvajanja Zakona o dualnom obrazovanju potpisali podršku programu.

Studenti praktikanti koji su tokom prethodne tri nedelje bili u Gorenju ističu da je ovakav vid prakse i mentorstvo od strane iskusnih profesionalaca iz kompanije, prilika za primenu teorijskog znanja na konkretnim zadacima, ali i velika odskočna daska za prvo ozbiljno traženje posla nakon fakulteta, u koje će ući spremniji i sigurniji.

Pored projekta EDU-LAB i FEFA fakulteta, kompanija Gorenje ostvaruje saradnju sa još pet fakulteta i srednjim tehničkim školama čije učenike osposobljava za praktičan rad, unapređujući znanja obrazovnih profila koji su neophodni za obezbeđenje održivog poslovanja u Srbiji.

 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.