Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Biz news

USAID pomaže razvoj prve baze podataka organske proizvodnje u Srbiji

Baza podataka će omogućiti dobavljačima i proizvođačima organske hrane da poboljšaju efikasnost proizvodnje i ispune zahteve međunarodnog tržišta
Datum: 25/03/2019

USAID pomaže razvoj prve baze podataka organske proizvodnje u Srbiji

Foto promo

Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje Serbia Organika, predstavilo je novu bazu podataka o organskoj proizvodnji u Srbiji. Ova moderna, namenski kreirana baza podataka, nastala uz podršku USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu, svim akterima u organskom proizvodnom sektoru pruža najvažnije informacije, uključujući lokaciju i proizvodne kapacitete proizvođača organskih proizvoda. Pored toga, baza podataka će omogućiti dobavljačima i proizvođačima organske hrane da poboljšaju efikasnost proizvodnje i ispune zahteve međunarodnog tržišta.

Na konferenciji za novinare, predstavnici udruženja Serbia Organika predstavili su platformu i njene funkcionalnosti. "Baza podataka o organskoj proizvodnji je sveobuhvatan i jedinstven alat koji pruža korisnicima sve relevantne podatke o proizvođačima organskih proizvoda, prerađivačima, asortimanu, količinama i standardima. Njena najvažnija funkcija je da svaki korisnik može naći potrebne informacije za svoje poslovanje na jednom mestu, bilo da su u pitanju podaci o sirovinama, mogućnost saradnje, ili prilike za trgovinsku saradnju”, rekla je Ivana Simić generalni sekretar Serbia Organike, i dodala da je od marta 2019. godine već registrovano oko 100 korisnika u bazi podataka, pozivajući ostale da se priključe bazi u narednim mesecima.

"USAID je podržao razvoj ove platforme, jer postoji potreba za većom vidljivošću organske proizvodnje i jačim vezama između ključnih aktera industrije. Dugoročno gledano, razvijanje poslovnih mreža povećaće obim proizvodnje i unaprediti konkurentnost srpskih proizvoda na stranim tržištima", izjavio je Aleksandar Pavlović, direktor USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu.

"Iako zauzimaju okvirno tek oko 1% svetskog tržišta hrane, organski proizvodi postaju sve popularniji. Ova baza podataka sa pristupom širokom spektru podataka o proizvođačima organskih proizvoda, njihovim proizvodima i kapacitetima, je od izuzetnog značaja jer će nam pružiti korisne informacije za dalji razvoj organskog sektora u Srbiji, što je jedan od prioriteta Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede", izjavio je Branislav Raketić, rukovodilac grupe za kvalitet, deklarisanje i označavanje hrane, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.