Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Psihologija

"Vaš mobilni vas doziva": Kako telefon smanjuje kognitivne sposobnosti

Istraživanja od pre nekoliko godina bavila su se uticajem laptopova na učinak kod studenata na predavanjima. Sva istraživanja pokazala su da kada studenti pored sebe imaju laptopove, učinak opada, odnosno smanjuje se količina informacija koju student primi i registruje
Datum: 17/01/2019

"Vaš mobilni vas doziva": Kako telefon smanjuje kognitivne sposobnosti

Foto: Profimedia

Istraživanje iz 2017. godine pokazalo je da samo prisustvo mobilnog telefona u vašem vidnom polju - čak i ako je isključen, ili ga uspešno ignorišete - "smanjuje kognitivne kapacitete". A to znači i da su kognitivne sposobnosti sve slabije, što više zavisite od svog smartfona.

"Ukoliko je vaš mobilni telefon blizu vas, to je kao da vas doziva", rekao je Adrijan Vord, profesor sa Univerziteta u Teksasu. "Problem je, zato, ne samo naterati sebe da svoju pažnju usmerite na ono što radite, već i da odolite tom zovu. Praktično morate da deo kognitivnih resursa utrošite na to odupiranje telefonu."

On je dodao i da su telefoni, pošto su preuzeli toliko zadataka u našem svakodnevnom životu (planiranje, šoping, alarm za buđenje, spiskovi, gotovo sva komunikacija), oni okupiraju veliki deo naših sveukupnih kapaciteta za pažnju. Gedžeti su prvo bili sjajne, kul stvarčice kojima smo se igrali, a onda su se infiltrirali u svaki delić našeg života, piše Njujork tajms.

Istraživanja od pre nekoliko godina bavila su se uticajem laptopova na učinak kod studenata na predavanjima. Sva istraživanja pokazala su da kada studenti pored sebe imaju laptopove, učinak opada, odnosno smanjuje se količina informacija koju student primi i registruje. Ono što je iznenadilo u ovim istraživanjima bio je podatak da je na studente koji nisu doneli svoje laptopove negativno uticalo samo prisustvo tuđih laptopova.

Istraživanja su pokazala da kada ljudi na poslovnim sastancima pokraj sebe imaju laptopove, to je kao da nisu ni prisutni. Zato su brojne kompanije zabranile unošenje laptopova na sastanke.

Najjednostavnije rečeno: onog trenutka kada uređaj dospe u vašu blizinu, čak i ako nije vaš, kognitivne performanse počnu da vam opadaju.

Kako onda umanjiti ovaj negativan uticaj uređaja u kojima smo svakodnevno u dodiru?

Prvi korak je osvestiti koliki deo naših svesnih misli okupiraju telefoni, bilo da ih sami koristimo ili ih koristi neko u našem prisustvu. Najefikasniji i najrazumniji način rešavanja ovog problema je - jednostavno skloniti uređaj, staviti ga u fioku, u drugu prostoriju, bilo gde van vidokruga, kako ne bi negativno uticao na kognitivne sposobnosti dok vam je neophodna koncentracija.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.