Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Svet

(VIDEO) Pesma koja "podstiče na silovanje": Radio stanica ne emituje više božićni hit

U pesmi "Baby It's Cold Outside" muškarac pokušava da nagovori ženu da ne ide kući po lošem vremenu već da umesto toga ostane s njim
Datum: 02/12/2018

(VIDEO) Pesma koja "podstiče na silovanje": Radio stanica ne emituje više božićni hit

Foto: Youtube Screenshoot

Jedna američka radio stanica uklonila je sa svoje plej liste poznatu božićnu pesmu 'Baby It's Cold Outside' nakon što se nekoliko slušatelja požalilo na njen neprikladan tekst koji je u neskladu s #MeToo pokretom, piše Independent.

Voditelj na radiju Star 102 iz Klivlenda u Ohaju, Glen Anderson, potvrdio je da je njegov radio povukao pesmu zbog, kako su rekli, 'manipulativnih i pogrešnih' stihova.

'Svet u kojem živimo postao je vrlo osetljiv na neke stvari i ljudi se lako vređaju. Ali takođe, u svetu gde su mnoge zlostavljane žene zahvaljujući pokretu #MeToo napokon dobile pravo glasa, takvoj pesmi nije mesto', napisao je Anderson u svojem blogu.

Pesmu u formi dijaloga je 1944. napisao Frenk Leser. U njoj muškarac pokušava nagovoriti ženu da ne ide kući po lošem vremenu već da umesto toga ostane s njim.

Pesma uključuje i stihove poput: "Stvarno ne mogu ostati (Draga, ne odlazi)", "Trebala bih reći ne, ne, ne (Mogu li ti prići bliže?)" i, najproblematičniji, "Reci, šta je u toj čaši?"

Neki su rekli da je taj stih aluzija na pokušaj silovanja, dok drugi kažu da se taj izraz tridesetih godina prošlog veka mogao protumačiti kao "Govorim istinu".

Sondra Miler, predsednica Kriznog centra za silovanja u Klivlendu, kaže kako ta pesma "pomera granice pristanka".

"Ženski lik u pesmi govori 'ne', dok se muški lik pita "Znači li to 'ne' zapravo 'da'? Mislim da je svima 2018. godine jasno da je pristanak 'da', a ako ti neko kaže 'ne' onda odmah prestaneš s tim što si radio.'

Radio Star 102 pokrenuo je i onlajn anketu u kojoj je pitao slušatelje što misle o toj pesmi i većina je odgovorila da bi pesmu i dalje voleli da slušaju u njihovom etru.


 

 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.