Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Kultura

Vojin Ćetković o seriji "Nemanjići": Pitaće se neki zašto su naši kraljevi jeli zlatnim viljuškama i kašikama

"Za ovu ulogu sam se pripremao ceo život. Ne sudimo istoriji, niti treba to da radimo, niti bilo ko od nas lično sudi o bilo kom svom liku, bilo pozitivcu ili negativcu. Mi smo tu da što bolje odigramo i što bolje odbranimo svoje likove"
Datum: 31/03/2017

Vojin Ćetković o seriji "Nemanjići": Pitaće se neki zašto su naši kraljevi jeli zlatnim viljuškama i kašikama

Foto: Printscreen Nedeljnik

Ekipa serije Gordana Mihića "Nemanjići - rađanje kraljevine" ovih dana snima u Lipovici, nadomak Beograda, gde su podignute palisadna ograda, kapija dvora Stefana Nemanje, kao i selo u okolini Nemanjinog dvora. Vojin Ćetković, koji tumači jednog od glavnih likova, Stefana Prvovenčanog, za ovu ulogu, kaže, pripremao se celog života. S njim u kadru našla se i njegova supruga Sloboda Mićalović koja glumi Anu Dandolo, Stefanovu ženu.

"Za ovu ulogu sam se pripremao ceo život. Ali ne znam koja je moja uloga bila najzahtevnija... Svaka nova mi je najzahtevnija. Uloga u "Nemanjićima" je i veliki izazov, ali su i uslovi snimanja jako dobri. Mislim da je u tom smislu mnogo lakše raditi nego neke uloge koje sam pripremao u nekom periodu kada realno taj dramski program nije nikoga toliko zanimao. Sada, koliko vidim, RTS je odskočio kvalitetnim serijama. Imao sam čast da igram u nekoliko i taj standard će sada morati i privatne produkcije i druge televizije da ispoštuju da bi imali isti kvalitet", rekao je Ćetković za Blic.

Posle snimanja "Seoba", ovo je prvi veliki istorijski projekat koji radi RTS. Na pitanje zašto se 27 godina ništa slično nije snimalo, Ćetković je rekao:

"Zbog svega. Ne mogu da verujem da su sve televizije krenule u brojanje nekih cifara i rejtinga. Nije se baš mislilo šta će ostati iza nas kao neki posao, neki rad. Sada je to konačno krenulo nabolje, krenula je lavina dobrih serija. Jedna je, na primer, serija "Vratiće se rode". Možda sam pogrešio, ali mislim da je ona prva pomerila neke standarde. "Nemanjići" su na neki način dobar nastavak odlične produkcije. Ozbiljne su pripreme u pitanju i ozbiljno se radi u najboljem smislu filmski".

Da li će ova serija pokazati pravu sliku Srbije, Vojin Ćetković kaže

"Ne bavimo se time. Biće uvek ljudi koji će reći: "Nije tako bilo. Bilo je drugačije." Postavljaće pitanja: "Zašto su naši kraljevi u takvim kostimima, zašto su jeli zlatnim viljuškama i kašikama, zašto je grad Nemanjića od drveta?" Ali to su istoričari proučavali i doneli takvu odliku iz svojih izvora da je to bilo baš tako. Što se nas tiče, mi smo tu da sledimo apsolutno scenario koji nam je dat i da progovorimo o nekim problemima koji se govore u scenariju. Ne sudimo istoriji, niti treba to da radimo, niti bilo ko od nas lično sudi o bilo kom svom liku, bilo pozitivcu ili negativcu. Mi smo tu da što bolje odigramo i što bolje odbranimo svoje likove".

A kako je glumiti sa Slobodom?

"Lako, verujte mi. Ona je sjajna glumica, i to je uvek lako", rekao je Vojin Ćetković.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.