Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Svet

Zašto na Guglu ukucavate "idiot", a izlazi vam Trampova slika

Uglavnom, to se dešava zbog korisnika interneta koji ulaze na post koji sadrži Trampovu sliku i reč "idiot" na Redditu, piše Gardijan
Datum: 18/07/2018

Zašto na Guglu ukucavate "idiot", a izlazi vam Trampova slika

Foto: Screenshot Google

Kada ukucate reč "idiot" u Guglovoj pretrazi slika, Tramp će se pojaviti kao prvi rezultat. Ali, delimično zbog toga što su pesmu American idiot, grupe Green day, demonstranti koji su protestovali protiv Trampa koristili na skorašnjem putu za London. Tada je postojala i kampanja za kapitalizaciju udruženja tih demonstranata, pesma je ponovo postala hit, što je uzrokovalo i manipulaciju Guglovog algoritma, na taj način što je  reč "idiot" povezivana sa Trampovom slikom.

Uglavnom, to se dešava zbog korisnika interneta  koji ulaze na post koji sadrži Trampovu sliku i reč "idiot" na Redditu, piše Gardijan.

To, međutim, može izgledati nepravično prema njegovim najsrdačnijim pristalicama. I ako postoji jedna stvar koju Gugl želi da naglasi, to je da njegova pretraga nije fer.

Kompanija je oduvek odbijala da menja algoritam. Čak i onda kada je pojam "Jevrej" počeo da rezultira karikaturama likova sa krivim nosevima (što je jedan od strereotipa u vezi sa fizičkim izgledom Jevreja) 2004. godine. Pa, umesto da obriše slike, kompanije je postavljala oglase pored njih, kako bi objasnila zašto se antisemitske slike i antisemitske veb stranice poput Jew Watch pojavljuju visoko u pretrazi.

"Rangiranje sajta u rezultatima Guglove pretrage se veoma oslanja na algoritme računara, koristeći hiljade faktora kako bi izračunao relevantnost stranice za određeni upit", objasnili su u Guglu.

"Ponekad su suptilnosti ili lukavosti u jeziku uzrokovane nepravilnostima koje se ne mogu predvideti."

Na drugom mestu je slika nobelovca Alberta Ajnštajna, ali ona se povezuje sa člankom naslovljenim "Razlika između genija i idota".


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.