Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Rekordi se ne ruše, rekordi se nadograđuju!

Danas sam pročitao najbolju definiciju sportskog rekorda koja je ikada izrečena: Rekord ne možeš rušiti i obarati, možeš ga samo nadograditi!

Danas sam je pročitao u Nedeljniku, u razgovoru za Original Magazin izrekao ju je Goran Nikolić, slabovidi atletičar iz Kragujevca, usred pokušaja da istrči 55 maratona za 55 uzastopnih dana i da time uđe u Ginisovu knjigu rekorda.

Gorana sam upoznao pre nekoliko godina. Trebalo je da učestvujemo na jednom javnom skupu, a ja sam, shodno poslu koji radim, probao da mu dam savet za dobar javni nastup. On me posle nehotice postideo. Govorio je tako nadahnuto i lako da mi više nikad nije palo na pamet da ga savetujem u vezi javnog govora. Goran je rođeni orator, sa retkim darom da priča mudro i emotivno, iz srca i iz glave, istovremeno.

Goran je osoba sa invaliditetom, sa ozbiljnim telesnim hendikepom. Vidi samo 5% na jedno oko. Pokazivali su mi animaciju koja približno pokazuje mjegovo vidno polje. To nije sivi ekran sa 5% rastera, kako sam ja zamišljao, to je zatamnjeno staklo u čijem desnom delu je jedan svetao krug, otprilike u površini 5% crne slike. Trčati pod takvim uslovima?

Da, Goran trči maratone kao od šale. Inače i vozi tandem bicikl do Mostara. Kako sam reče, ne priznaje telesni hendikep, to je za njega stvar volje.

Završio je školu za slepe i slabovide u Zemunu. Kažu mi neki da je tu upoznao svoju suprugu, zavoleo je, ali rodbini to nije bilo po volji. Morali su da pobegnu. Ovo je priča koju nisam proveravao, a i zašto bih, kad tako liči na Gorana.

Danas je na redu 34. od 55 maratona. Važno je da se napiše ovaj tekst pre nego što se serija završi, jer, zaista - zar je bitno da li će Goran uspeti? Zar nije uspeh što je izašao na stazu i pokazao šta može slabovidi, "slepac", "invalid"? Zar nije uspeh što je za njega čula cela Srbija, što je ovacijama dočekan u svakom gradu, što ga deca prepoznaju i pridružuju mu se u trčanju?

Goranov rekord je odavno potvrđen, jer ga je potvrdio život, a on je veći i od Ginisove komisije.

*Po sopstvenim rečima, Goran ne trči da bi postigao Ginisov rekord. Trči da animira javnost da pomogne opremanje "Iskre", Centra za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom, koji je u Kragujevcu izgradila Delta Fondacija 

Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.