Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Iskustvo sa američkog koledža

Nemam dovoljno reči u svom vokabularu da opišem koliko je njihov edukacioni sistem bolji od našeg. Za početak, za razliku od našeg sistema odabira fakulteta (pa čak i srednje skole) u kom nemaš privilegiju da promeniš polje zanimanja, u američkom sistemu možes da promeniš svoje polje (major) kad god i koliko god želiš. Recimo da sam dve godine studirao organsku hemiju i odjednom se odlučim da me mnogo više zanima biohemija, u Srbiji bi morao da upišem taj smer i krenem fakultet ispočetka. U americi, morao bi samo da položim još nekoliko dodatnih predmeta da bi diplomirao kao hemijski bioinženjer ili nastavio da studiram taj smer.
U Američkom sistemu, izbor je presudan u svemu. Niko te ne tera ni na šta. Sve je stvar izbora što i treba da bude odlika današnje generacije. Ti biraš da se edukuješ. Ti biraš da li ćeš da uspeš. Ti biraš da li ćeš da se posvetiš ili da završiš studije kao prosečan student. Kao Computer Science student, ja imam privilegiju da biram da li ću više da provedem učeći hardver, softver ili od svega po malo. Da li želim da naučim Javu i programiram Android, ili da učim iOS i programiram iPhone aplikacije. Da li ću ovaj semestar da učim o strukturama podataka ili ću to tek za 2 godine. Jedino što je bitno za diplomu je da sakupiš određeni broj poena (120) tako što ćeš da položiš predmete koje si odabrao za svoje polje i to sve radiš u tempu u kom želiš. Možda se nešto desilo u tvom životu i moraš da odužiš studiranje na 6,7,10 godina, ili možda pak želiš diplomu brže i provedeš leto učeći (Amerika ima 3 semestra uključujući letnji, dok Srbija ima samo jesenji i prolećni). Ti biraš da li hoćeš semestar sa 3 predmeta ili 6,7,8... U Srbiji, neko tamo iz ministarstva prosvete misli da zna sve i prepiše celoj generaciji program koji treba da se nauči i kada da se nauči i studenti nemaju nikakvo pravo izbora već moraju da prate njihove propise da bi stekli tu diplomu. Ovaj vid edukacije predstavlja prepreku osobama sa invaliditetom i/ili mentalnim razvojem koji ne mogu da idu u korak sa drugim studentima, a svako zaslužuje pravo da se edukuje.

Najpopularniji sport u Americi - Bejzbol

Profesori su fini i uopšte se ne ponašaju kao da su na višem nivou od studenta (barem profesori sa kojima sam se sreo do sada). Druželjubivi su, javljaju vam se na kampusu, odgovaraju vam na mejlove, tu su da vam pomognu ne samo oko pitanja vezanih za predmet, već su tu da vas saslušaju ukoliko imate problem lične prirode bez neprijatnosti. U Srbiji, profesori sa mog (bivšeg) fakulteta su takođe prizemljeni i fini, ali slušajući iskustva prijatelja sa drugih fakulteta, deluju mi kao da su prava noćna mora sa kompleksima i nedostatkom saosećanja.

Deo biblioteke posvećen razvoju društvenih mreža

O tehnološkom napretku neću ni da pišem, zato što se od bogate zemlje poput Amerike očekuje da im obrazovne ustanove budu dobro organizovane. Fakultet na kojem sam trenutno je državni a takvi se uglavnom smatraju nerazvijenim i tu su za one koji ne mogu da priušte privatne koji su preskupi čak i za njihove standarde. Međutim, ovaj fakultet ima bežični internet koji pokriva ceo kampus i koji je čak brži od kućnog interneta. Svaka učionica je opremljena PC i MacBook računarima. Biblioteka ima 30,000+ naslova, od filozofskih knjiga do tinejdžerskih časopisa. Svaki student može da koristi tablet i računar u centru za učenje, koji je poseban odeljak fakulteta gde studenti mogu da organizuju radionice ili rade na projektima. Svaki sto ima utičnicu za USB gde možete da punite smartfon ili laptop.

U biblioteci možete naći knjigu gotovo za sve što vas zanima. Želite da znate kako kompanije sakupljaju vaše podatke dok ste na internetu? Nema problema!

Centar za učenje svakog dana ima na raspolaganju STEM (science, technology, engineering and mathematics) tutore. To su studenti koji su položili određeni ispit, i plaćeni su da budu tu u centru za učenje i pomažu studentima kojima treba pomoć oko nekog predmeta. Postoje učionice za grupne projekte. Svaki predmet ima sajt na kojem možete da komunicirate sa profesorom, nađete domaće zadatke i postavljate pitanja (što je imao i moj fakultet u Srbiji). Kampus je organizovan kao mini-gradić i ima sve što vam treba, od sportskih terena do ambulante.

STEM Centar

Tu se čari studiranja ovde ne završavaju, u Americi, gotovo za sve imate studentski popust. Svi Microsoft programi su besplatni studentima. Gotovo sve prodavnice daju velika sniženja studentima, od Epla do Targeta. Transport za studente je jeftiniji. Ako ste student, imate besplatno članstvo u svim bibliotekama u Bay Area-i (severnoj Kaliforniji). Amazon dostava? Besplatna! Fakultet stalno organizuje posete muzejima, velikim kompanijama poput Googla, Microsofta i Apple-a.

Sedište Googla, Mountain View

Naravno, ništa u životu nije savršeno pa ni studiranje u Americi. Studije ovde su preskupe i verovatno ćete završiti fakultet sa dugom prema državi osim ako ne dolazite iz bogate porodice ili dobijate stipendiju. Cena školovanja za godinu dana varira od 3000 do 70,000$ na najskupljim univerzitetima. Još jedna mana je što su knjige takođe preskupe. Amerika je veoma stroga što se tiče nedozvoljenog kopiranja, tako da nema načina da zaobiđete kupovinu knjiga, osim ako vam profesor dozvoli da nađete alternativni način, a knjige u proseku koštaju stotinak dolara.

2$ (~120din) za 2 kuvana jaja. Lol!

Ako ste dovoljno hrabri i posvećeni, Amerika će vas primiti širokih ruku i uzvratiti vam višestruko, ali ako nemate cilj i radnu naviku, jedino što će vam Amerika dati je rupu u novčaniku i šut-kartu.
Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.blic
27.09.2016 - 16:17
vauuu
Znaci sve je do studenta