Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Деца која нас уче да будемо људи

Детаљ из филма "Било једном у Албанији".

Од  2014. године у Србији се обележавају разни јубилеји везани за стогодишњице одређених, битних, догађаја из Првог светског рата.

Република Србија ће до новембра 2018. године и  стогодишњице од завршетка Првог светског рата имати још низ догађаја које треба обележити и на којим се треба поклонити сенима наших предака који су кости оставили широм света у том рату.

Нажалост за надлежне државне институције које су задужене за организацију оваквих манфестација све се завршило организовањем манифестације којом се обележила стогодишњица од почетка Првог светског рата.  

Зато кад кажем „Србија ће обележавати“ мислим на грађане који су се самоорганизовали и својим изузетним напорима, који често преизилазе све могуће границе, успели да организују манифестације и приредбе којима су подсетили грађане Србије, али и грађане других земаља, на велике догађаје и страдања Српског народа током Великог рата.

Добра вест и добар пример долази нам из села Равни надомак Ужица.

Тамо су основци из школе „Ђура Јакшић“, пронашли интересантан начин да обележе јубилеје и у исто време науче историју.

Захваљујући наставнику историје Милошу Рацићу ученици су почели да снимају кратке филмове у којима обрађују важне догађаје и личности из Првог светског рата. Тако су на овај специфичан начин обрадили Сарајевски атентат, затим Церску и Колубарску битку, Албанску голготу, Солунски фронт, Српске војводе и тд.

Наставник историје у Равнима, Милош Рацић  о својој несвакидашњој методи учења каже:

„У почетку смо сваке школске године снимали по петнаестак кратких филмова, али смо временом тај број смањивали, више се окрећући квалитету него квантитету. Дечја бујна машта је покретачки мотор овог стваралаштва, а ја, амбициозан у малим стварима, одушевим се кад ни од чега нешто створим. Не прижељкујем да моји ученици постану див-јунаци, звезде и генијалци. Желим да стварају и сањају, одрасту у срећне људе, учим их како да поднесу пораз, а да сачувају достојанство. Ови ђаци ће имати чега да се сећају кад оду из школских клупа, а то ми је највећа награда. Уосталом, рад у просвети доживљавам као прометејску борбу против примитивизма, насиља и користољубља. Нисам сигуран да ћу победити, али предати се нећу.“

Поведени овим сјајним примером основци из Инђије су се удружили и почели такође да историју уче снимајући кратке филмове.

Они су до сада снимили неколико филмова али су се осмелили да сниме и филм о Косовском боју, који чак и за дечију продукцију није једноставан нити лак.

Верујем да у последње време сви чезнемо да прочитамо неку овако лепу вест и да је вама као и мени ова вест измамила осмех на лице са надом у боље сутра...

Филмове ових основаца можете погледати на You Tube каналима „Радренис“ и „ДиН“ како су прозвали своје продукције.

https://www.youtube.com/user/radrenisfilm/videos

https://www.youtube.com/channel/UCktuGOBi-03R7L8VSLlULEQ/videos


 

 

Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Koleginica Sanja
20.11.2016 - 08:30
Svako dobro...
Želim samo ovim putem da pružim podršku profesoru i divnim djacima uz čije sam glumačke bravure maločas uživala! Divne misli i želje ima profesor i srecna sam što ima takvih kolega...gde god oni radili. Veliki pozdrav iz Zrenjanina