Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Шта ће бити сутра

Ово филозофско питање ћемо свести на локални ниво. 

Сутра ће бити 3. октобар. Понедељак, дан за почетак радне недеље и дан за завршетак Шесте седнице Скупштине града Краљева.

Писали су већ новинари тиражних новина да су одборници недељу дана пред седницу добили материјал за седницу на хиљаду и по страна, или ако вам је лакше у килограмима – 4 кг папира, али нису стигли да допишу да је пред почетак седнице одборницима уручено још неколико десетина страна и неколико тачака за допуну дневног реда.

У петак се дискутовало о додељивању награда и признања заслужним грађанима и организацијама поводом Дана града. Још једном су изрониле слабости и неправилности у раду Комисије која је требало да усмери пристигле предлоге и образложења ка Скупштини. Процедура је таква да Комисија за награде и признања, коју је формирала Скупштина као стално радно тело, од свих пристиглих предлога прави селекцију и одлучује шта је то довољно вредно да угледа светлост јавности.

На овај начин, субјективним тумачењем чланова Комисије и одсуством критеријума, јавност и одборници који треба да се изјасне и одлуче ко ће добити награде бивају ускраћени за врло важне информације и онемогућени да транспарентно и ваљано испуне своју дужност. Десило се тако да једна основна школа која је по својим резултатима далеко надмашила оквире редовних активности и постигла изузетне успехе на градском и државном нивоу  остане без благослова Комисије и да буде неправедно скрајнута приликом изјашњавања о овој теми. Реч је о Основној школи „Живан Маричић“ из Жиче, коју су за награду предложила два реномирана предлагача – Краљевачко позориште, прошлогодишњи добитник ове награде, и Друштво историчара Рашког округа.

Да неправда буде већа, на првом састанку Комисије,  председник Комисије је јавно препоручио да школа не буде кандидат за награду јер би то значило да се игноришу друге школе и да се следствено томе у наредним годинама и другим школама отварају врата да буду награђиване. У Одлуци Скупштине града из 2009, по којој Комисија ради и одлучује, пише да се Диплома заслужне организације додељује за изузетне резултате у области културе, уметности, спорта, ПРОСВЕТЕ, привреде итд.

Дакле, председник Комисије директно крши критеријум наведен у Одлуци по којој је дужан да поступа. То је исти председник који је на челу исте Комисије био и претходне четири године и који је прошле године у својству председника Књижевног клуба предложио кандидата за награду, а у својству председника Комисије прихватио сопствени предлог.

Знак питања и знак узвика. Знак чуђења и знак разумевања локалне политике у најбољем издању.

Сутра ће се одлучивати о ребалансу буџета. Биће усвојен ребаланс, у то нема сумње. Али неке ставке у њему су неприхватљиве, у њих има сумње. За субвенционисање јавног превоза из буџета ће на претходно планираних 45.000.000  динара бити додато 85.000.000  динара, што је у коначном збиру фантастичних 130.000.000 динара.

На овај начин се приватној фирми из другог града додељује скоро десет пута више средстава из буџета него што је прошле године додељено „Аутотранспорту“ као краљевачком предузећу. Проблем је још што је после нетранспарентно расписаног и спроведеног тендера, у новембру прошле године, као најбољи понуђач победила фирма из Крагујевца са понудом од 59 динара по километру, али тај аранжман је истекао у мају ове године, а није расписан нови тендер нити је дат други правни оквир за наставак тог аранжмана. Морао је бити расписан нови тендер или је од стране Града морало бити основано јавно предузеће за превоз путника. Све то доводи у питање законитост одлуке да се дају субвенције у оваквој ситуацији и у оволиком износу.

Није објашњено ни зашто је планирано да позиција која се тиче плата чланова Градског већа буде повећана за 63% или за нешто више од милион динара.

Од великог броја тачака на дневном реду може се издвојити још Усвајање уговора о оснивању Друштва за управљање чврстим отпадом на територији града Краљева и општина Врњачка Бања, Параћин, Рашка и Трстеник. Скупштина је имала обавезу да одлуку донесе до краја септембра и да текст одлуке буде истоветан у свих пет локалних самоуправа. То нас је довело у ситуацију да одлучујемо о нечему што не може бити измењено и допуњено, а поред тога је пробијен рок за доношење одлуке.

Знак питања и знак чекања одговора који ће објаснити зашто се ради у минут до дванаест, а често и  минут после дванаест, без икаквог образложења и без постављања приоритета за успешно функционисање града.

Шта увек долази, а никада не стиже? Сутра.

Шта се стално најављује, а никада се не остварује? Одговорност и професионализација.

 

 

 

Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.