Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Bliskoistocna stigmatizacija!

Svet je odavno orijentisan na resavanje problema u Severnoj Koreji i Venecueli, toliko da, skoro niko nije primetio jednu drugaciju vrstu opasnosti, poput modernog kolonijalizma- osvajanje planete kroz fudbal! To je novi vid iskazivanja moci, cija je intencija stvaranje novog globalnog poretka. Upravo to radi city football grupa(CFG), koja kupuje klubove na svim meridijanima, sireci tako svoju imperiju i monopolsku politiku poslovanja.

CFG je u vlasnistvu Abu Dabi junajted grupe(87%) i konzorcijuma China media capital(13%), a svim operacijama upravlja Seik Mensur bin Zajed. Mensur je clan kraljevske porodice Ujedinjenih Arapskih Emirata, prvi covek za globalne interese zemlje, zamenik premijera i clan Vrhovnog veca za naftu. Bin Zajed je dospeo u zizu javnosti 2008, kada je kupio engleski klub Mancester Siti i uvideo da je fudbal sansa za uspeh, i mehanizam za ostvarivanje politickih ciljeva. Ali, tu nisu samo fudbal i politika u pitanju, vec niz drugih stvari, kao sto su kultura i religija. A to su, svakako, opasnije "discipline". Fundamentalne!
Pored Mancester Sitija, u sastavu CFG-a su i sledeci klubovi: spanski prvoligas Djirona, australisjki Melburn Siti, Nju Jork Siti, japanska Jokohama, Atletiko Venecuela i urugvajski Klub Torke. Od nedavno, osmi clan grupe postao je kineski drugoligas Sicuan. Nijedan od ovih klubova u proslosti nema neke izuzetne uspehe i trofeje, medjutim, to i nije bilo presudno kada je CFG odlucio da ulaze u ove timove. Oni su pri kupovini razmisljali o geostrateskom polozaju gradova iz kojih su klubovi, i sigurno nisu kupovali nasumice.
Grad Mancester je metropolitanska oblast u Engleskoj, istorijski poznat kao prvi svetski grad koji je doziveo industrijsku revoluciju. Nazivaju ga cesto i "glavnim gradom" severne Engleske, zbog svog polozaja i pozicije, medijske, umetnicke i trgovinske. Nema sumnje da je bin Zajed odabrao pravi grad za sediste svoje kompanije, odakle ce da vuce svoje sledece osvajacke poteze.
Djirona je drugi grad u Evropi, u kome je CFG pustio svoje korenje. Smestena u spanskoj pokrajini Kataloniji, Djirona ima odlican geografski polozaj-  lezi na cetiri reke,od Barselone je udaljena 100 km, vazdusna luka Kosta Brava je jedna od glavnih cvorista Starog kontinenta, a blizu je i Afrika, sto je veoma bitno. 
Nakon Evrope, bin Zajed je krenuo na Istok i Japan. U zemlji izlazeceg Sunca, Seik je pazario FC Jokohamu. Grad Jokohama je drugi po broju stanovnika u Japanu, posle Tokija, industrijski centar i najveca luka. Nalazi se u Tokijskom zalivu, koji je usko povezan sa Tihim okeanom preko kanala uraga, sto ga cini jednim od najvaznijih plovnih puteva sveta, i kao takav se idealno uklapa u planove CFG-a, jer ce omoguciti laksi protok roba, usluga, i na kraju migranata!
Sicuan je pokrajina na jugozapadu Kine, ciji je glavni grad Cengdu. Sicuan doslovno znaci cetiri reke, a ova regija se smatra jednom od najrazvijenijih  i najbogatijih. Sicuan je smesten istocno od Tibetanskog platoa, u gornjem toku najvece reke Jangce. Pokrajina je okruzena plodnim dolinama i planinama, medju kojima dominira vrh Gonga Shan. Panda, nacionalni simbol Kine, potice upravo sa planinskih masiva Sicuana. 
Posle Azije, CFG se prosirio na najmladji kontinent, Australiju. Kupljen je fudbalski klub Melburn, iz istoimenog grada u pokrajini Viktorija. Melburn je drugi grad po velicini, iza Sidneja. Smesten je na samom jugu kontinenta, u morskom zalivu Port Filip, sto je glavno plovno cvoriste u ovom delu planete. Na ovom podrucju je 1850. godine otkrivena ogromna kolicina zlata, sto je bio pocetak nezaustavljivog razvoja grada.
Posle Australije na red je dosla i Juzna Amerika. Prva akvizicija bin Zajeda na ovom kontinentu bio je malo poznat Klub Torke iz Montevidea, Urugvaj. Klub Atletiko Torke, kako je puno ime ovog tima, osnovao je 2007. kontroverzni biznismen Raul Akinjo Rejnoso. Klub bez tradicije i uspeha, "slucajno" je zainteresovao Seika. Naravno, nije bin Zajeda privukao klub, vec prestonica Montevideo, smestena tik uz Atlantski okean, koji je jedan od najotvorenijih gradova sveta, gde je marihuana legalizovana, u zemlji gde je do skoro predsednik bio bivsi revolucionar Hose Muhika.
Urugvaj je izgleda bio samo paravan za sledeci osvajacki pohod bin Zajeda, a to je Venecuela. Zemlja koja poseduje najvece rezerve nafte na planeti, i oko koje se trenutno bore velike sile, suocava se sa ogromnom humanitarnom krizom. Zajed je osetio momenat i ulaskom u klub Atletiko Venecuela iz Karakasa, dosao je na samo naftno izvoriste. Atletiko Venecuela je osnovan tek 2009. godine, i kao i vecina bin Zajedovih klubova nema nikakvih uspeha ni na domacoj, a kamoli na medjunarodnoj pozornici. Ocigledno je da Seiku fudbal nije prioritet, vec uspostavljanje dominacije i novog svetskog poretka!
Za sada, bin Zajed i CFG su zaokruzili svoju osvajacku pricu sa Njujorkom i mladim klubom osnovanom tek 2015. Uspeo je bin Zajed da udje u najkosmopolitenski svetski grad, grad koji je drzava za sebe, centar medjunarodnih finansija, berzi, politike, zabave i kulture. Svega! Peta avenija, Tajms skver, Central park, Brodvej, Vol strit, Kip slobode, sada su na dohvat ruke Seiku i Emiratima, koji vec decenijama pretenduju na podrivanje americkog drustva i demokratiju.
Regionalna netrpeljivost i borba izmedju trija, Katar, Saudijska Arabija i UAE, tako ce se neminovno nastaviti na globalnom nivou, a sve preko najvaznije sporedne stvari na svetu. U glavnim ulogama ce se naci bin Zajed, predsednik PSZ-a Naser al Kelaifi, i potencijalni kupac Mancester Junajteda, princ Mohamed bin Salman!
Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.